Рус Укр
ГоловнаПублікаціїВодопостачанняЯк обліковується оплата за полив присадибної ділянки?
Новини ЖКГ
27 Березня 2024 p.
26 Березня 2024 p.
25 Березня 2024 p.
22 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
18 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Як обліковується оплата за полив присадибної ділянки?

Влітку у споживачів – власників приватних житлових будинків часто виникають запитання стосовно оплати води, що витрачається на полив присадибних ділянок. У дощову погоду споживачі найчастіше цікавляться, чи впливає кількість опадів на норми водоспоживання
Влітку у споживачів – власників приватних житлових будинків часто виникають запитання стосовно оплати води, що витрачається на полив присадибних ділянок. У дощову погоду споживачі найчастіше цікавляться, чи впливає кількість опадів на норми водоспоживання. Нижче приводимо найпоширеніші запитання та відповіді на них.
 
Яким нормативним актом регулюються питання оплати за полив присадибних ділянок?
 
Відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 р. №190, плата за воду, яка використовується для поливу присадибних ділянок, зелених насаджень та газонів, здійснюється  споживачами відповідно до показників приладів обліку або норм водоспоживання.
 
Як обліковується оплата за полив присадибної ділянки, якщо в мене немає приладу обліку?
 
У випадку відсутності приладу обліку води нарахування за послугу  проводяться з розрахунку 15 м3 в місяць на 100 м2 площі поливу. (відповідно до таблиці А.1 додатка «А» до ДБН В.2.5 -74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»). Поливний сезон триває з травня по вересень, отже саме в ці місяці до основної кількості спожитої води додаються нарахування за полив.
 
Чи може велика кількість опадів сприяти зниженню оплати за полив?
 
Ні. Чинним законодавством не передбачено норм на водопостачання, пов`язаних із сезонними чи кліматичними природними змінами. Якщо у вас не встановлено прилад обліку, то за полив присадибної ділянки доведеться заплатити фіксовану суму, навіть якщо ви не користувалися водою через дощ чи з будь-яких інших причин.
 
У мене є присадибна ділянка, але я не користуюсь водою для поливу. Що робити?
 
На виконання вимог законодавства та для уникнення непорозумінь в розрахунках,  рекомендується споживачам встановлювати прилади обліку води та укладати відповідний договір з водопостачальником.  Завдяки цьому у споживачів з`явиться можливість регулювати та вести облік свого водокористування, економити та впливати на розмір водоспоживання у власному будинку.

Хто оплачує воду, яка витрачається на полив клумб та газонів у дворі багатоповерхового будинку?
 
У багатоквартирних будинках, незалежно від форми власності (ОСББ, ЖБК, КК та ін.) при укладеному договорі на водопостачання та водовідведення з Київводоканалом «на власні потреби» за послугу поливу сплачують вищезгадані обслуговуючі організації.
 
 

за матеріалами ПрАТ "АК "Київводоканал" 

 
Коментарі (6)
Коля Пухов
22 Липня 2019 p. 20:46
Останнє питання досить цікаве: "Хто оплачує воду, яка витрачається на полив клумб та газонів у дворі багатоповерхового будинку?"-----------------------------------Правильна відповідь така: платять споживачі, які у своїх квартирах не мають індивідуальних лічильників води.
Коля Пухов
23 Червня 2020 p. 00:30
Від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. У спекотні дні поливають переважно ввечері.--------------------------------------------- Потім ця витрачена на полив вода розподіляється на квартири без індивідуальних лічильників води. Це очевидна несправедливість. Чому усІ цІ поливання - виливання води на вулицю не за рахунок УСІХ мешканців будинку?
Коля Пухов
03 Липня 2020 p. 16:04
Взагалі, усі побічні витрати води ( а вони завжди є, і не тільки влітку) треба розподіляти на УСІ квартири будинку; а не так як зараз - лише на квартири без лічильників.
Коля Пухов
11 Липня 2020 p. 20:07
Отже, плата за воду для квартир без лічильників має нараховуватись згідно норм споживання, а не за так званим будинковим лічильником.
Коля Пухов
13 Липня 2020 p. 18:22
А хто повинен встановлювати лічильники води у квартирах?-------------------------Вимірювання кількості проданого кожному покупцеві товару ( а ком. послуга - це товар) покладається на продавця, а не на покупця. Тобто, лічильники води у квартирах має встановлювати надавач ком. послуги, а не споживач.
Коля Пухов
14 Липня 2020 p. 16:17
Бо зараз так: якщо споживач не встановив у своїй квартирі лічильники води (звісно, за свої гроші), то плата за воду для сім"Ї з 4-ох осіб становить приблизно 2500 грн. за місяць. Дві з половиною тисячі тільки за воду! А усі казки про субсидії - це неправда, бо субсидій немає вже більше двох років.