Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїВодопостачанняНад Києвом нависає екологічна катастрофа
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Над Києвом нависає екологічна катастрофа

Київводоканал вкрай стурбований катастрофічною ситуацією, яка склалася у Святошинському районі із засміченням каналізаційних колекторів побутовим сміттям.

Під загрозою зупинка  каналізаційної насосної станції (КНС) «Ново-Святошинська», котра призведе до екологічної катастрофи через вилив стоків до річки Нивки та рибставків з подальшим потраплянням нечистот у річку Ірпінь та у Дніпро вище водозабору Дніпровської водопровідної станції, що подає питну воду на правий берег Києва.

Про це «У.К.» повідомили в прес-службі ПАТ «АК «Київводоканал».

Останні три тижні  жовтня фахівці Київводоканалу спостерігали значне збільшення кількості засмічень  каналізаційних колекторів на території  третього району експлуатації каналізаційних мереж, що обслуговує Святошинський, частину  Шевченківського та Солом’янський адміністративні райони Києва. Якщо раніше тут бригади щодня здійснювали від 6 до 13 виїздів на ліквідацію засмічення, то за останній місяць — від 30 до 40 виїздів щоденно.

Київводоканал відслідковував, звідки надходить сміття, що спричиняє збій у роботі насосних агрегатів та зменшує пропускну спроможність мережі. Для цього на підвідних до станції колекторах у різних напрямках встановили спеціальні уловлювачі. Як з’ясувалось, засмічення надходять із житлових забудов усього Святошинського району.

Сьогодні було здійснено підняття уловлювачів  та прочистку каналізаційної камери.

«За багато років функціонування системи водовідведення Києва наше підприємство вперше так гостро зіштовхнулось з такою проблемою, коли надійну роботу каналізацій поставлено під загрозу через недбалість мешканців. Каналізаційні колектори, що повинні відводити лише стічні води, перетворилися на трубопровід транспортування сміття!», —  зауважив начальник Управління експлуатації каналізаційних мереж та насосних станцій ПАТ «АК «Київводоканал» Микола Герлянд.

З метою прояснення ситуації Київводоканал звернувся до Святошинської  райдержадміністрації. Як з’ясувалося, у 50% багатоповерхівок району не працює сміттєпровід і мешканці будинків замість того, щоб виносити сміття на вулиці у сміттєві баки, скидали харчові та побутові відходи до системи каналізації.

Наразі технологічне обладнання КНС «Ново-Святошинська», яка забезпечує водовідведення всього Святошинського району та частини прилеглих населених пунктів, працює в аварійному режимі. Кількість засмічень зростає.

«У зв'язку з ситуацією, що склалася, ми на третину збільшили енергоспоживання станції, оскільки сміття перекриває робочий прохід каналізаційної труби і насосам важче прокачувати стоки. Нам постійно доводиться чистити обладнання насосних агрегатів від ганчір’я, яке створює найбільше проблем. Щомісяця зі станції вивозиться  7-8 тонн сміття, що надходить по каналізаційних колекторах», — розповів начальник КНС «Ново-Святошинська» ПАТ «АК «Київводоканал» Іван Кальченко.

Грабельне відділення станції  не припиняє свою роботу ні на хвилину. Сміття, що не затримується на граблях, потрапляє до насосних агрегатів, ускладнюючи роботу станції загалом. Зупинка роботи КНС «Ново-Святошинська» більше ніж на 23 хв може спричинити вилив значних об’ємів стоків на поверхню та потрапляння їх до водойм.

Оскільки наразі швидкості  стічних вод значно зменшились, то потрапляння до каналізаційних колекторів сміття неминуче призводить до засмічення мережі та зупинки роботи системи  водовідведення. Зауважимо, що при цьому  стоки Києва продовжують надходити безперервно.

Збій в роботі каналізації  ставить під загрозу екологічну безпеку міста через можливий вихід на поверхню значних обсягів  нечистот.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)