Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійУ КМДА заявили про небезпеку демонтажу Арки дружби народів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

У КМДА заявили про небезпеку демонтажу Арки дружби народів

В КМДА висувають ідею публічних обговорень, оскільки долю памʼятки мають визначати кияни

 

В КМДА висувають ідею публічних обговорень, оскільки долю памʼятки мають визначати кияни.

Демонтаж колишньої Арки дружби народів може бути небезпечним. Такою думкою у відповідь на рішення Мінкульту про позбавлення її статусу пам'ятки поділилися в КМДА.

Про це йшлося в коментарі директорки департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марини Соловйової "Суспільному" для програми "Культура на часі".

Зазначимо, що Міністерство культури та інформаційної політики своїм наказом визнало колишню Арку дружби народів у Києві такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, тож монумент втратив статус пам’ятки історії та може бути демонтований. Але в КМДА вважають, що це поспішне рішення і знесення арки може бути небезпечним.

Соловйова нагадала, що 2022 року Київська міська адміністрація перейменувала Арку дружби народів на Арку Свободи українського народу. Відповідно департамент підготував облікову документацію та передав до Мінкульту.

Проте там в односторонньому порядку вирішили зняти природоохоронний статус з памʼятки. За словами директорки департаменту охорони культурної спадщини КМДА, тепер відомство хоче, щоб Київська міська адміністрація здійснила роботи з демонтажу.

Але за словами Соловйової, і КМДА, і департамент не погоджуються з таким рішенням.

"Знаєте, арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка розташована поряд з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність", – зазначила Соловйова.

Ба більше, за її словами, демонтаж може бути небезпечним, адже певні обʼєкти цієї памʼятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж об'єкта дуже  складний, дорогий і небезпечний.

Вона зазначила, що попри закиди, що арку, незважаючи на перейменування, продовжують називати "Аркою дружби народів" – це лише сила звички.

 

 

 
Коментарі (0)