Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаМетодика розрахунку плати за тепло: що змінилося
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Методика розрахунку плати за тепло: що змінилося

Плату за тепло, спожите у грудні, українцям, у квартирах чи будинках яких не встановлені прилади обліку теплової енергії, мають розрахувати за новою методикою. Яким чином це відбуватиметься та як платити за фактично спожите тепло? – далі у публікації

Наприкінці минуло тижня уряд таки затвердив постанову №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря».

Зауважимо, цим документом вносяться, анонсовані на початку листопада Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, зміни до постанови уряду №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» від 21 липня 2005 року. Зокрема, зазначається, що у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на  вводах  у  багатоквартирний  будинок  засобів  обліку  теплової енергії плата за надані  послуги  з централізованого опалення справляється  згідно  з установленими нормативами споживання, а саме: з  розрахунку за 1 кв. метр (куб.  метр) опалюваної площі (об’єму) квартири (будинку садибного типу) та з урахуванням фактичної  температури зовнішнього повітря і фактичної  кількості  днів  надання  цієї послуги в місяці, який є розрахунковим. 
 
При цьому документом також визначаються особливості нарахування плати за послугу з централізованого опалення у разі відсутності в квартирі чи будинку теплолічильника. Зокрема, починаючи з грудня, за таких умов нарахування за спожите опалення формуватиметься відповідно до:  
 
• відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону від показників, врахованих під час формування діючого тарифу;
• фактичної кількості діб надання послуги з ЦО у розрахунковому періоді  в  конкретному місяці;
• календарної кількості діб у конкретному місяці тощо.
 
Вагомо, що дані про температуру зовнішнього повітря надходитимуть до теплопостачальних організацій від Українського гідрометеорологічного центру. На підставі офіційної метеорологічної інформації визначатиметься середньозважений показник щодо температури зовнішнього повітря в кожній із діб розрахункового періоду, протягом яких фактично надавалася послуга з централізованого опалення.
 
За словами урядовців, впровадження такого механізму дозволить уникнути перерахування плати наприкінці опалювального сезону, оскільки споживачі відразу сплачуватимуть за фактично спожиті послуги протягом місяця.
 
Поряд із цим, у разі, якщо виконавець послуг не забезпечить належного надання та відповідної якості послуг, згідно з документом, окремо здійснюватиметься перерахунок плати за послуги з централізованого опалення відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів №151 від 17 лютого 2010 року.
 
Позитивний досвід вже був
 
Примітно, цьогоріч кияни вже мали змогу оцінити новий механізм нарахування плати за тепло. У жовтні в столиці діяв соціальний пілотний проект, у рамках якого ПАТ «Київенерго» за сприяння місцевої влади надало можливість тим споживачам, у будинках яких ще не встановлено або не прийнято на комерційний облік теплолічильники, сплатити за централізоване опалення з урахуванням кількості днів надання послуги у жовтні, проектного теплового навантаження будинку та температури повітря. Тобто відповідно до того, як клієнти оплачують послугу за показаннями будинкового лічильника теплоенергії. 
 
«Ми не можемо сказати, що буде 100% збіг, але, проаналізувавши методику нарахування, ми розуміємо, що це буде максимально близько», - зауважував у той час комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма.
 
 
У підсумку дії експериментальної методики - кияни, у будинках яких ще не встановлено або не прийнято на комерційний облік теплолічильники, платили за спожите тепло у жовтні на 20-30% менше, ніж за нормативами.
 
«Таким чином вважаємо, що така модель нарахування є успішною але для того, щоб її тиражувати і поставити на потік потрібна нормативна підтримка.» - резюмував заступник Голови Київської міської адміністрації Петро Пантелеєв.
 
Тепер така нормативна підтримка є і оцінити новий механізм нарахування плати за тепло з урахуванням температури зовнішнього повітря вже найближчим часом має змогу вся «не поставлена на лічильник» країна. Втім, якою б не була гарною нова методика, зауважимо, що на 100% близькою до оплати тепла за показаннями лічильника може бути лише оплата за показаннями лічильника.
 
Як встановити теплолічильник 
 
Звісно, можна зачекати, доки за встановлення будинкового лічильника візьметься теплопостачальна організація. За рік-два, одним словом - коли це буде передбачено її інвестиційною програмою. Але якщо ви хочете оплачувати тепло за показниками лічильника раніше, потрібно брати ініціативу у свої руки.
 
Для початку варто розглянути основні схеми теплової розводки у багатоквартирних будинках. Вони існують трьох типів: 
 
• однотрубна схема з вертикальною розводкою. У такому випадку необхідна установка одного лічильника на стояк і установка датчика температури на кожний із радіаторів; 
• двотрубна схема з вертикальною розводкою. За таких умов необхідна установка лічильника і датчика температури на кожну з батарей; 
• однотрубна схема з горизонтальною розводкою, коли до квартири тепло надходить по двох трубах. Для такої схеми досить одного теплолічильника. 
 
За перших двох схем краще встановити загальнобудинковий лічильник. Якщо ж у будинку використовується третя схема, то оптимальніше встановлення квартирного лічильника. 
 
Основними кроками зі встановлення будинкового лічильника власним коштом будуть:
 
• Отримання дозволу на встановлення лічильника в організації, яка здійснює управління будинком. Для цього необхідні а) паспорт; б) ідентифікаційний код; в) документ, що підтверджує право власності на квартиру; г) технічний паспорт квартири; д) у разі наявності пільг – документи, які підтверджують право на пільги. 
• Отримання технічних умов у теплопостачальної організації (виконавця послуг з централізованого опалення) 
• Обрання підрядника з монтажу лічильника 
• Розробка підрядником індивідуального проекту та технічної документації для встановлення лічильника 
• Погодження проекту з теплопостачальною організацією 
• Монтаж лічильника підрядником
• Укладання відповідного договору з виконавцем послуг з опалення
• По підписанню договору ви починаєте платити за тепло за показаннями лічильника
• Перевірка лічильника на наявність пломб, номеру, тощо
• Лічильник входить в експлуатацію і має повірятися що 4 роки.
 
Як заощадити тепло з допомогою терморегулятора читайте тут.
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Грудня 2015 p. 21:11
Если на улице плюс десять, то батареи киевлян нормально тёплые и в квартирах тепло. Похолодание воздуха на улице теперь неизменно вызывает автоматическое снижение температуры батарей в квартирах. Как ни странно , при Януковиче как раз батареи грели правильно, т.е. при понижении температуры на улице батареи становились горячее, а не наоборот, как сейчас.