Рус Укр
ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГЗа борги ЖЕКів поплатяться кияни
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

За борги ЖЕКів поплатяться кияни

Столичні ЖЕКи примножують борги за теплову енергію. Через це без гарячої води та опалення ризикують залишитися навіть ті кияни, які справно платять за ЖКП. У ПАТ «Київенерго» переконують - запобіжні заходи вживають, однак важлива і підтримка містян.

Кияни опинилися у ситуації, коли своєчасна сплата рахунків за надання послуг із централізованого опалення та гарячого водопостачання не є гарантом того, що якогось дня вони не залишаться без цих комунальних благ. І винні у цьому - ЖЕКи.

За інформацією ПАТ «Київенерго», частина столичних житлово-експлуатаційних організацій систематично накопичує борги за теплову енергію. На сьогодні загальна заборгованість таких установ по місту сягає понад 860 млн грн. Серед найбільших боржників - ДП «Укржитлосервіс» (30,8 млн грн.), ДП «Будінвестсервіс» (16,7 млн грн.), ТОВ «Експлуатаційна компанія» (11,5 млн грн.), та ДП «Еко» (9,9 млн грн.). ЖЕО, котрі боргують за теплову енергію понад мільйон гривень – майже три десятки (з повним списком можна ознайомитися тут).
 
При цьому у ПАТ «Київенерго» припускають, що мешканці будинків, які обслуговують ЖЕО-боржники, швидше за все, оплачують на належному рівні послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання, адже традиційно кияни відповідально ставляться до розрахунків за комунальні послуги. «За статистикою рівень розрахунків за ці послуги мешканців будинків перед ЖЕО завжди був на високому рівні І те, що деякі ЖЕО по кілька місяців не оплачували придбану теплоенергію, зовсім не означає, що з ними не розрахувалися мешканці» - зазначають у компанії.
 
До прикладу, за даними Головного управління статистики у м. Києві, протягом січня–липня 2015 року кияни сплатили за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, 3,9 млрд грн, що становить 107,8% нарахованих за цей період сум.

 
Поряд з цим, будь-яке нарощування заборгованості за теплову енергію перед ПАТ «Київенерго» повільно веде до плачевних наслідків. «Заборгованість споживачів за теплову енергію перед «Київенерго» виключає своєчасні і в повному обсязі розрахунки за енергоносії. Окрім того, несвоєчасні розрахунки впливають на виконання інвестиційної програми компанії в тепловому господарстві, в тому числі і по встановленню будинкових лічильників теплової енергії», - наголошує комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма.
 
Тож, компанія вимушена вдаватися до різних заходів для врегулювання заборгованості проблемних ЖЕО, крайній з яких – призупинення постачання теплової енергії. Як наслідок, без централізованого опалення і гарячого водопостачання можуть залишитися навіть ті мешканці будинків, якими опікується горе-ЖЕО, котрі справно сплачують рахунки за відповідні послуги.
 
Справа в тому, що в таких будинках ПАТ «Київенерго» не є виконавцем послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання – ЖЕО купує теплову енергію і далі постачає її мешканцям у вигляді послуг ЦО та ГВП. Відповідно компанія не може вирішувати питання заборгованості з окремими мешканцями.
 
«Призупинення постачання теплоенергії ЖЕО (і як результат - відключення послуг ГВП у житловому будинку) – це крайній захід, на який «Київенерго» змушене йти, розуміючи, що заручниками ситуації є жителі - пояснює пан Бушма. - Це випадки, коли врегулювання ситуації з погашення заборгованості неможливе. Наприклад, ЖЕО відмовляється від переговорів або систематично не виконує умови реструктуризації. Як от експлуатаційна організація будинку за адресою вул. Княжий Затон, 9, борг якої перевищив 1,5 млн грн і яка не залишила інших шляхів врегулювання ситуації».
 
У всіх інших випадках ПАТ «Київенерго» вдається до врегулювання заборгованості проблемних ЖЕО шляхом звірки взаєморозрахунків, укладення договору реструктуризації та оформлення акту для відшкодування різниці в тарифах. 
 
Зокрема, щомісяця всі споживачі теплоенергії отримують платіжні документи та акти звірки. При появі заборгованості боржникам направляються повідомлення про її наявність і розміри, ведуться переговори про механізми погашення, реструктуризації, вручаються попередження про відключення. Тобто кожне ЖЕО як споживач теплоенергії може провести звірку взаєморозрахунків, укласти договір реструктуризації та оформити акти для відшкодування різниці в тарифах, що допоможе, якщо не погасити заборгованість, то хоча б її не нарощувати.
 
 
Втім, це не означає, що складність стосунків ПАТ «Київенерго» та ЖЕО-боржників позбавляють киян права голосу. Мешканці будинків, котрими опікуються проблемні житлово-експлуатаційні організації можуть також пришвидшити ліквідацію заборгованості. Зокрема, посиливши контроль діяльності ЖЕО. «Мешканці можуть ініціювати перевірку діяльності ЖЕО – як ведеться господарська діяльність, як проводяться розрахунки. У разі підтвердження недобросовісності експлуатуючої організації на загальних зборах вони можуть прийняти рішення про перехід на прямі договори з «Київенерго» і самостійно контролювати свої розрахунки з постачальником послуг із централізованого опалення та гарячого водопостачання» - зауважує Євген Бушма.
 
Нагадаємо, що ПАТ «Київенерго» не має інших фінансових джерел для погашення заборгованості за спожитий газ, окрім розрахунків своїх споживачів за надані послуги. Всі грошові кошти абонентів за спожите тепло, відповідно до постанови Кабінету Мінстрів №217 від 18 червня 2014 року, надходять на спецрахунки, з яких вони автоматично перераховуються до НАК «Нафтогаз України» відповідно до алгоритму, встановленого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. 
 
Станом на 23 вересня, за інформацією НАК «Нафтогазу» Товариство залишається найбільшим підприємством-боржником за спожите «блакитне» паливо. Його сумарна заборгованість складає близько 2,5 млрд грн, в т.ч. 1,7 млрд грн – за газ, використаний у 2015 році для виробництва електроенергії. 
 
Тож, без належного рівня розрахунків за теплову енергію перед столицею може відкритися не просто перспектива відключення від ЦО та ГВП мешканців деяких будинків, котрими опікуються проблемні ЖЕО.
 
Катерина Ляшевська 
 
Коментарі (0)