Рус Укр
ГоловнаКоментаріБудівництвоКиїв поглинули іпотечні кредити
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Київ поглинули іпотечні кредити

Наразі в Києві укладено 124 договори на придбання житла за програмою пільгового 3% іпотечного кредитування, відомого як соціальна ініціатива Президента України «Доступне житло».

Разом із цим усього на території України укладено більше 500 договорів, тож Київ вважається лідером програми. 

Про це в коментарі УНН сказав директор Іпотечного центру Києва та області при Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.
 
Наразі житло, яке можна придбати за пільговою іпотекою, стає більш популярним, сама програма набирає обертів: «Якщо раніше ми мали по всій країні за місяць 50 договорів, то зараз лише по одному Києву укладено 124. Цьому сприяли нещодавні зміни, які суттєво спростили участь громадянина у програмі та розширили можливості участі квартир, тобто нормативні площі. До того ж, пройшов час , який був необхідний для акредитації забудовників і це було необхідно для розвитку програми. Якщо говорити про середньостатистичну родину – учасника іпотеки, то це, як правило, сім'я з 3-4 осіб, двоє з яких працюють, із сукупним прибутком близько 7 тис. грн», – сказав Сергій Комнатний.
Читайте також: Кредитна історія
 
Із загальної кількості укладених у столиці договорів, 15 нараховується у області. Разом із цим найбільш популярними для створення житла іпотечної категорії є спальні райони, в яких існує можливість розбудови та збільшення площі житлового масиву.
 
«У Києві є два об’єкти на Троєщині, чотири на Харківському масиві та один об’єкт в Голосіївському районі. Якщо дивитись по області, то зараз активно йде Глеваха, Вишневе, Вишгород. Також підключається Буча – з наступного тижня буде акредитовано відповідний банк. Наразі ми поки що не маємо договорів на будівництво приватних будинків на умовах пільгової іпотеки, але є люди, які виявили бажання мати і зараз ми очікуємо перший прецедент по будівництву будинку у Київській області», – зазначив Сергій Комнатний.
Читайте також: Іпотека поза законом
 
Нагадаємо, на думку заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігоря Лисова, для того щоб президентська іпотека ефективно працювала, сума, яка виділяється з бюджету на компенсацію іпотечних кредитів, щороку має збільшуватися на 1 млрд грн.
 
«Щорічно суму, яку держава виділяє на компенсацію іпотеки, необхідно збільшувати на мільярд. Тобто ті кошти, які ВР виділила на наступний рік, будуть покриватися більше 10 років, поки не закінчиться виплата за кредитами. Але щороку необхідно буде на мільярд цю суму збільшувати. Адже необхідно, щоб ці ініціативи були соціально-значимими на ринку будівництва. Сьогодні валова додана вартість галузі становить 70 млрд грн», – сказав Ігор Лисов.
 
Коментарі (0)