Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальний сезон: як і з чим іде у зиму столиця
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Опалювальний сезон: як і з чим іде у зиму столиця

Понад місяць особлива увага країни прикута до питань підготовки і вступу у новий опалювальний сезон. У Мінрегіоні звітують – технічно країна готова, а як просуваються справи у регіонах?! - пропонуємо розібратися на прикладі столиці.
Наприкінці минулого тижня у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства на всю країну заявили, що показники підготовки житлово-комунальної сфери до опалювального сезону свідчать про технічну готовність.
 
За словами заступника Міністра Мінрегіону Едуарда Кругляка, станом на 1 жовтня із запланованих 160,471 тис. будинків, підготовлено до зими 160,168 тис. або 99,81% від плану. Щодо підготовки до опалювального сезону об’єктів соціальної сфери, то із 37,976 тисяч шкіл, дитячих садків та закладів охорони здоров’я готові 37,959 тис. об’єктів. 
 
При цьому урядовець підкреслив, що готове до осінньо-зимового періоду також і теплове та водопровідно-каналізаційне господарство країни. 
 
«У регіонах капітально відремонтовано 3,871 млн кв. м дорожнього покриття вулиць та доріг, що становить понад 90% із запланованого обсягу. Готові до роботи взимку 5,786 тис. спецтехніки та додатково залучено ще 3,844 тис. одиниць. Підготовлено 157,35 тис. шанцевих інструментів і завезено 839,29 тис. тонн посипкового матеріалу та реагентів» - додав замміністра.
 
З огляду на це, за його словами, станом на 8 жовтня у 13 областях України органами місцевої виконавчої влади були прийняті рішення про початок опалювального сезону.
 
 
Київська міська державна адміністрація «дала добро» на підключення дитячих садків, шкіл-інтернатів та лікарень до централізованого опалення  своїм розпорядженням №993 від 2 жовтня, а 9-го розпорядженням №1003 погодила старт запуску теплоносія до житлового фонду.
 
За інформацією ПАТ «Київенерго», в рамках підготовки до опалювального сезону 2015-2016 років компанією було реалізовано комплекс заходів із підготовки обладнання теплового господарства до безперебійної роботи та подачі опалення й гарячої води. Зокрема, замінено на нові енергозберігаючі труби більш ніж 30 км тепломереж в усіх районах Києва. Відремонтовано обладнання ТЕЦ, котельних та теплопунктів, зроблено заміну частини обладнання на більш економічне й сучасне. 
 
Поряд з цим, у компанії підкреслюють, що для зниження газової залежності вже другий опалювальний сезон працює схема використання тепла від спалювання сміття на київському заводі «Енергія» для обігріву 200 житлових будинків масиву Позняки.
 
Окрім того, цьогоріч в Києві з метою підвищення енергоефективності житлового фонду реалізовується масштабна програма зі встановлення приладів обліку теплоенергії, за якою 3 тис. лічильників місто отримує від ПАТ «Київенерго» та 1 тис. – від КМДА.
 
«Зі встановленням 4 тис. лічильників 80% житлових будинків  Києва будуть розраховуватися за опалення за показниками вже в опалювальному сезоні 2015-2016 років. Це важливий крок до підвищення прозорості відносин між споживачем та постачальником послуг, а також стимул економити тепло для кожного будинку, що, в свою чергу, дозволить за рахунок енергозбереження заощаджувати кошти на оплаті за послуги», –  зауважив директор СВП «Київські теплові мережі» Євген Глушак.
 
За словами мера міста Віталія Кличка, таким чином загалом по Києву протягом опалювального сезону економія становитиме близько 1 млрд грн. 
 
«До початку нового опалювального сезону у Києві буде встановлено 4 тисячі лічильників (це 80% столичних будинків), сподіваємось, збоїв з боку «Київенерго» не буде. Таким чином, за опалювальний сезон мешканці будинків, де будуть встановлені лічильники, зекономлять близько 1 млрд грн. Будинки, в яких не встановлять лічильники цього року, будуть обладнані у 2016 році», – наголосив мер.
 
Тож, компанія цілком готова до надання послуг із централізованого опалення як об’єктів соціальної сфери, та і житлового фонду. «Підключення житлового фонду триватиме за умови відсутності обмеження газопостачання з боку ПАТ «Київгаз» за графіками - біля 7 днів із моменту початку підключення, з розподілом навантаження рівномірно, для попередження перевантажень теплової системи» - зауважують у прес-службі ПАТ «Київенерго».
 
За словами пана Глушака, наразі єдине, що може завадити киянам вчасно отримати тепло – відсутність актів готовності до опалювального сезону у деяких керуючих будинками організацій.
 
За інформацією ПАТ «Київенерго», станом на 5 жовтня акти готовності до опалювального сезону у столиці отримали майже 80% будинків, котрі управляються ЖЕО комунальної власності. Значно менший цей показник серед ЖБК, ОСББ та відомчих будинків – лише 21%.
 
 
Наразі у столиці до централізованого опалення вже підключено понад 3 тис. житлових будинків, що управляються комунальними ЖЕО, ЖБК, ОСББ та відомчі будинки. За підрахунками ПАТ «Київенерго», це 34,2% від загальної кількості будинків міста.
 
Окрім цього з теплими батареями перебуває 450 дитячих садочків (86% від загальної кількості), 161 школа (35,1%) та 169 лікувальних закладів (54%).
 
Зауважимо, підключення об’єктів до централізованого опалення відбувається покроково.
 
 
 
Втім, достатня підготовка до опалювального сезону, швидкі старти і перші результати -зовсім не означають, що сталому проходженню опалювального періоду у столиці нічого не загрожує.
 
За словами фінансового директора ПАТ «Київенерго» Тетяни Грязнової, ПАТ «Київенерго», як і інші українські теплокомуненерго, напередодні опалювального періоду опинилося у становищі, коли, з одного боку, неплатежі споживачів за енергоносії не дають повною мірою розрахуватися з боргами за природний газ, а з іншого відсутність нормативних актів, необхідних для роботи ТКЕ з Законом про новий ринок газу, ставлять під загрозу проходження опалювального сезону.
 
Так, загальний рівень заборгованості перед компанією за реалізовані теплову та електричну енергію напередодні опалювального сезону 2015–2016 років становить 3,5 млрд грн.
 
«Природа цього боргу – заборгованість споживачів за теплову та електричну енергію, борги ДП «Енергоринок» за реалізовану компанією в ринок електроенергію, а також заборгованість державного бюджету з компенсації різниці в тарифах на теплову енергію» - пояснює пані Грязнова.
 
Зокрема, заборгованість споживачів за теплову енергію станом на 1 жовтня, за оперативними даними компанії, становить 1,4 млрд грн, обсяг нарахованої, але некомпенсованої різниці в тарифах на теплову енергію – 667,6 млн грн. Обсяг заборгованості споживачів за спожиту електричну енергію перевищив 890 млн грн, а заборгованість ДП «Енергоринок» за реалізовану товариством в ринок електроенергію – 543 млн грн.
 
 
«Несвоєчасні розрахунки за спожиту теплову енергію є однією з основних проблем «Київенерго», оскільки значна дебіторська заборгованість не дозволяє своєчасно розраховуватися за спожитий природний газ. А накопичення заборгованості споживачів за електричну енергію ставить під загрозу розрахунки з Оптовим ринком електричної енергії (ОРЕ), де компанія закуповує майже 70% електроенергії для задоволення потреб споживачів столиці» - зазначила фінансовий директор компанії.
 
Так, заборгованість ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий для виробництва теплової енергії природний газ станом на 1 жовтня становить 545 млн грн, а заборгованість компанії перед ДП «Енергоринок» за куповану в ОРЕ електричну енергію – 350 млн грн.
 
Поряд з цим, невизначеності додає новий Закон про ринок газу, котрий набув чинності з 1 жовтня. «Станом на сьогодні Закон прийнято, але, на жаль, серед 12 необхідних постанов для роботи ТКЕ, які знаходяться на розгляді Кабінету Міністрів, прийнято лише одну» - зауважила пані Грязнова.
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (2)
Наталія1
13 Жовтня 2015 p. 12:12
теплопункт готов технически на 100% - киевэенерго поставил пломбы. теперь требуют бумажки, которые хранятся в арживах киевэнерго более 50 лет- схему подключения дома к общей системе. мы сопротивляемся - они должны и могут сами эти бумаги взять у себя же. но местера говорят, что !Внимание! сотрудников киевэнерго не допускают к архивам. поэтому балансосодержатель должен сам идти и брать эти бумаги. так что кто понимает, тот понимает, что они хотят.
Владимир0
14 Жовтня 2015 p. 11:53
Чего они хотят понятно , совсем чуть чуть немножко денег , вот и весь секрет .