Рус Укр
ГоловнаПублікаціїБлагоустрійЧи потрібна «Енергії» зміна статусу?
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Чи потрібна «Енергії» зміна статусу?

У Київраді розглядають можливість повернення у власність міста сміттєспалювального заводу «Енергія» з метою залучення інвесторів. Однак, за останні 2 роки «Київенерго» інвестувало в підприємство близько 100 млн грн, і воно успішно працює.

Мешканці столичного житлового масиву Позняки не перший рік скаржаться на сморід і вказують на двох неприємних сусідів – Бортницьку станцію аерації ПАТ «АК «Київводоканал» та сміттєспалювальний завод «Енергія» ПАТ «Київенерго». Останній зацікавив депутатів Київської міської ради і днями став локацією для проведення виїзного засідання робочої групи з опрацювання питань щодо його діяльності. 

Цікаво, що основною темою зібрання було оголошено необхідність пошуку інвесторів для заводу і його повернення у власність міста. «Ми повинні повернути завод «Енергія» у власність міста, аби залучити приватні інвестиції», - зазначила під час засідання голова робочої групи Рена Назарова
 
На її думку, це єдино правильне рішення для Києва. «Зволікати з реконструкцією та модернізацією заводу не можна — обладнання застаріле, геть зношене. Якщо за півтора року не зробити те, про що нам розповідає керівництво, люди почнуть перекривати дороги. Щодо питання, чи потрібно повертати завод у власність міста? Ну, якби вони самі справлялися, то проблеми б не було»,— заявила пані депутатка.
 
Втім, варто зауважити, що історія сміттєспалювального заводу «Енергія» почалася не сьогодні і навіть не в 2001 році, коли за рішенням Київради підприємство було передане в управління АК «Київенерго». 
 
Будівництво тоді Київського сміттєспалювального заводу стартувало у 1983 році, а у грудні 1987-го, після закінчення пусконалагоджувальних робіт на сміттєспалювальних котлоагрегатах №1 та №2, було розпочато роботи з розпалювання котлоагрегатів дровами з подальшим їх переведенням на спалювання твердих побутових відходів. З того часу підприємство постійно перебувало у комунальній власності і було доведене до занепаду та ліквідації. 
 
Після передачі основних фондів заводу АК «Київенерго» з міського бюджету на його модернізацію кошти виділялися лише двічі: на реконструкцію електрофільтра котла № 1 у 2004 році (445 тис. грн) та у 2005-му  (709 тис. грн). Сама ж компанія впродовж усього часу керування заводу «Енергія» направила на його реконструкцію близько 100 млн грн.
 
«За той час, поки завод «Енергія» знаходиться в управлінні «Київенерго», в підприємство було інвестовано близько 100 млн грн. Розпочато інвестпроекти 2015-2016 рр., куди буде спрямовано близько 50 млн грн», - зазначає виконавчий директор ПАТ «Київенерго» Юрій Магера.
 
 
Поряд з цим підкреслимо, починаючи з 2013 року, розвиток підприємства є одним з пріоритетних напрямків діяльності компанії. Згідно зі стратегічним планом модернізації заводу, протягом минулого року ПАТ «Київенерго» було інвестовано понад 28 млн грн в будівництво перемички, завдяки якій тепло від спалювання сміття направляється в систему теплозабезпечення міста. 
 
За словами Юрія Магери, це дозволяє замінити природний газ, необхідний для забезпечення тепловою енергією близько 200 багатоповерхівок і 50 об'єктів соціальної сфери житлового масиву Позняки. Тож у разі пошкоджень, ремонтних робіт чи гідравлічних випробувань частина жителів цього житлового масиву не відчуватимуть перебоїв у забезпеченні гарячою водою і опалення. Компанія зможе перемикнути частину споживачів зони ТЕЦ-5 на альтернативне теплопостачання. 
 
З моменту введення в експлуатацію перемички вже було зекономлено близько 30 млн куб. м газу. 
 
«І це результат першого етапу модернізації заводу, – зауважує Юрій  Магера. - Його реалізація дозволила «Київенерго» вивести підприємство вперше за його 27 років роботи на рівень беззбитковості».
 
Щодо сьогодення – з початком липня на заводі «Енергія» стартував другий етап модернізації. За інформацією «Київенерго», у його ході буде проведена реконструкція та модернізація одного з чотирьох котлів із підвищенням продуктивності на 15-20%. Обсяг інвестицій у проект складе близько 27 млн грн. У подальшій перспективі - підвищення продуктивності всіх котлів заводу.
 
На третьому етапі модернізації підприємства компанією заплановано капітальний ремонт електрофільтру за європейськими технологіями. На вирішення цього завдання буде спрямовано близько 26 млн грн. Також передбачається модернізація всіх наявних на підприємстві котлів та електрофільтрів, впровадження сучасних рішень в області очищення димових газів.
 
Примітно, діяльність заводу «Енергія» постійно контролюють Державна екологічна інспекція в м. Києві, Київська природоохоронна прокуратура, відділ екології Дарницької РДА та інші профільні установи. За їхніми спостереженнями, жодних порушень у роботі заводу «Енергія» не було. Лабораторні дослідження показали, що валові викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря постійно зменшуються, а їхня концентрація в димових газах значно нижча передбаченої нормативами. 
 
 
 
При цьому наявність смороду на Позняках заперечувати безглуздо.  Однак, це не стільки через роботу підприємства, а запах самого сміття — як з відра або баків біля будинків. Тобто сморід поширюється, поки відходи завозять. Проте на заводі запевняють – далеко за територію він не поширюється, хіба у сильно вітряну погоду.
 
 
Таким чином, наразі завод «Енергія» - екологічно безпечне підприємство, потужності якого дозволяють спалювати понад 20% твердих побутових відходів, що утворюються в м. Києві. Проектна ж потужність заводу зі спалювання ТПВ становить 355 тис. тонн на рік із розрахунку безперервної роботи впродовж року. Фактична потужність підприємства до 240 тис. тонн відходів на рік. 
 
У цьому контексті заяви депутатів Київради виглядають, щонайменше, дивно. Виникає декілька запитань: перше - навіщо передавати у власність міста і шукати нових інвесторів для підприємства, яке вже успішно функціонує і модернізується, друге – чому саме зараз?
 
До того ж, голова депутатської Робочої групи Рена Назарова не повідомила, які саме інвестори готові ось так відразу взятися за реконструкцію заводу «Енергія» і як компенсувати витрати на реконструкцію «Київенерго». Передаючи підприємство з рук в руки, порушуючи домовленості, не пояснюючи причин, місто ризикує втратити реального інвестора і не знайти нового.
 
Позиція громадських активістів у цій ситуації, як і КМДА, нейтральна. «Буде це передача заводу місту чи залишиться він у приватній власності – не головне», - стверджує співголова «Асоціації зелених України» Олександр Щербань. За його словами, головне, щоб підприємство працювало, дотримуючись екологічних вимог і норм, а також було повністю модернізоване та удосконалене, відповідно до кращих європейських стандартів.
 
У свою чергу в КМДА більше орієнтуються на будівництво нових сміттєпереробних заводів. За словами директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитра Новицького, згідно зі схемою санітарного очищення Києва, таких заводів у межах області планується три.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (3)
Читатель4
08 Липня 2015 p. 11:45
У Рены Назаровой началась предвыборная гонка))) Пройдут выборы она и не вспомнит про этот завод. Как они все надоели со своим предвыборным доставанием проблем из "шкафа" нерешенных вопросов, а потом послевыборным запихиванием этих же нерешенных проблем обратно в "шкаф", до следующих выборов.
Катя3
08 Липня 2015 p. 11:54
Краще б гречку роздавали - було б більше користі)
I am2
09 Липня 2015 p. 18:05
Да, гречку нужно брать! А Назарова всегда была еще та тетка.