Рус Укр
ГоловнаПублікаціїБудівництвоЗабудова столиці вимагає спецрозслідування
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Забудова столиці вимагає спецрозслідування

Ситуація довкола забудови столиці загострюється. Депутатські ініціативи розбиваються об критику експертів галузі, тоді як «будівельні» конфлікти доходять до рукоприкладства. Не авторитет навіть місцева влада. Схоже, без слідчої комісії не обійтися.

Із початком нового року проблема забудови столиці вийшла за межі міста, її вирішення почали шукати на законодавчому рівні. Так, у січні під куполом Верховної Ради було зареєстровано проект Закону №1772 «Про мораторій на будівництво об’єктів виробничого призначення та об’єктів невиробничого призначення на окремих об’єктах благоустрою зеленого господарства м. Києва». Цим документом, згідно з пояснювальною запискою, пропонувалося на 5 років заборонити будівництво об’єктів виробничого та  невиробничого призначення на території скверів, ботанічних садів, парків, лісопарків, рекреаційних зон, тощо. На думку розробників, такі дії неодмінно сприятимуть врегулюванню критичної ситуації щодо незаконної, неконтрольованої та систематичної забудови міста. Однак, навіть до розгляду в Комітетах, цьому проекту дійти не судилося - його «розгромило» Головне науково-експертне управління, після чого документ був відкликаний розробниками.

Слідом за ним у квітні прийшла інша депутатська ініціатива – проект Закону №2629 «Про мораторій на будівництво об'єктів на окремих земельних ділянках в м. Києві». На відміну від попередника, цим проектом передбачалося запровадження мораторію на будівництво об’єктів у скверах, парках, лісопарках, рекреаційних зонах, на відстані до 100 метрів від берегів річки Дніпро, в охоронній (буферній) зоні та навколо об'єктів, включених до Списку всесвітньої спадщини, до затвердження нового Генерального плану міста. Але замість такої ж прогнозованої нардепами «м’якої дії» на вирішення «будівельних» проблем, ця ініціатива призвела до зворотного ефекту – її розкритикували представники ключових будівельних компаній столиці та пригрозили направити відкриті листи до Президента України Петра Порошенка із проханням накласти вето на відповідний законопроект та до голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з проханням не виносити його на голосування.
 
«Цей законопроект суперечить нормам чинної Конституції, положенням закону України «Про містобудівну діяльність». Якщо його буде прийнято, то це призведе до незаконного зупинення будівництва майже 200 об’єктів у столиці», — мотивували будівельники.
 
 
Їхнє обурення підтримали і експерти Головного науково-експертного управління Верховної Ради. На думку спеціалістів, перелік тих об’єктів, на будівництво яких документом вводиться мораторій не відповідає меті законодавчого документа. Окрім того, від прийняття цього проекту постраждають не лише будівельні організації, які будуть змушені консервувати відповідні об'єкти або відмовлятися від їх будівництва, але і громадяни, які не отримають житло, в тому числі і те, яке вони фінансували за свій рахунок, або житлово-комунальні послуги належної якості.
 
До того ж, пропонована ініціатива, стверджують експерти, може сприяти корупції у сфері будівництва. Тож, найкращим рішенням, на їхню думку, є повернення документа на доопрацювання. 
 
Хто переможе у цьому протистоянні? – побачимо згодом. А тим часом на столичних просторах продовжують розростатися «будівельні» конфлікти і переходити у справжні побоїща. Найбільш скандальною впродовж останнього місяця була ситуація довкола будівництва торгового центру Le Boulevard неподалік станції метро «Осокорки». 19 травня сутичка між киянами, котрі вийшли демонтувати будівельний паркан, і охороною забудовника закінчилася травмуванням близько 30 активістів та 15 правоохоронців, котрі намагалися відновити порядок.
 
Варто зауважити, що конфлікт довкола будівництва торгового центру на Осокорках має старі корені. Подібна ситуація виникала і восени минулого року. Тоді забудовник (ТОВ «Скай-буд ЛТД») зазначав, що має усі необхідні документи, зараз – що, були проведені громадські слухання і враховані позиції активістів. Активісти ж стверджують, що згадані слухання фіктивні, будівництво незаконне, створює дискомфортні умови, і «кришується» місцевою владою. Київська міська державна адміністрація звинувачення відкидає. 
 
За словами заступника голови КМДА Павла Рябікіна, компанія «Скай-Буд ЛТД» отримала містобудівні умови та обмеження на забудову земельної ділянки ще у червні 2011 року. Мер міста Віталій Кличко ініціював розірвання договору оренди земельної ділянки на Осокорках із компанією «Скай-Буд ЛТД», і договір було розірвано депутатами Київради 28 травня на пленарному засіданні. Поряд з тим, забудовнику пообіцяли, що нададуть альтернативу під будівництво торгового центру, мовляв, інвестори місту необхідні, тому що це робочі місця і надходження.
 
А скільки їх – таких будівництв ще у столиці?! За підрахункамиголови КМДА Віталія Кличка, сумнівними є близько 150-ти у різних районах міста, і усі вони не застраховані від подібної соціальної напруги. Але ні заяви про відкриття максимального доступу до інформації про містобудівні процеси, ні погрози вилучення у забудовників техніки, занесення у «чорний» список, порушення кримінальних проваджень, проблему незаконного будівництва у Києві, на жаль, не вирішують.
 
 
На думку депутата від «Народного фронту» Віталія Сташука, зараз саме час створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради, яка б перевірила легітимність проведення усіх будівельних робіт у столиці, а заразом і діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування з виявлення та припинення фактів незаконної забудови. Тож, днями в парламенті ним було зареєстровано відповідну законодавчу ініціативу – проект Постанови №2976 «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки законності спорудження об’єктів будівництва на території міста Києва».
 
Згідно з проектом, до такої комісії мають увійти 15 нардепів, «виходячи із забезпечення такого представництва в її складі: один представник від 30 народних депутатів України, але не менш як по одному народному депутату України від кожної депутатської фракції (депутатської групи), а також одного позафракційного народного депутата України». 
 
Саме розслідування здійснюватиметься впродовж 3 місяців з дня прийняття постанови, а звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу має бути заслуханий на пленарному засіданні Верховної Ради не пізніше 4 місяців відповідно.
 
«Прийняття проекту Постанови сприятиме виявленню і, в подальшому, усуненні факторів, які допомагають незаконному провадженню будівельної діяльності на території міста Києва і, як наслідок, сприятиме в покращенні інвестиційного клімату та зняттю суспільної напруги, що виникає в ході конфліктів між забудовниками та противниками будівництва» - переконаний пан Сташук.
 
Вадим Менаєв
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
06 Червня 2015 p. 20:09
Це зараз досить поширений прийом шахраювання: державні структури та їх посадові особи роблять вигляд, що сперечаються між собою на предмет порушених прав пересічних громадян. Але ці суперечки мають чисто показушний характер: порушення не тільки не припиняються, а можуть навіть поглиблюватись, поширюватись та "узаконюватись" у результаті цих удаваних суперечок. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Особисто я неодноразово спостерігав наступну картину. Після закінчення будівництва багатоповерхівки і здачі-прийому будинку починається вирізання дверних пройомів з вулиці до підвальних приміщень цього будинку; найчастіше вирізають у фундаменті будинку (!), причому у декількох місцях. Будинок ще не заселили, а його фундамент вже почали руйнувати. Тому я би порадив потенційним покупцям квартир звіряти проектну кількість зовнішніх пройомів до підвалу та першого поверху з наявною їх кількістю, і в разі їх неспівпадіння в сторону збільшення , відмовлятись від покупки квартири у цьому будинку. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Думаю, що чим менший строк служби житлового будинку, особливо у великих містах, тим вигідніше для держави, адже звільнене від старого будинку місце можна знову продати під нову забудову.