Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЖитлоЖЕКи залякують боржників комунальним лихом
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

ЖЕКи залякують боржників комунальним лихом

ЖЕКи вдаються до незаконних методів у боротьбі проти злісних боржників за житлово-комунальні послуги. Столична влада визнає перевищення їх повноважень, однак комунальники бачать в цьому єдиний вихід із сформованої ситуації.

Кияни почали війну зі своїми сусідами через несплату за комуналку. Боржників звинувачують у тому, що через них в будинку погано з опаленням і гарячою водою - принаймні, так кажуть у ЖЕКу. Однак у мерії запевняють: навіть якщо в будинку є боржники, погано прибирати двір, вивозити сміття або прикручувати тепло не мають права. Про це пишуть «Вести».

«Прошу розглянути питання про примусове стягнення з сусідів з квартири №106 по вул. Берлінського, 31 боргу за комунальні послуги - 20 тис. грн. Через це в нашому домі погано надаються комунальні послуги», - скаржиться один з мешканців на сайті колл-центру 15-51. Мешканці цього будинку розповідають, що у них дійсно проблеми з гарячою водою та опаленням, а також вивезенням сміття. Сусіди скаржаться в ЖЕК, проте там нарікають на боржників будинку, пояснюючи тим самим причину подання неякісних послуг.

На під'їздах будинків тим часом вивішують оголошення зі списком боржників. «На жаль, цього місяця ЖЕК не має грошей на надання якісних і в повному обсязі комунальних послуг», - повідомляє адміністрація одного зі столичних ЖЕКів.

Неофіційно комунальники кажуть, що такі оголошення - це єдина можливість нагадати про борги. Однак, у мерії запевняють, що це все самодіяльність, і ЖЕКи не мають право погіршувати якість послуг, навіть якщо в будинку є боржники.

«Можливо, співробітники ЖЕКу так намагаються впливати на тих, хто має заборгованість по квартплаті. Але це незаконно. Ніхто не має право гірше прибирати територію або прикручувати вентиль тепла, тим більше, що доступ до нього можливий тільки разом з працівниками «Київенерго», - говорить директор департаменту ЖКГ Дмитро Новицький.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, за перше півріччя поточного року борг побутових абонентів за ЖКП склав близько 12 млрд грн (з урахуванням попередніх періодів). При цьому, збитки комунальних підприємств вже давно перевищили позначку в 15 млрд грн. Найнижчий рівень платіжної дисципліни зафіксовано у сфері теплопостачання: за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання українці платять сезонно.

При цьому комунальні служби приходять до різних методів стягнення боргів. Так, наприклад, як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Запоріжжі комунальники відключають боржників від систем водовідведення. Власники 16 квартир у одному з будинків заборгували КП «Водоканал» та ДКП «Основа» 162 тис. грн. В одній з квартир борг становить 17 тис. грн.

 
Коментарі (0)