Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоПобудинковий облік тепла: як «стає на лічильник» столиця
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Побудинковий облік тепла: як «стає на лічильник» столиця

Регіони продовжують оснащувати багатоквартирні будинки побудинковими лічильниками теплової енергії. Як проходить процес та що потрібно для встановлення теплолічильника за власний кошт? – пропонуємо відповідь на прикладі Києва.

В умовах зростання тарифів на централізоване опалення та гаряче водопостачання, що суттєво впливає на родинний бюджет, вкрай актуальним для України стало питання раціонального використання енергоресурсів, в тому числі за допомогою встановлення побудинкових засобів обліку теплової енергії. Так, з початком року посилено облаштовувати житловий фонд лічильниками тепла взялися по всій країні, однак, попри помітні результати, до 100% рівня оснащення ще далеко.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, за І півріччя 2015 року, згідно із даними регіонів, фактичний рівень оснащення будинків засобами обліку теплової енергії становить 34,7%, або ж близько 130 тис. будинків.

При цьому у Міністерстві зазначають, що найбільша кількість будинків, які фактично облаштовані теплолічильниками, у Львівській (65,6%), Вінницькій (65,1%) та Херсонській (48,4%) областях, найгірші показники - у Тернопільській (5,8%) та Житомирській (14,6%) областях. 

Варто зауважити, Київ за рівнем оснащення будинків теплолічильниками знаходиться серед «хорошистів». Наприкінці грудня минулого року ПАТ «Київенерго» заявило, що впродовж 2015-2018 років щорічно встановлюватиме за рахунок інвестпрограми (кошти на її виконання закладено до тарифу на опалення та гаряче водопостачання), 2 тис. будинкових вузлів обліку теплової енергії щорічно.
 
За словами директора СВП «Київські теплові мережі» Євгена Глушака, у 2014 році річна програма «Київенерго» з проектування, закупівлі та встановлення охопила 541 вузлів обліку теплоенергії в житловому секторі. Так, станом на початок грудня 46,8% будинків, ЦО та ГВП яких забезпечує компанія, були обладнані вузлами обліку теплоенергії. До кінця ж 2015 року прогнозувалося збільшення їхньої кількості до 56,2%. 
 
Втім, подальше підвищення тарифів на теплову енергію внесло корективи у ці плани і змусило прискоритися. Навесні місцева влада заговорила про необхідність стовідсоткового побудинкового обліку теплової енергії. Зокрема, голова КМДА Віталій Кличко доручив усім міським службам і теплопостачальним організаціям забезпечити стовідсотковий побудинковий облік теплової енергії протягом періоду підготовки до наступного опалювального сезону.
 
 
Водночас генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко на одному із круглих столів зауважив, що спільно з містом компанією була розроблена нова програма дій. «За останньою інвентаризацією у Києві, зокрема в зоні обслуговування «Київенерго», необхідно встановити біля 9,5 тисяч точок обліку. З них 50% вже встановлено. Необхідно доставити приблизно 5 тисяч точок обліку. На ці цілі виділяється 50 млн грн з бюджету міста, що рівноцінно тисячі засобам обліку теплової енергії. Решту лічильників буде встановлено компанією за рахунок інвестиційних програм (148 млн грн – близько 2 тисяч лічильників) та залучення інвесторів» - повідомив він.
 
Так, на початку липня ПАТ «Київенерго» вступило в активну фазу реалізації інвестиційної програми 2015 року зі встановлення будинкових теплових лічильників у столиці. 
 
Примітно, у цей же час на сайті компанії запрацював новий веб-сервіс «Карта теплолічильників». Зайшовши на нього, кияни можуть отримати повну інформацію щодо проходження відповідних робіт. У компанії стверджують, що це забезпечить прозорість процесу встановлення теплолічильників у столиці та зворотній зв'язок із її мешканцями.
 
Зокрема, за допомогою веб-сервісу «Карта теплолічильників», користувачі сайту можуть дізнатися кількість та адреси діючих у житловому секторі Києва по зоні обслуговування «Київенерго» будинкових теплолічильників гарячого водопостачання (ГВП), централізованого опалення (ЦО) та встановлених на загальному вводі. Окрім цього, на сторінці наявна інформація про кількість та адреси запланованих до встановлення у 2015 році приладів як за рахунок компанії, так і за рахунок КМДА.
 
Візуально це виглядає так:
 
 
«На карті позначками на кожному з 10 адмінрайонов Києва відображається сумарна кількість всіх лічильників (ГВП, ЦО, на загальному вводі), прийнятих на комерційний облік «Київенерго». Користувач може включити інший фільтр, щоб побачити такі дані щодо запланованих до встановлення лічильників в 2015 році. При наближенні до масштабу конкретного будинку, користувач побачить повну інформацію щодо кількості та видів лічильників, що встановлені або заплановані для встановлення саме у ньому» - пояснюють принцип роботи з мапою у ПАТ «Київенерго», додаючи, що адресні дані «Карти теплолічильників» оновлюються щомісячно, відображаючи адреси, за якими вже встановлено лічильники цьогоріч. 
 
До речі, починаючи з понеділка, 17 серпня, на «Карті теплолічильників» працює також сторінка зворотного зв'язку для користувачів, які хочуть дізнатися, як встановити в своєму будинку лічильник теплоенергії за власний кошт, або подати до «Київенерго» інформацію про свій будинок для розгляду можливості це зробити безкоштовно. 
 
Зауважимо, подати до компанії інформацію про свій будинок для розгляду можливості безкоштовного встановлення засобу обліку у ньому, можуть мешканці, котрі уповноважені на це балансоутримувачем відповідного будинку. Зокрема, їм необхідно за допомогою он-лайн форми переконатися, що саме ПАТ «Київенерго» є виконавцем послуг ЦО та ГВП у їхньому будинку, заповнити запропоновану компанією анкету та надіслати її.
 
У ПАТ «Київенерго» обіцяють, що уся надіслана киянами інформація буде розглянута спеціалістами компанії, а будинки проінспектовані щодо технічної можливості встановлення теплолічильників. Дізнатися, чи буде будинок включено в інвестиційну програму наступного року, мешканці столиці зможуть також за допомогою «Карти теплолічильників», однак опісля Нового року.
 
 
Для того, щоб встановити теплолічильник у будинку власним коштом, його мешканцям потрібно зробити чотири основних кроки. 
 
Крок 1: отримати від ПАТ «Київенерго» технічні умови на встановлення загальнобудинкового приладу обліку.
 
Крок 2:  визначити проектну організацію, яка розробить та погодить із ПАТ «Київенерго» проект встановлення приладу обліку.
 
Крок 3: придбати лічильник за власні кошти.
 
Крок 4: визначити організацію, яка проведе монтаж та забезпечить прийняття лічильника на комерційний облік ПАТ «Київенерго» (Детальніше про це тут).
 
Вагомо, станом на 14 серпня в рамках реалізації інвестиційної програми 2015 року ПАТ «Київенерго» вже встановило понад 1120 вузлів обліку теплоенергії в різних районах столиці. До кінця серпня компанія має намір довести кількість встановлених вузлів до 2 тисяч, на що спрямовано майже 120 млн грн. 
 
Вартість встановлення одного вузла обліку становить 50-70 тис. грн. Це обладнання відомих європейських виробників Multical, Shark, Axis, Landis&Gyr.
 
Встановлюючи лічильники, ПАТ «Київенерго» наполягає на необхідності посилення заходів зі збереження обладнання. При отриманні актів готовності будинків до опалювального сезону обов'язковою умовою є укладення балансоутримувачем будинку угоди про збереження вузлів обліку.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (0)