Рус Укр
ГоловнаКоментаріТеплоенергетика«Альтернативний» не означає «кращий»
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Альтернативний» не означає «кращий»

Реалізація та створення нових проектів щодо використання альтернативної енергетики в Україні перешкоджатиме повноцінному технологічному розвитку використання традиційної енергетики.

Реалізація та створення нових проектів щодо використання альтернативної енергетики в Україні перешкоджатиме повноцінному технологічному розвитку використання традиційної енергетики. Про це заявив незалежний експерт з питань енергетики Олександр Нарбут.

«Тут є системні помилки на урядовому рівні, адже ніхто не веде дискусію про так званий енергетичний мікс і навіть той орієнтир, який взяв для себе Євросоюз, аби у 2020 році за рахунок альтернативної енергетики забезпечити 20% від загального об’єму виробляємої електричної енергії, вже сьогодні піддається достатньо великій кількості критики, адже на даному етапі альтернативна енергетика залишається дорогим задоволенням. А особливо, для України. Взагалі, недостатня кількість накопичених ресурсів у тій же атомній енергетиці – це реальність. І для нашої держави це є ключовим завданням розвитку традиційної енергетики на належному технологічному рівні. Уряд має серйозно задуматись та, можливо, навіть обмежити реалізацію нових проектів. Це може бути на рівні квот, ліцензування, та інше. Це потрібно для того, аби завтра не вийшло так, що взагалі ми нічого не маємо», - підкреслив Олександр Нарбут.

Читайте також: «Зелені» гроші врятують теплоенергетику

Експерт наголосив, що традиційна енергетика себе ще не вичерпала, як про те говорять деякі фахівці. Окрім того, вона дає можливість постійного контролю за енергоносіями та їх регулювання.

«Традиційна енергетика себе далеко ще не вичерпала. Більше того, є таке поняття, як маневрені ресурси, тобто можливість виключати та підключати, збільшувати потужність енергії, що генерується,  та зменшувати її. Сонячна енергія генерує певну потужність і є стабільною лише у денний час, тоді як вночі вона надзвичайно зменшується. І відключати таку енергетику неможливо, вона має входити до мережі. Газова енергетика є однією із галузей, що найбільш активно розвиваються. Зараза у США у зв’язку з тим, що збільшився видобуток нетрадиційних видів газу, впала вартість газу звичайного», - зазначив експерт.
Держава поки не готова до впровадження стовідсотково якісних видів альтернативної енергії, адже ми маємо лише застарілу технологічну базу.

«На жаль, в Україні використовуються не насучасніші технології, і якщо говорити про сонячні парки, то елементна база за той час, поки вони проектувались і поки відбувалось погодження їх майбутнього підключення до мережі, велися дискусії щодо норм закону про зелений тариф, то технології зробили дуже серйозний крок вперед. Іноземні спеціалісти, приїжджаючи в України і бачачи ці величезні поля, просто вражені тим, на якому низькотехнологічному рівні ці мережі зроблені. Глобальне світове оновлення технологій відбувається дуже швидко, майже кожні півроку ми бачимо ті чи інші елементи модернізації. Американці, наприклад, сьогодні використовують протекціоністські засоби, аби на їх ринок не потрапляли сонячні панелі китайського виробництва, які суттєво здешевили виробництво цих важливих для такого виду енергетики елементів. Окрім того, там є конвекторна база, яка формує напругу у відповідності до параметрів, які дозволяють підключити елементи до мережі.

Читайте також: Альтернативний орієнтир української енергетики

Україна у малій мірі використовує досвід стимулювання розвитку, через що у нас набуває потворного характеру ця ситуація, адже, по суті справи, усі ми – споживачі – починаємо сплачувати кошти у карман окремих інвесторів із загального державного бюджету. І у висновку це створює нерівні умови для розвитку різних видів енергетики. Іще є така модель електроенергетичного ринку, коли виробники електроенергії постачають її саме у ринок, і з нього черпають грошові ресурси. І виходить, що у відповідності до зелених тарифів, виробники альтернативної енергетики отримують в рази більшу оплату», - сказав Олександр Нарбут.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)