Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоС.Павлюк:«Виламувати двері – не вихід, але процес примусового стягнення повинен бути прискореним»
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

С.Павлюк:«Виламувати двері – не вихід, але процес примусового стягнення повинен бути прискореним»

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт № 2458, який передбачає, що боржників за комунальні послуги зможуть примусово відключати від цих послуг.
У Верховній раді зареєстрували законопроект № 2458, який передбачає, що боржників за комунальні послуги зможуть примусово відключати від цих послуг. Постачальникам комунальних послуг хочуть дозволити «несанкціонований доступ» до житла боржників шляхом злому дверей або вікон. 
 
У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк висловив сумніви з приводу того, що таку норму зможуть ухвалити.
 
Павлюк звернув увагу, що наразі в законі «Про житлово-комунальні послуги» написано, що комунальні служби мають право проникати в житло без дозволів у невідкладних випадках, пов'язаних з необхідністю порятунку життя і здоров'я людей і(або) майна.
 
«Бувають різні випадки, наприклад, може прорвати трубу в квартирі, а вода заливає весь стояк. Це невідкладний випадок», – навів приклад Павлюк.
 
Він зауважив, що законопроект пропонує розширити право проникати до житлового помешкання без дозволів для обмеження(припинення) надання комунальної послуги.
 
Експерт пояснив, що проблема з боржниками в Україні серйозна, оскільки є категорія людей, для яких це не питання майнового стану, вони просто систематично не платять, а вплинути на боржників через судову систему дуже складно.
 
«Мабуть, законодавець і комунальне лобі намагаються вирішити питання вже в такий спосіб. Однак це геть не найкраще рішення. По-перше, на сьогодні проникати в житло без санкції суду, щоб відключити його від комунальної послуги, заборонено Конституцією. По-друге, незрозуміло, як зробити технічно. Якщо це централізоване теплопостачання, тоді що, обрізати батареї?» – прокоментував Святослав Павлюк.
 
Він припустив, що таку норму не ухвалять, оскільки вона сумнівна з юридичної, правової і технічної точки зору.
 
Енергетик розповів, що в усьому світі з боржниками борються через суд, включно в примусовим стягненням майна.
 
«Для початку – примусове стягнення рухомого майна. Справа може дійти до продажу квартири на аукціоні з першочерговим покриттям боргів, залишок повертають боржникові», – констатував Павлюк.
 
Експерт розповів, що подібні випадки були в Україні. Зокрема, у Львові квартиру продали через борги, погасили борг, на різницю купили будинок у селі, куди примусово переселили людей.
 

«Компанії, які надають послуги, регулярно сплачують штрафні санкції. Якщо не платять споживачі, то це максимум 3% на рік. Комунальні підприємства подекуди отримують 20%. Розрив величезний, судові процеси затягуються на тривалі роки. Виламувати двері – не вихід, але процес примусового стягування повинен бути прискореним», – прокоментував Святослав Павлюк. 

 
Коментарі (0)