Рус Укр
ГоловнаКиївські будніБлагоустрійКиїв руйнує легенди районів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Київ руйнує легенди районів

«Україна Комунальна» продовжує свої подорожі по Києву комунальному. Ми вже оцінили рівень благоустрою Святошинського району, а сьогодні відправилися подивитися як живеться киянам у найбільшому районі столиці - Голосіївському.

Історія місцевості Голосіїво почалася в далекому 16 столітті з хутора, який був у володінні Києво-Печерської Лаври. Саме тут знаменитий київський митрополит Петро Могила заснував монастир Голосіївську пустинь, а пізніше, через кілька століть, у цій місцевості був закладений лісопарк, буквально, «засіяний на голому місці». З тих пір, вочевидь, назва і дійшла до наших днів. Кореспондент «України Комунальної» запрошує читачів разом здійснити цю подорож.

Голосіївський район у столиці з'явився в 2001 році внаслідок зміни адміністративного поділу Києва, прийшовши на зміну Московського району, який у тому році відзначив своє 80-річчя. Таким чином, Голосіївський став найбільшим районом столиці - його площа становить 153,35 кв. км. Втім, не завжди більше означає краще.

Читайте також: Полювання на Київ: від Майдану до околиць

Згідно з рейтингом районів порталу Сегодня.uа, заснованому на даних Київської міської держадміністрації, Голосіївський район набрав всього 80,5 балів і посів останнє місце.

Лідирує в рейтингу київських районів Святошинський, однак журналісти «України Комунальної», проводячи власне розслідування, вважають такі високі оцінки незаслуженими (див. «У.К.» від 13 лютого).

Знайомство з Голосіївським районом я почав з вулиць Академіка Вільямса і Онуфрія Трутенка. Ці вулиці вітали мене виглядом міцно розміщених на них будівельних майданчиків з нависаючими над ними житловими недобудовами.

Примітно, що крім турботи про нове житло, в районі стурбовані долею будинків з «багатим минулим». Зокрема, термінового капітального ремонту потребують гуртожитку або житлові багатоповерхівки хрущовсько-брежнєвської епохи.

Окремої уваги заслуговує проблема водовідведення. Очевидно каналізаційна мережа перебуває в аварійному стані, оскільки, фактично від початку моєї подорожі голосіївськими вулицями (Теремки II) і аж до Деміївки, мене супроводжував неприємний запах стоків, який місцями посилювався.

Разом з тим, Голосіївський в цілому можна назвати чистим районом. Сміття і відходів я загалом не помітив. Навпаки, досить чисті дворики, сміттєві баки переважно не переповнені. Крім того, в районі роздільний збір твердих побутових відходів: біля кожного будинку розташовані по два контейнера, один з яких для картону та пластику, а інший - для органічних відходів.

А ось з урнами на вулицях - проблема. Я пройшов півгодини з порожньою пляшкою мінеральної води, перш ніж побачив, куди її можна викинути. Тим не менш, ви точно зможете знайти урну біля ларька чи кіоску, адже малих архітектурних форм тут встановлено в надлишку.

Не можу не відзначити гарний стан дорожньої інфраструктури. Зрозуміло, асфальт не можна назвати бездоганним, є і ями і вибоїни. Втім, їх не так вже й багато, та і за розміром вони не більше футбольного м'яча.

Але ось із заїздами до дворів у районі «перестаралися»: вони надмірно вузькі, і щоб розминутися, водіям доведеться буди вкрай обережними, а в деякі двори і зовсім неможливо заїхати. Примітно, що і тротуари, пішохідні доріжки теж цілком придатні до експлуатації, крім, хіба що сходів, особливо на вулиці Голосіївській.

Справді визначною пам'яткою району можна сміливо назвати найбільший парк Києва - Голосіївський парк ім. М. Рильського (площа парку 140,9 га.). Тут є все: атракціони, дитячі майданчики, просторі доріжки, озера, лісопарк. Територія чиста, адже його прибирають кожен день, і до того ж у парку достатню кількість урн. У парковій зоні досить тихо, спокійно та затишно, можливо тому тут відпочивають так багато сімей і молодих матусь з колясками (та й батьків теж вистачає). В цілому це дуже гарне місце для відпочинку.

Гордість Голосіїво - «тренажерні стадіони» (судячи з вигляду). Стоїть ця споруда не в кожному дворі, але всього по району їх досить багато. Приємно те, що практично всі тренажери в цілості й схоронності, деякі навіть виглядають як нові (видно, що нещодавно пофарбовані). Досі нічого подібного в інших районах я не бачив.

У цілому стану благоустрою району можна поставити цілком гідну оцінку. Втім, не варто забувати, що чималу частину Голосіївського району займає приватний сектор і території з промисловими та господарськими спорудами. Тому, вважаю, що утримувати район в хорошому стані міській владі не так вже й складно. 

Михайло Виговський

 
Коментарі (0)