Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББУ Києві шахраї масово створюють «фейкові» ОСББ
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

У Києві шахраї масово створюють «фейкові» ОСББ

У житлових будинках міста Києва виявлені випадки шахрайства при створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків
У столичних житлових будинках, що перебувають на утриманні та обслуговуванні комунальних житлово-експлуатаційних підприємств, а також у кооперативних будинках, в яких продовжують діяти житлово-будівельні кооперативи, зафіксовано непоодинокі випадки створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) з порушенням вимог Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». 
 
Зокрема ОСББ створені сторонніми особами, які не мають відношення до спільної власності будинку та не є співвласниками багатоквартирного будинку, в якому створено ОСББ. Державну реєстрацію таких ОСББ проведено державними реєстраторами та іншими суб’єктами державної реєстрації поза межами міста Києва.
 
У зв’язку з цим та з метою унеможливлення і попередження настання негативних наслідків для будинкових громад, пов’язаних із незаконним створенням ОСББ, Департаментом житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) рекомендовано районним в місті Києві державним адміністраціям:
  • Налагодити безпосередній та через КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду району» постійний зв'язок та координацію дій будинкових громад у будинках, де ОСББ створені сторонніми особами та реєстраційні дії проведено за межами м. Києва. У разі потреби забезпечити інформування про дії міської та районної влади усіх будинкових громад району.
  • Забезпечити продовження обслуговування будинків, в яких виявлені факти незаконного створення ОСББ особами, які не мають права власності у багатоквартирних будинках та вчиняють реєстраційні дії за межами м. Києва.
Співвласникам будинків, в яких виявлено факти незаконної реєстрації ОСББ, яке зареєстровано не за місцем розташування багатоквартирного будинку для врегулювання проблемних питань рекомендують:
  1. Звернутись до органів державної реєстрації за місцем розташування будинку та отримати копію реєстраційної справи, витяги із ЄДРПОУ та повний пакет документів, які подано для реєстрації ОСББ.
  2. Після отримання у реєстратора пакету документів, надіслати офіційне звернення на ім’я голови Київської міської державної адміністрації, підписане дійсними співвласниками житлових та нежитлових приміщень будинку, з проханням заборонити вчинення будь-яких дій/прийняття будь-яких рішень щодо багатоквартирного будинку (списання з балансу, розірвання/укладення договорів тощо). До звернення додати копії реєстраційної справи.
  3. Звернутись до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України (адреса: вул. Архітектора Городецького, 13, м. Київ, 01001) з вимогою розглянути питання скасування реєстрації ОСББ, яке створено сторонніми особами та заборонити в подальшому реєстратору, прізвище якого зазначено у реєстраційних документах, вчиняти такі дії.  
  4. Офіційно звернутись до депутата Київської міської ради (від виборчого округу, де знаходиться будинок) з проханням сприяти у наданні юридичної та організаційної підтримки щодо вирішення проблемної ситуації.
  5. Офіційно повідомити місцевий підрозділ національної поліції та Прокуратуру м. Києва про виявлені факти створення ОСББ з ознаками кримінального правопорушення.
  6. З метою захисту інтересів та прав співвласників звернутись до суду з клопотанням скасувати реєстрацію ОСББ, яке створено з порушенням законодавства. 
 
Коментарі (0)