Рус Укр
ГоловнаПублікаціїБудівництвоНезаконне будівництво: столиця виходить на новий рівень
Новини ЖКГ
18 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
14 Березня 2024 p.
13 Березня 2024 p.
12 Березня 2024 p.
08 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Незаконне будівництво: столиця виходить на новий рівень

Із початком нового року боротьба з незаконним будівництвом у Києві вийшла на новий рівень. Місцева влада вдалася до анонсованих радикальних кроків. Однак, чи призведе це до вирішення проблемних питань найближчим часом?! – відповісти можна вже зараз.

Те, що у великих містах, а особливо у Києві, процвітає незаконне будівництво (на земельних ділянках, які не були відведені для цієї мети; без дозвільних документів на будівництво; неналежно затвердженими проектами; порушеннями будівельних норм і правил), відомо давно. Прикладів тому безліч, навіть за останні місяці. Періодично паркани з’являються то там, то сям, - і найчастіше місцева влада це помічає та розгортає бурхливу діяльність лише тоді, коли підхід до будівлі її постійного квартирування перекривають мітингувальники з вимогами і плакатами. 

Так, Київраду востаннє пікетували наприкінці минулого року, 25 грудня. Тоді активісти закликали депутатів та міського голову спинити забудову Печерських пагорбів та стати на захист зелених зон Києва, котрі найчастіше стають жертвами недобросовісних забудовників. Сьогодні можемо констатувати – мітингувальників почули. Невдовзі опісля того голова Київської міської адміністрації Віталій Кличко заявив, що будівництво непогоджене з громадою буде з нею погоджено, а самочинне та з порушеннями – ліквідоване.
 
«Прийшов час діяти більш жорстко. Якщо відсутні дозвільні документи на будівництво, а таких незаконних будівництв у Києві, на жаль, достатньо, ми будемо зносити і будівлі. Жодних компромісів тут бути не може», – наголосив він, а також попередив, що таких радикальних дій тим, хто будує з порушеннями процедур, слід чекати з початком 2015 року.
 
Так, з лютого поточного року, міська влада почала передавати до правоохоронних органів інформацію про об’єкти будівництва, котрі ідентифіковані нею як «будівництво з порушенням процедур».
 
 
За словами заступника голови КМДА Павла Рябікіна, наразі вже є позитивні результати: МВС зупинило роботи на 8 будівельних майданчиках. Загалом же, так званих проблемних об’єктів у місті - 146. Йдеться як про невеликі об’єкти, так і про великі житлові комплекси.
 
При цьому місцева влада переконана, що проблеми незаконного будівництва можливо вирішити лише об’єднаними зусиллями владних структур, громадськості та засобів масової інформації. Рухатися у цьому напрямку КМДА почала з березня, відкривши доступ до інформації про містобудівні процеси, які відбуваються у столиці. Так, на сайті містобудівного кадастру Києва з’явився новий розділ, в якому можна ознайомитися з інформацією про всі ділянки, на які видавалися містобудівні умови та обмеження. Тож, якщо на вашому шляху виросло будівництво, його законність можна перевірити і, у разі чого, оперативно повідомити відповідним службам.
 
«Ми прагнемо зробити всі дані про будівництво, яке ведеться в Києві, максимально відкритими, постійно доповнюватимемо та розширюватимемо інформацію на сайті містобудівного кадастру. Сподіваюся, що така відкритість сприятиме посиленню громадського контролю за містобудівною діяльністю», – зазначив Павло Рябікін, додаючи, що наразі місто також працює над проектом створення незалежного інтернет-ресурсу, який об’єднав би всю інформацію про забудовників та будівництво.
 
Окремим завданням, за словами заступника голови КМДА Ганни Старостенко, стоїть формування списків недобросовісних забудовників, які зводять незаконне будівництво або не виконують свої соціальні зобов’язання перед містянами. Відповідне доручення було дане мером міста.
 
«Ця інформація буде корисною не лише для правоохоронних органів, а й для співробітників КМДА або депутатів міської ради: ухвалюючи рішення щодо надання земельної ділянки в оренду або дозволу на будівництво, представники міської влади завжди перевірятимуть, чи не пов’язані потенційні об’єкти зі скандальними забудовниками» - зазначила вона.
 
Втім, остаточно вирішити питання незаконного будівництва у столиці, за словами експертів, може лише внесенням змін до чинного містобудівного законодавства, адже з 2010 року діє Закон «Про містобудівну діяльність», який фактично позбавив місцеві органи влади механізмів контролю над здійсненням забудови на території міста. 
 
Нагадаємо, згідно з цим документом, функції міста зводяться до того, щоб виділити землю, видати містобудівні умови і обмеження на забудову. А отже, немає гарантії, що на місці зупиненого будівництва, яке здійснювалося з порушеннями, невдовзі не з’явиться нове.
 
Примітно, такі кроки місцевою владою також зроблені. КМДА та Київрада ініціювали внесення деяких змін до містобудівного законодавства і подали відповідні пропозиції на розгляд до Верховної Ради. Зокрема, мова йде про нещодавно зареєстрований проект Закону №2629 «Про мораторій на будівництво об’єктів на окремих земельних ділянках в м. Києві».
 
 
Цим документом пропонується ввести мораторій до затвердження нового Генерального плану м. Києва на будівництво об’єктів у скверах, парках, лісопарках, рекреаційних зонах, на відстані до 100 метрів від берегів річки Дніпро, в охоронній (буферній) зоні та навколо об'єктів, включених до Списку всесвітньої спадщини.
 
Згідно із законопроектом, вибіркова забудова на зазначених земельних ділянках може проводитися лише у разі відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності та для суспільних потреб, аварійної та надзвичайної ситуації.
 
При цьому, контроль за дотримання мораторію на відповідне будівництво покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю. 
 
На думку розробників, прийняття цього проекту Закону зупинить неконтрольований процес подальшої незаконної забудови в м. Києві до прийняття нового генплану. 
 
Однак, сподіватися на те, що цей документ буде прийнятий найближчим часом - не варто, попереду довгий і копіткий процес. Прикладом цьому шлях проекту Закону №1772 «Про мораторій на будівництво об’єктів виробничого призначення та об’єктів невиробничого призначення на окремих об’єктах благоустрою зеленого господарства м. Києва», котрий був зареєстрований у Верховній Раді у січні поточного року і є, скоріш за все, прототипом законопроекту №2629. Цей документ, пробувши під куполом Верховної Ради декілька місяців, не дійшов навіть до розгляду Комітетами, його «розгромило» Головне науково-експертне управління, після чого проект відкликали розробники. 
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (1)
Коля Пухов2
18 Квітня 2015 p. 17:17
Це зараз досить поширений прийом шахраювання: державні структури роблять вигляд, що сперечаються між собою на предмет порушених прав пересічних громадян. Але ця суперечка має чисто показушний характер: порушення не тільки не припиняються, а можуть навіть і поглиблюватись, поширюватись та "узаконюватись" у результаті цієї удаваної суперечки.