Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаЗаборгованість за тепло може зупинити столичні котельні
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Заборгованість за тепло може зупинити столичні котельні

Заборгованість держбюджету перед «Київенерго» за теплову енергію у жовтні зросла у 2 рази. Через що компанія не може вчасно здійснювати розрахунки за газ, а це може призвести до обмеження газопостачання котелень, які живлять тепломережі.

«Київенерго» закликає державний бюджет та місцеві бюджети погасити борги перед компанією за теплову енергію для своєчасних розрахунків за газ, адже у жовтні заборгованість зросла у два рази, - повідомляє прес-служба компанії.

Так, заборгованість установ, які фінансуються з державного бюджету, за теплову енергію  у жовтні 2013 року збільшилась на 99,2% і досягла 36 млн грн. Заборгованість установ, які фінансуються з місцевого бюджету, збільшилась на 13,7%, до 402,9 млн грн. У тому числі борг  за теплову енергію міського бюджету становить 90,5 млн грн (+16,9%), а районних бюджетів – 318,7 млн грн (+12,9%).

Зазначимо, що окрім несвоєчасних розрахунків споживачів за теплову енергію, «Київенерго»  не отримує від державного бюджету відшкодування різниці в тарифах між тарифом, що діє та собівартістю теплової енергії.

Так, сума некомпенсованої різниці в тарифах «Київенерго»  на теплову енергію станом на 1 листопада 2013 року становить 1,8 млрд грн і збільшилась з початку року у 5,4 рази (+435%).

Як наслідок, ПАТ «Київенерго» не може вчасно здійснювати розрахунки за природний  газ перед НАК «Нафтогаз України», який купується для виробництва теплової енергії. Адже несвоєчасні платежі компанії за газ перед «Нафтогазом» можуть призвести до обмеження газопостачання котелень, які живлять тепломережі.

Так, станом на 1 листопада 2013 року заборгованість компанії за газ склала 2,5  млрд  грн та зросла з початку року на 159,1%. У тому числі, заборгованість за газ для виробництва  теплової енергії становить 2,4 млрд грн.

Нагадуємо, що у 2013 року «Київенерго»  інвестувала у відновлення теплових мереж  міста близько 270 млн грн. При цьому слід зауважити, що джерел фінансування обсягу робіт, які компанія здійснила в тепловому господарстві не було передбачено в тарифах. Відновлення теплових мереж міста здійснювалось за рахунок власних обігових коштів компанії та фінансових ресурсів акціонера компанії ДТЕК.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)