Рус Укр
ГоловнаКиївські будніТарифи ЖКГСтолична влада закликає Кабмін розглянути нормативні зміни для водоканалів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Столична влада закликає Кабмін розглянути нормативні зміни для водоканалів

Столична влада закликає Уряд невідкладно вжити заходів, що дадуть змогу врегулювати кризові питання, пов’язані з водопостачанням та водовідведенням.
Столична влада закликає Уряд невідкладно вжити заходів, що дадуть змогу врегулювати кризові питання, пов’язані з водопостачанням та водовідведенням. 
 
Звернення щодо необхідності відповідних змін до законодавчих і підзаконних актів України Київрада направила до Кабінету Міністрів України, пише "Україна Комунальна".
 
Йдеться про необхідність розробки та затвердження механізму компенсації збитків від діяльності з надання послуги з централізованого водопостачання та водовідведення в умовах економічно необґрунтованих тарифів. 
 
Також необхідно передбачити джерела такого відшкодування в державному бюджеті України з передачею відповідних трансферів на місцеві рівні. 
 
Йдеться не лише про Київ, оскільки подібна проблема для всіх підприємств, що забезпечують діяльність централізованих систем водопостачання та водовідведення.
 
Єдиним джерелом коштів для підприємств є кошти з надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення. 
 
При цьому протягом 2022-2023 років суттєво зросла вартість палива та електроенергії, а також зменшився обсяг споживання послуг. Однак необхідність виконання додаткових протиаварійних заходів і відновлювальних робіт у період воєнного стану значно зросли. Як наслідок – підприємство працює в умовах гострого дефіциту коштів і збитків, сума яких лише зростає.
 
Нагадаємо, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його скасування чи припинення в Україні встановлено мораторій на підвищення тарифів на теплопостачання. Однак, враховуючи підвищення цін на енергоносії, зокрема природний газ, для підприємств теплопостачання, на відміну від водоканалів, державою визначаються певні фінансові гарантії – компенсація їм заборгованості з різниці в тарифах.
 
Одним із найдоцільніших рішень для подолання кризових процесів, що лише поглиблюватимуться, є визначення джерел відшкодування економічно обґрунтованих витрат підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що не покривають тарифи на ці послуги.
 
Доцільним рішенням є застосування аналогічної моделі, що б враховувала й соціальні аспекти, й об’єктивні інтереси підприємств, від яких залежить стабільне, надійне й безпечне функціонування систем водопостачання та водовідведення в українських містах.
 
Місто звертається до Кабміну щодо необхідності виконати наступні кроки:
  • Внести зміни до нормативно-правових актів, зокрема до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», Методики № 977, які визначатимуть механізм відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися та постачалися споживачам. Йдеться про різницю, яка виникла через невідповідність фактичної собівартості тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади.
  • Розробити механізм покладання на окремих учасників ринку електричної енергії спеціальних зобов’язань постійного забезпечення об’єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення електроенергією за спеціальною (пільговою, соціальною) ціною, враховуючи положення Закону України «Про ринок електричної енергії» та Постанови Кабінету Міністрів від 05.06.2019 № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».
  • Ініціювати внесення змін до Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», доповнивши перелік комунальних послуг, на які поширюється заборона, послугами з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. 
 
Коментарі (0)