Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаОпалювальний сезон поставив Києву умови
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Опалювальний сезон поставив Києву умови

Цьогоріч головним завданням теплоенергетиків столиці під час проходження нового опалювального сезону є збереження тепломереж, недопущення замерзання з подальшим розривом труб.

Питання газопостачання України залишаються невирішеними, тому слід тримати на мінімальному режимі тепломережі, щоб не було замерзання з подальшим розривом труб. На цьому наголошує Глава Наглядової ради ПАТ «Київенерго» Іван Плачков «Forbes».

Так, за його словами, станом на сьогодні близько 60% теплових мереж Києва перебувають у зношеному стані, вичерпавши більш ніж 25-річний термін експлуатації. Щороку з квітня по вересень «Київенерго» проводить обов'язкову процедуру − гідравлічні випробування, які дозволяють виявити і ліквідувати пошкодження тепломереж влітку, а не під час опалювального сезону. У 2014 році за період квітень-липень уже було виявлено 990 пошкоджень. За весь опалювальний сезон 2012/2013 року − 3590 пошкоджень тепломереж, що на 4,5% менше в порівнянні з попереднім опалювальним сезоном.

Окрім поважного віку труб є ще одна причина частих проривів, зазначає пан Плачко. У Радянському Союзі ніхто особливо не дотримувався технологічних вимог, а в епоху пізнього застою (кінець 70-х − початок 80-х років минулого століття) це стало звичним явищем.

«Уявіть, ведеться масове житлове будівництво, робочі прокладають розподільні теплові мережі до будинків. За технологією, їх треба помістити в спеціальні лотки бетонні, заізолювати. Але тоді було дуже розвинене окозамилювання, бо будівельникам треба було здати план, «мільйон квадратних метрів» житла. До того ж мають приїхати великі начальники − стрічку перерізати.

Що ж робили будівельники? Вони, нічого не заізолювавши, всі комунікації засипали землею, і люди заселялися. У ті роки якраз побудували Харківський масив, Троєщину, Оболонь. Була спеціальна муніципальна організація − «Житлотеплоенерго», яка експлуатувала маленькі котельні й ці мережі. При цьому місто не виділяло ні копійки на їх реконструкцію і модернізацію. До того ж у 90-ті роки рівень платежів споживачів становив 20-30%. І лише на початку 2000 року усе це господарство було передане «Київенерго» в управління та експлуатацію» - пояснює експерт.

При цьому пан Плачко зазначає, що сьогодні «Київенерго» потрібно 10 млрд гривень інвестицій, щоб протягом 5-7 років увійти в нормативний показник з аварійності і знизити втрати. До того ж, щороку необхідно замінювати по 100-120 км мереж.

«Заміна мереж відбувається з різною періодичністю. Якщо вже зовсім просто пояснювати, то скільки країна має грошей, з такою частотою вона і проводить заміну. Тому що це не тільки дороге задоволення, але й певні незручності» - зауважив експерт, а також додав, що  у найближчі рік-два в столиці нічого кардинального очікувати не варто.

«Десь до 2020 року щось зміниться, у нас почнеться масовий ремонт. Сьогодні перед нами стоїть куди більш важливе завдання: як нам зберегти труби цієї зими?» - резюмував він.

Зауважимо, раніше в КМДА заявляли, що економити на підготовці до опалювального сезону не будуть.

 
Коментарі (0)