Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКиян «лякають» арештом квартир за комунальні борги
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Киян «лякають» арештом квартир за комунальні борги

Киян попереджають, що у разі несплати боргів за комунальні послуги, буде накладений арешт на квартири. Кажуть, для цього, буде достатньо боргу за «комуналку» навіть за 3-4 місяці.

Мешканці кількох висоток Святошинського району м. Києва скаржаться, що на під’їздах будинків з’явились оголошення, у яких попереджають про можливий арешт їх майна за комунальні борги, передає «Сегодня».

«На обрізаному папірці було надруковано, що треба подати квитанцію про сплату боргу бухгалтеру ЖЕКа, щоб уникнути арешту і продажу квартири. Але будинок у нас кооперативний, ЖЕКа немає! Тай сам папірець підозрілий – не на бланку, без підписів і печаток», - розповіла жителька Борщагівки Наталя Харламова.

Зазначається, телефон, вказаний у папірці, належить комунальному концерну «Центр комунального сервісу».

«Ми представляємо інтереси усіх київських ЖЕКів з питань заборгованості  за компослуги. Наразі триває робота з боржниками у всіх будинках міста, які перебувають у комунальній власності. Тим, у кого є борги, треба надати бухгалтеру ЖЕКу (чи  бухгалтеру кооперативу чи ОСББ) квитанції про сплату. Інакше у подальшому з такими власниками будуть розбиратися через суд: на їх квартири накладуть арешт, а борги будуть стягувати», — розповів співробітник Центру.

Також, він додав, що для того, щоб арештували квартиру, достатньо боргу за 3-4 місяці.

При цьому, у КМДА запевнили, що працівники Центру, які розіслали такі повідомлення боржникам, діють у рамках закону.

«Це один з методів боротьби з боржниками. Зараз людей попереджають, що за борги можуть бути наслідки. Якщо у боржників є питання, вони можуть звернутися в центр і розібратися в ситуації. Ті, в кого є борг, мають його оплатити, або реструктурувати», - пояснила прес-секретар заступника говори КМДА Юлія Грамотна.

Окрім того, вона зазначила, якщо боржник проігнорує попередження і не платитиме за компослуги – центр буде звертатися до суду. І далі суму боргу стягуватимуть у судовому порядку.

У свою чергу, експерти переконані, що такі дії влади не підвищать платіжну дисципліну.

«Це не до кінця продуманий хід, і кардинально ситуацію з платіжною дисципліною він не змінить. Адже в законодавстві не передбачений чіткий механізм, згідно з яким можна виселити боржника на вулицю. Накласти арешт за борги можна, коли сума боргу перевищує 12 тисяч гривень, але якщо в квартирі є малолітні діти, то забрати квартиру неможливо. Утім, такого київська влада і Уряд не допустять, адже тоді почнеться масовий бунт «, - переконаний президент Інституту реформ та розвитку міста Олександр Вовченко.

Проте юристи вважають, що забрати житло цілком можливо, і тоді можуть постраждати близько 5-7 тисяч незаможних городян.

Нагадаємо, за 10 місяців 2015 року кияни сплатили майже 5 мільярдів гривень за житлово-комунальні послуги. На кінець жовтня заборгованість населення столиці становила трохи більше мільярда гривень.

 
Коментарі (0)