Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняДо Києва може піти вода з річки Прип'ять
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

До Києва може піти вода з річки Прип'ять

Радіоактивна вода з річки Прип'ять, може піти в Київське водосховище, а звідти і до Києва

 

Радіоактивна вода з річки Прип'ять, може піти в Київське водосховище, а звідти і до Києва. Вона буде загрожувати здоров'ю жителів української столиці, а також мільйонам людей, що живуть вниз за течією від Київського водосховища. Таку тривожну інформацію опублікувало британське видання Guardian.

Все - через роботи з поглиблення русла, які тривають на Прип'яті ще з літа нинішнього року. Річку намір зробити судноплавною. А для цього потрібно місцями поглибити її русло, піднявши із дна річки тисячі тонн мулу, що містить радіонукліди. Цей проект - не суто український, а міжнародний, проте Україна бере в ньому активну участь. Цим водним шляхом, позначеним як Е-40, мають намір з'єднати Балтійське море з Чорним. Річка Прип'ять - одна з ланок цього гігантського шляху.

Найбільше в проекті зацікавлена ​​Польща, яка і є головним його інвестором. Однак вигідний він і для Білорусі та України, через які пройде цей водний шлях довжиною в дві тисячі кілометрів. Україна вже приєдналася до цього проекту, виділивши на роботи з поглиблення та очищення дна майже 12 мільйонів гривень. Цього року такі роботи проводилися в руслі річки Прип'ять в семи місцях. Причому п'ять з них розташовані в небезпечній близькості від зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС - на відстані менше 10 кілометрів. Тендер на проведення робіт виграла українська компанія "Собі", що, безумовно, вигідно для України.

Вплив робіт на навколишнє середовище ніхто не оцінював

Однак багато міжнародні екологічні організації б'ють на сполох: в результаті цих робіт з дна річки Прип'ять піднімається мул, що містить радіонукліди, і всі вони, разом з водою, направляються вниз за течією в Київське водосховище, а потім і до Києва, а також інші населені пункти, розташовані нижче за течією. Стурбована цими роботами і МАГАТЕ - організація, що має безперечний авторитет в сферах, що стосуються атомної енергетики.

Правда, перед початком робіт на річці Прип'ять було замовлено їх техніко-економічне обґрунтування, і начебто ніякої небезпеки експерти не виявили, проте неурядові екологічні організації, зокрема "Врятуй Полісся", Всесвітній фонд дикої природи (WWF) і BirdLife кажуть, що вплив на навколишнє середовище ніхто не вивчав. Оцінювали тільки технологію проведення робіт і їх вартість. З річкового дна можуть піднятися радіонукліди, які перетворять воду Прип'яті в радіоактивних. Так, французька неурядова організація "Асоціація контролю за радіоактивністю на заході" (Acrо), провела власне дослідження на замовлення Франкфуртського зоологічного товариства. Висновок Acrо однозначний:

"Спорудження Е-40 буде надавати радіологічний вплив на робочих будівництва і населення, залежне від річки. В цьому контексті, споруди Е-40 не є доцільним". Радіоактивна вода з річки Прип'ять може піти до Києва: в МАГАТЕ б'ють тревогуЕще категоричніше висловився щодо цієї затії в руслі річки Прип'ять ядерний фізик Давид Бойл, який очолює Acrо. "Те, що вони хочуть побудувати шлюз і пускати кораблі дуже близько до чорнобильського реактора, - для мене це неймовірно. Це найбільш забруднена частина зони відчуження", - говорить учений. МАГАТЕ також не рекомендує проводити будь-які роботи в руслі річки Прип'ять, а також на дні Київського водосховища, залишивши осад, що містить радіонукліди, в спокої.

Але підрядники з компанії "Собі", яка проводить роботи з поглиблення дна, дотримуються іншої думки. Представник компанії Дмитро Надєєв каже, що вони замовляли свої дослідження по радіації і потенційним загрозам для їх робочих і населення Києва.

"Аналіз показав, що роботи можна проводити безпечно, проте всіх робочих забезпечили засобами індивідуального захисту і дозиметрами", - сказав Наді.

 

 

 
Коментарі (0)