Рус Укр
ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГ«Мильні бульбашки» столичних інвестицій
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Мильні бульбашки» столичних інвестицій

Сумарна вартість якірних проектів складе близько 30 млрд грн. Втім, для їх успішної реалізації владі доведеться підняти тарифи на проїзд і послуги ЖКГ, а також знести близько 200 житлових будинків

У столиці планується реалізувати масштабні інвестиційні проекти з розвитку транспортної інфраструктури, будівництва бізнес-центрів, створення нових районів, а також передбачається провести масштабну реконструкцію водопостачальних мереж міста. Сумарна вартість якірних проектів складе близько 30 млрд грн. Втім, для їх успішної реалізації владі доведеться підняти тарифи на проїзд і послуги ЖКГ, а також знести близько 200 житлових будинків.

Глава Київського міської держадміністрації (КМДА) Олександр Попов 29 березня під час проведення І Київського інвестиційного форуму заявив про те, що знайшов джерела фінансування найбільших інвестиційних проектів, які також посприяють реалізації Стратегії розвитку Києва до 2025 року. За словами градоначальника, партнери для реалізації ключових інвестицій вже знайдені. «Це свідчить про те, що ми готові приймати інвестиції, а інвестор готовий вкладати в економіку Києва», - повідомив він. Зокрема, мова йде про 150 проектів, які планується реалізувати в період 2012-2017 років.

КМДА кидає якір

У поточному році розраховують почати реалізацію ключових або, як називають їх в КМДА, якірних проектів на загальну суму 30 млрд грн. Для цього пан Попов підписав шість меморандумів про співпрацю і наміри, чотири з яких – з Держагентством з інвестицій та управління національними проектами. Згідно з документами, планується побудувати новий міжнародний діловий район «Київ-Сіті», міську кільцеву автомобільну дорогу навколо Києва, реалізувати в столиці проект «Чисте місто». Для цього київській владі доведеться залучити 21 млрд грн.

Читайте також: Київ в очікуванні масштабних змін

Найбільшим серед якірних проектів стане створення в Києві інноваційного парку «BIONIC Hill», який планується побудувати в Святошинському районі на ділянці площею 147 га. На його території, яка за площею дорівнює кільком житловим кварталам, буде розміщено торговельні та бізнес-центри, науковий центр і університет, високотехнологічну виробничу зону, школи, дитячі садки, житло, спортивно-оздоровчий комплекс. Для створення цієї «держави в державі» буде потрібно приблизно 8 млрд грн. Для порівняння, у 2012 році, наприклад, на розвиток і обслуговування ЖКГ міста планується направити всього 703,3 млн грн. Щоб залучити багатомільярдні фінансування, глава КМДА підписав меморандум про співпрацю з ТОВ «Юкрейніан Девелопмент Партнерс» (Ukrainian Development Partners). Ця інвестиційно-девелоперська компанія виступала забудовником столичного житлового кварталу преміум-класу «Новопечерські липки». У 2006 році UDP стала управляючою компанією для консолідації активів і операцій «Київської інвестиційної групи», пов'язаних з нерухомістю. Генеральним директором групи є член фракції «Громадський актив Києва», депутат Київради Валерій Кодецький, якого вітчизняні ЗМІ пов'язують з відомим «комунальним магнатом», екс-власником «Запоріжсталі» Василем Хмельницьким.

Відцентрова сила бізнесу

Крім того, що депутати Київради візьмуться за перебудову Святошинського району, інші райони столиці також не залишиться осторонь. Зокрема, для будівництва в 2014 році «міста майбутнього» - ділового центру «Київ-Сіті» - розглядається 5 ділянок площею від 100 до 240 га в районах Осокорки-Північні, Одеської площі, Нижньої Телички, озера Вирлиця, Дніпровської набережної. Проект передбачає залучення іноземного капіталу в розмірі 1-2 млрд доларів. За словами головного архітектора Києва Сергія Целовальника, найбільш вдалим майданчиком для такого громадського центру є Осокорки-Північні. Чиновник пояснює це тим, що побудувати «Київ-Сіті» можна буде замість 200 житлових будинків: «З приводу цих будинків ще треба уточнити, але вони знаходяться нижче рівня підтоплення, тому їх доля і так вирішена». Питання ж про те, як замість житлових будинків у зоні розливу Дніпра буде розміщуватися цілий діловий район, та ще й міжнародного рівня, поки залишається відкритим.

Водянисті перспективи

Найбільш цікавими для «У.К.» є ініціативи міста з будівництва пунктів розливу питної води, обладнаних блочними водоочисними установками малої продуктивності, а також проекти з реконструкції систем водопостачання із застосуванням поновлюваних джерел енергії. Сумарна вартість цих проектів складе близько 4 млн доларів.

Читайте також: Історія всеукраїнського обману

Разом з тим, якщо необхідні інвестиції в розвиток комерційної нерухомості цілком реальні (особливо, враховуючи зацікавленість можновладців), то як місто збирається залучати інвесторів у житлово-комунальний сектор, поки незрозуміло. Справа в тому, що для комунальних підприємств у галузі водопостачання єдиним джерелом повернення вкладених коштів є платежі споживачів за надані послуги. Зараз тарифи на послуги водопостачання та водовідведення в Києві не є економічно обґрунтованими. Як повідомляла раніше «У.К.», заступник генерального директора ПАТ «Київводоканалу» з юридичних питань та інвестицій Віта Струкова наголошувала, що з 2008 року, коли в останній раз істотно підвищувалися тарифи на послуги підприємства, вартість абсолютно всіх його складових зросла від 30 % до 200%. «Сьогодні тариф на водопостачання та водовідведення, затверджений для нас регулятором, збільшився всього на 6% або на 18 копійок – до 3,18 грн за кубічний метр. При цьому регулятор не встановив для нас структуру тарифу, корегування стосувалася лише енергетичної складової. При цьому тарифи для населення покривають витрати на 66%, але з урахуванням того, що споживачі розраховуються з нами на 55%, відсоток покриття фактичних витрат знижується до 55%», - повідомила пані Струкова.

Вранці – гроші, ввечері – блага

Аналогічна ситуація і з реалізацією проекту будівництва четвертої лінії метрополітену на Троєщину, вартість якого попередньо оцінена в 11,2 млрд грн. У КМДА впевнені, що проект дозволить вирішити транспортну проблему для 500 тис. мешканців лівобережних районів Києва. Разом з тим Олександр Попов уже заявив про необхідність підвищення вартості проїзду в метро до 2,5 грн. А за оцінками експертів, для того, щоб вивести проект з будівництва нової лінії метро на рівень окупності в найкоротші терміни, необхідно збільшити тариф до 4 грн.

І питання насправді не в тому, що немає необхідності будувати нові бізнес-центри, відкривати гілки метро, ​​підвищувати тарифи на воду і на проїзд. Будь-яка послуга повинна мати ринкову вартість. Питання в тому, що про реалізацію цих проектів говорити зарано, оскільки до парламентських виборів у жовтні 2012 року влада не піде на непопулярні заходи, головний з яких – приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Тому поки що з упевненістю можна стверджувати лише те, що результатом Першого Київського інвестиційного форуму стала дуже яскрава і райдужна, але мильна бульбашка...

 

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)