Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняКияни не задоволені тарифами на водопостачання
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Кияни не задоволені тарифами на водопостачання

Загалом результати опитування показали, що 40 % киян мають адекватне уявлення про вартість холодної водопровідної води —за їх словами, 1 м3 коштує 3-4 грн.

Київводоканал спільно зі Спілкою молодих політологів України провели опитування серед мешканців столиці, поцікавившись їхньою оцінкою вартості холодної водопровідної води.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі ПАТ «Київводоканалу».

Загалом результати опитування показали, що 40 % киян мають адекватне уявлення про вартість холодної водопровідної води —за їх словами, 1 куб. м коштує 3-4 грн.

Однак третина столичних мешканців зазначила, що не знає, скільки коштує вода, яка тече із крану.

У ході опитування з'ясувалось, що люди плутаються у тарифах різних комунальних служб, про що свідчать опрацьовані дані: 7 % респондентів стверджували, що платять за кубометр води більше 5 грн, а 4 %, що менше 2 грн.

Варто зауважити, що 5 % опитаних не знають вартості кубометра води, але чітко називають суму, витрачену у місяць за послугу холодного водопостачання.

Більше 36 % столичних мешканців відповіло, що в розрахунку на одного члена сім'ї сплачують за холодну воду до 10 грн у місяць, 15 % — 10-20 грн, більше чверті — понад 50 грн.

Цікавим виявилися дані стосовно думки киян про те, якою має бути справедлива ціна на воду.  І хоч переважна більшість столичних мешканців практично не замислюються над вартістю води (за спостереженнями, ця тема актуальна лише для малобюджетних родин чи дуже скрупульозних),  вони вважають її апріорі високою.

Так, майже половина (46,3 %) опитаних вважають справедливою ціну до 2 грн за 1 куб. м водопровідної води.

Зауважимо, що наразі тариф на воду за 1 куб.м холодної води  становить 1,49 грн, за послугу водовідведення — 1,16 грн за 1 куб. м (без ПДВ).

Кияни не пам'ятають, скільки сплачують за воду, цих витрат вони не помічають, але переконані, що усі ціни завищені. Така тенденція зрозуміла, адже населення завжди прагне до зниження цін.

Однак нагадаємо, що на сьогодні тариф на послугу з водопостачання та водовідведення покриває лише 55 % собівартості.

Частка тарифу за послугу водопостачання та водовідведення у квартплаті киян становить менше 7 %.

Під час опитування з'ясувалось, що далеко не усі мають уявлення про складову тарифу на холодну водопровідну воду: лише 17 % опитаних розуміють, що вода у крані — це результат високотехнологічних процесів з її виробництва, постачання та очищення після використання.

Про те, що у вартість води також входить і її відведення, очистка як перед скидом у річку,  так і безпосередньо перед подачею до централізованої водопровідної системи міста здогадується далеко не кожен. Однак усе це основні складові тарифу на воду, не беручи до уваги ще обслуговування об'єктів підприємства, виплату заробітної плати тощо.

Київ посідає друге місце серед обласних центрів та великих міст Україні за найнижчою ціною на послугу водопостачання та водовідведення, маючи при цьому найвищий рівень середньої заробітної плати по Україні. Зауважимо, що якість водопровідної столичної води вважається однією з найкращих.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)