Рус Укр
ГоловнаПублікаціїБлагоустрійУкраїнські гризуни «з'їдають» мільйонні кошти
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Українські гризуни «з'їдають» мільйонні кошти

В Україні на дератизаційні та дезінфекційні заходи виділяють чималі кошти, однак реальне виконання запланованих робіт, м’яко кажучи, незадовільне. Як же борються в Україні з гризунами? – розглянемо на прикладі Києва.

Цьогоріч захворюваність на лептоспіроз у столиці, у порівнянні з минулим роком, підвищилася майже втричі. Поширення інфекції напряму пов’язане з якістю дератизаційних заходів, тобто тим, як місто веде боротьбу з гризунами.

«У Києві в цьому році мали б витратити на дератизаційні та дезінфекційні заходи близько 17,5 млн грн. Причому, 2,5 млн – це кошти міського бюджету для структурних підрозділів КМДА, закладів охорони здоров’я, освіти та культури, решта 15 млн грн – гроші киян, які вони щомісяця в обов’язковому порядку сплачують ЖЕКам та ОСББ за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій», – зазначає заступник керівника ГО «Публічного аудиту» Матвій Холошин. 
 
Слід зазначити, що на столичну владу законодавчо покладено функції з забезпечення належної епідеміологічної ситуації, а тому збільшення кількості захворювань, непроведення вчасно та в повному обсязі заходів із дератизацій є каменем саме в її город.
 
Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (від 24.02.1994 №4004-XII) зобов’язує органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації забезпечувати фінансування та своєчасне проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних, інших необхідних санітарних і протиепідемічних заходів.
 
Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (від 06.04.2000 №1645-III) передбачає систематичне проведення місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування дератизації на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах з метою запобігання виникнення та поширення інфекцій.
 
При цьому, реальне виконання запланованих заходів із дератизації, м’яко кажучи, незадовільне. Протягом останніх двох років, за даними Держсанепідслужби Києва, ними було охоплено лише 2,4% дитячих дошкільних установ, 6% закладів охорони здоров’я, 4% харчових об’єктів міста. Обсяги проведення профілактики скоротилися на 71%.
 
Здавалося б, такий низький відсоток свідчить про нестачу коштів? Проте гроші для боротьби з гризунами й комахами надходять не лише з міського бюджету, а й у киян – відповідна сума для цього закладена в тариф на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, і в середньому вона становить 0,25 грн за квадратний метр від загальної площі квартири. Оскільки, за даними Головного управління статистики у м. Києві, загальна площа житлового фонду столиці в 2014 році сягає 62,7 млн кв. м, кияни в рік витрачають близько 15 млн грн (62,7 млн кв. м х 0,25 грн) на боротьбу зі шкідниками.
 
Постанова Кабінету Міністрів України «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» (від 01.06.2011р. №869)  визначає розрахунок нормативних витрат на утримання 1 кв. м загальної площі, що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особи. Однією зі складових такого розрахунку є витрати з дератизації та витрати з дезінфекції. Отже, ЖЕК чи ОСББ, розраховуючи вартість утримання 1 кв. м загальної площі багатоповерхового будинку, обов’язково закладає й вартість витрат на заходи боротьби з гризунами і комахами.
 
Втім, незважаючи на кругленьку суму, у санепідемстанції стверджують, що з гризунами борються лише у 2,6% житлових будинків. Тобто, з 15 млн грн по факту витрачається близько 390 тис. грн – решта або залишається в розпорядженні ЖЕКів чи ОСББ, або «ефективно» витрачається суто на папері, без проведення самих заходів.
 
За інформацією КМДА, цьогоріч із передбачених 475 тис. грн на дезінфекцію в структурних підрозділах столичної мерії використано лише 155 тис. грн (станом на 1 серпня), тобто 33%. Для органів здоров’я, освіти та культури мали виділити 2 млн грн, а по факту наразі використали всього 800 тис. грн. (40%).
 
При цьому, за висновками санепідемстанції, заплановані столичною владою 2,5 млн грн можуть покрити здійснення профілактичних заходів лише приблизно на 4,5% об’єктів комунальної власності Києва. Виходить, щоб реалізувати роботу на 100%, потрібно 55,5 млн грн?
 
 
Для порівняння, у восьмимільйонному Нью-Йорку, мерія в поточному році виділила на війну зі щурами 611 тис. дол.., або, за курсом НБУ, близько 13,4 млн грн.
 
«Для того щоб порахувати, скільки коштів витрачається на знищення щура, візьмемо за основу, що популяція гризунів в Києві і Нью-Йорку дорівнює кількості мешканців цих міст. Так-от, Київ, який і за територією, і за кількістю населення значно менший, на знищення щура витрачає 5,86 грн, що в 3,5 рази більше, ніж у Нью-Йорку», – зазначає Матвій Холошин.
 
Виходячи з такої статистики, може здатися, що в українській столиці боротьба з гризунами налагоджена краще, ніж в інших містах світу. Тоді зовсім незрозуміло, чому в Києві настільки поширені випадки смертельних захворювань людей, які безпосередньо пов’язані зі зростанням популяцій щурів та погіршенням епідеміологічного стану в місті? «Відповідь очевидна – переконаний керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб - в нас йдеться про симуляцію боротьби, яка дозволяє списувати на «вітер» мільйони гривень і паралельно збагачуватися тим, хто мав би забезпечувати санітарне та епідемічне благополуччя киян і гостей столиці».
 
За матеріалами ГО «Публічний аудит»
 
Коментарі (2)
Владимир3
03 Грудня 2015 p. 09:19
Пришел мне на ум один старый и бородатый анекдот: «Семья лилипутов. Отец – 150 см ростом, мать – 140 см ростом, а сын – 130 см ростом. Так вот, приводит как-то сын домой свою невесту, а у нее рост 120 см. Отец смоооотрит так внимательно на нее, и говорит: «Сынок, ты бы подумал еще... не торопился бы жениться, а то мы так и до мышей дотрахаемся...» Надо что то менять ...
Санечка В.4
03 Грудня 2015 p. 10:37
"на столичну владу законодавчо покладено функції з забезпечення належної епідеміологічної ситуації" Наша столичная власть сама но кого хочешь положит, вернее уже положила.