Рус Укр
ГоловнаПублікаціїУтилізація ТПВУтилізація ТПВ: столиці обіцяють покращення
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Утилізація ТПВ: столиці обіцяють покращення

Модернізація сміттєспалювального заводу «Енергія» вийшла на новий рівень. До кінця року кияни можуть очікувати на поліпшення екологічної ситуації: сміття спалюватимуть на 20% більше, а обсяг забруднюючих викидів зменшиться до 40–50% від нормативних вимог.
Проблема утилізації сміття в Києві стоїть дуже гостро, адже майже тримільйонне місто щороку виробляє 1,3 млн тонн твердих побутових відходів, а сміттєві полігони довкола столиці переповнені. При цьому, значна частина відходів, до прикладу, пластикові пляшки чи поліетиленові пакети, не розкладається протягом сторіч, тож за кілька десятків років столиця може буквально потонути у сміттєзвалищах. 
 
Примітно, у багатьох країнах світу сміття активно позбуваються за допомогою сміттєпереробних або сміттєспалювальних заводів, які не лише вирішують проблему утилізації ТПВ, але й забезпечують населення гарячою водою, теплом і навіть електроенергією. В Україні таких заводів у 80-х роках було чотири: у Києві, Харкові, Сімферополі та Дніпропетровську. На сьогодні з них працює, на жаль, лише один - столичний завод «Енергія», виробничою діяльністю якого з 2001 року опікується ПАТ «Київенерго».
 
Варто зауважити, що обладнання заводу експлуатується вже 27 років - перші роботи з розпалювання котлоагрегатів дровами з подальшим їх переведенням на спалювання твердих побутових відходів датуються 1987 роком. Саме ж підприємство почали будувати у 1983-му. Однак, не зважаючи на це, стан обладнання підприємства задовільний. Завод приймає та термічно знешкоджує ТПВ цілодобово, включаючи вихідні та святкові дні.
 
Зокрема, потужності підприємства дозволяють спалювати понад 20% твердих побутових відходів, які утворюються в столиці. Проектна потужність заводу, за данними ПАТ «Київенерго», становить 355 тис. тонн на рік із розрахунку безперервної щорічної роботи. Фактична - до 240 тис. тонн ТВП на рік. Стабільність роботи підприємства підтримується, головним чином, за рахунок модернізації обладнання.
 
Схема функціонування заводу
(натисніть для збільшення)
 
За інформацією ПАТ «Київенерго», впродовж того часу, що завод знаходиться під опікою компанії, на його реконструкцію нею було направлено близько 100 млн грн. «За той час, поки завод «Енергія» знаходиться в управлінні «Київенерго», в підприємство було інвестовано близько 100 млн грн. Розпочато інвестпроекти 2015-2016 рр., куди буде спрямовано близько 50 млн грн», - зокрема зазначив виконавчий директор ПАТ «Київенерго» Юрій Магера
 
За його словами, починаючи з 2013 року, розвиток підприємства є одним з пріоритетних напрямків діяльності компанії. Згідно зі стратегічним планом модернізації заводу, протягом минулого року ПАТ «Київенерго» було інвестовано понад 28 млн грн в будівництво перемички, завдяки якій тепло від спалювання сміття направляється в систему теплозабезпечення міста. Це дозволяє замінити природний газ, необхідний для забезпечення тепловою енергією близько 200 багатоповерхівок і 50 об'єктів соціальної сфери житлового масиву Позняки. Тож тепер у разі пошкоджень, ремонтних робіт чи гідравлічних випробувань частина жителів цього житлового масиву не відчуватимуть перебоїв у забезпеченні гарячою водою і опалення. Компанія зможе перемикнути частину споживачів зони ТЕЦ-5 на альтернативне теплопостачання. 
 
 
У «Київенерго» підкреслюють, що з моменту введення в експлуатацію перемички вже було зекономлено близько 30 млн куб. м газу. «І це результат першого етапу модернізації заводу, – зауважує Юрій  Магера. 
 
Днями було розпочато другий етап модернізації сміттєспалювального заводу. ПАТ «Київенерго» оголосило про старт капітального ремонту котлоагрегату №4 та електрофільтра із заміною поверхні нагріву, зовнішніх трубопроводів, водяного економайзера, відновленням обмурівки та теплоізоляції. Окрім цього, компанією планується закупівля грейферів для кранів шлакового відділення та твердих побутових відходів. Обсяг інвестицій складе близько 27 млн грн.
 
«Після капітального ремонту продуктивність котлоагрегату та обсяги спалювання сміття збільшаться до 20%, а обсяг викидів забруднюючих речовин (пилу) зменшиться до 40–50% від нормативних вимог» - наголошується в повідомленні ПАТ «Київенерго».
 
Завершення реалізації цього етапу модернізації заплановане на кінець поточного року. 
 
Загалом до кінця 2018 року у рамках комплексної програми модернізації заводу «Енергія» ПАТ «Київенерго» націлилося здійснити капремонти всіх котлоагрегатів підприємства та встановлених на них електрофільтрів. Результатом такої діяльності стане збільшення обсягів утилізації твердих побутових відходів до 20% (з 235 до 280 тис. т на рік), а виробництва теплоенергії – до 60% (до 360 тис. Гкал/рік), переконують у компанії. Іншими словами - завод «Енергія» зможе забезпечувати взимку опаленням та гарячою водою більш ніж 300 багатоповерхівок (120 тис. квартир), а в літній період гарячою водою – 700 (близько 280 тис. квартир). Загальний обсяг інвестицій у модернізацію заводу «Енергія» впродовж 2015–2018 рр. складе 210 млн грн.
 
Примітно, наступний етап модернізації – встановлення протитискової турбіни потужністю до 4 МВт – запланований на 2017–2018 роки. Турбіна дозволить підприємству щороку генерувати 14 млн кВт/г електроенергії. Цього буде достатньо, щоб забезпечити потреби мешканців близько 30 столичних багатоповерхівок (1,2 тис. квартир).
 
«Завдяки масштабній модернізації завод «Енергія», що знаходиться в управлінні ПАТ «Київенерго», зі сміттєспалювального підприємства стане повноцінною теплоелектроцентраллю на відновлювальних джерелах енергії», – наголошує Юрій Магера.
 
 
Окрім цього, варто згадати, що у ПАТ «Київенерго» також розробили проект «Впровадження системи хімічного очищення димових газів у філіалі «Завод «Енергія» Київенерго». Його реалізація, за підрахунками компанії, у грошовому виразі становить понад 300 млн грн. Опісля впровадження цієї системи, у компанії запевняють, що концентрація забруднюючих речовин у димових газах відповідатиме не лише вітчизняним стандартам, але і європейським нормам, котрі, як відомо, суттєво жорсткіші.
 
Водночас нагадаємо, наразі природоохоронну діяльність заводу «Енергія» контролюють Державна екологічна інспекція в м.Києві, Київська природоохоронна прокуратура, відділ екології Дарницької РДА та інші профільні установи. У 2014 році ниим були проведені три перевірки щодо відповідності роботи підприємства вимогам природоохоронного законодавства. За їхніми результатами жодних порушень у роботі «Заводу «Енергія» виявлено не було. Лабораторні дослідження показали, що кількість забруднюючих речовин в димовихгазах значно нижча необхідних нормативами.
 
Підсумовуючи – звісно, сміттєспалювальний завод «Енергія» не врятує тримільйонне місто від усього сміття, але його стабільна робота і модернізація – вагомий внесок у поліпшення життєдіяльності міста.
 
Вадим Менаєв
 
Коментарі (0)