Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГКияни нараховуватимуть плату за воду за кількома алгоритмами
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Кияни нараховуватимуть плату за воду за кількома алгоритмами

Сплачуючи за послуги централізованого холодного водопостачання та водовідведення, які були надані у травні, киянам доведеться розраховувати плату за кількома алгоритмами. Це пов'язано зі зміною тарифів на відповідні послуги з 1 та 12 травня.

У столиці виникло непорозуміння щодо нарахування плати за послуги централізованого холодного водопостачання та водовідведення за травень. На запит «України Комунальної» ПАТ «АК «Київводоканал» надало роз’яснення.

Справа в тому, що впродовж відповідного місяця, який є розрахунковим періодом для сплати за послуги, для мешканців більшості багатоповерхових будинків Києва діяли 2 різні тарифи на водопостачання та водовідведення.
 
Зокрема, з 1 травня 2015 року набрав чинності тариф на централізоване холодне водопостачання та водовідведення у розмірі 8,688 грн за 1 м3 з ПДВ. 12 травня 2015 року набрав чинності тариф на централізоване постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), так званий тариф виконавця послуг для «Київводоканалу», який становить – 10,24 грн за 1 м3 з ПДВ.
 
«Відповідно до роз‘яснень Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства обсяги споживання послуг, визначені за показаннями засобів обліку (будинковими та квартирними), а також за затвердженими нормативами, потрібно розподіляти пропорційно до кількості днів, протягом яких діяли відповідні тарифи» - зазначають у водоканалі.
 
Таким чином, нарахування плати за послугу централізованого холодного водопостачання та водовідведення за травень 2015 року відбуватимуться за наступним алгоритмом:
 
Централізоване водопостачання та водовідведення холодної води з використанням внутрішньобудинкових систем для квартир, обладнаних квартирними приладами обліку холодної води:
 
Т = (Т1*t1+T2*t2)/31, де:
 
Т1 =8,688 грн. /куб. м. з ПДВ –  тариф на централізоване водопостачання і водовідведення, який діяв з 1 до 12 травня 2015 р. (відповідно до постанови НКРЕКП від 31.03.2015 № 969);
t1 =11– кількість днів, протягом яких у травні 2015 року діяв тариф Т1;
Т2 =10,24 грн./куб. м. з ПДВ– тариф на централізоване водопостачання та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем (відповідно до постанови НКРЕКП від 31.03.2015 № 970);
t2=20 – кількість днів, протягом яких у травні 2015 року діяв тариф Т2.
 
Централізоване водовідведення гарячої води з використанням внутрішньобудинкових систем для квартир, обладнаних квартирними приладами обліку холодної води:
 
Т = (Т1*t1+T2*t2)/31, де:
 
Т1 =4,092 грн. /куб. м. з ПДВ – тариф на централізоване водопостачання і водовідведення, який діяв з 1 до 12 травня 2015 р. (відповідно до постанови НКРЕКП від 31.03.2015 № 969);
t1 =11– кількість днів, протягом яких у травні 2015 року діяв тариф Т1.
Т2 =4,82 грн./куб. м. з ПДВ – тариф на централізоване водопостачання та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем (відповідно до постанови НКРЕКП від 31.03.2015 № 970);
t2=20 – кількість днів, протягом яких у травні 2015 року діяв тариф Т2.
 
Централізоване водопостачання та водовідведення холодної води для квартир, не обладнаних квартирними приладами обліку холодної води (розподіл фактичного споживання за квітень) - 7,464 грн. за 1 м3 (з ПДВ).
 
У липні нарахування плати за послугу централізованого холодного водопостачання та водовідведення за червень 2015 року відбуватимуться наступним чином:
 
Централізоване водопостачання та водовідведення холодної води з використанням внутрішньобудинкових систем для квартир, обладнаних квартирними приладами обліку холодної води  –  10,24 грн. за 1 м3.
 
Централізоване водопостачання та водовідведення холодної води для квартир, не обладнаних квартирними приладами обліку холодної води – за вищевказаним алгоритмом.
 
При цьому у «Київводоканалі» зауважують, що квитанція на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення формується в залежності від варіанту співпраці між водоканалом, житловими організаціями та мешканцями.
 
Для ЖЕО різних форм власності, які визначили себе, як колективний споживач, тобто виявили бажання самостійно надавати мешканцям послуги з водопостачання та водовідведення без участі Київводоканалу, з 1 травня 2015 року діє тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення  – 8,688 грн. за 1 м3 з ПДВ (постанова НКРЕКП від 31.03.2015 № 969). Саме за таким тарифом будуть відбуватися нарахування мешканцям цих будинків. 
 
Примітно, таких житлових організацій різних форм власності у Києві станом на 1 січня 2015 року налічується 624.
 
Нагадаємо, з 12 травня 2015 року після публікації в «Офіційному віснику України» набрала чинності постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  №970 від 31.03.2015 р. «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) ПАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал» (реєстрація в Міністерстві юстиції №437/26882).
 
Коментарі (3)
Коля Пухов
12 Червня 2015 p. 23:17
У квартирах, де немає індивідуальних квартирних лічильників холодної води (ХВ), оплата за ХВ нараховується не по нормативам, як неправдиво стверджується на цьому сайті, а по так званому "фактичному" споживанню ХВ. "Фактичне" споживання ХВ, як правило, у 6-7 разів перевищує нормативне, відповідно у стільки ж разів споживачі без лічильників переплачують за ХВ. А затверджене КМУ зменшення норм споживання ХВ з 5,5 кубометрів до 1,6 кубометрів на особу мало на меті лише значне зменшення розміру субсидій, оскільки субсидії призначаються тільки в межах норм споживання. Справді було б дивно, якби держава намагалася допомогти, а не остаточно "обшкребти" вже обкрадене і обдурене попереднім режимом населення. ---------------------------------------------------------------------- Думаю, що якщо квартирних лічильників ХВ і ГВ не передбачено будинковим проектом, то мешканці дійсно повинні платити лише в межах норм споживання. Або нехай ЖЕКи безплатно встановлять у квартирах таких будинків свої лічильники ХВ і ГВ, або хоча б лічильники ХВ.
Наталія
13 Червня 2015 p. 12:19
не может быть такого, что нельзя поставить счетчики воды в квартирах._____________________________________ _____В доме тоже можно это сделать.__________________ Если жильцы это хотят, то можно пожертвовать "европейским" ремонтом. Но задайте вопрос себе и соседям: хотите ли вы платить за РЕАЛЬНОЕ потребление воды или вас устраивает норматив, который не отвечает действительности?
Наталія1
13 Червня 2015 p. 12:14
самое интересное - что это разъяснение появилось уже после того, когда люди начали платить за май. У нас сейчас все делается через задний бампер- сначала плати, а потом мы расскахем КАК ПРАВИЛЬНО И ЗА ЧТО надо платить. Не все ОСББ работают через ГИОЦ Киева - так много косяков, а жители, особенно в домах ОСББ, приходят в правление, к своему бухгалтеру. А они не могут сами понять что а за что считает ГИОЦ. Всех призывают объединяться в ОСББ, а когда что-то предпринимают с тарифами, оплатами, то забывают про это. А НЕ ЛУЧШЕ - СНАЧАЛА РАЗЪЯСНИТЬ ЧТО ПО ЧЕМ.ОСОБЕННО ТЕМ, КТО НЕПОСРЕДСТВЕННО ЗАНИМАЕТСЯ РАСЧЕТАМИ ПО ДОМАМ И ОСОБЕННО, КТО РАБОТАЕТ С ЛЮДЬМИ? Ведь наши чиновники никогда не выходят к людям. Но боючь, что если кто-то на такое решиться, то его линчуют. Спасибо Тимошенко и небольшой (к сожалению) группе людей, кто помнит о людях, просто людях....