Рус Укр
ГоловнаПублікаціїУтилізація ТПВПравила поводження з побутовими відходами
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Правила поводження з побутовими відходами

Про необхідність роздільного сортування відходів, укладання договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами та способи їх переробки роз'яснив Мінрегіон
Питання поводження з побутовими відходами у всьому світі на сьогодні є одним з найважливіших. Про необхідність роздільного сортування відходів, укладання договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами та способи їх переробки роз’яснила пресслужба Мінрегіону.
 
Етапи поводження з побутовими відходами
 
І. Роздільне збирання відходів. Першим етапом у поводженні з побутовими відходами є їх роздільне збирання, що передбачає розподіл відходів на різні компоненти.
 
Роздільне збирання побутових  відходів – це збирання побутових відходів за окремими компонентами з метою подальшої переробки та утилізації.
 
Щоб правильно сортувати побутові відходи, слід виконувати наступні кроки:
  1. Окремо збирати органічні відходи і вторинну сировину.
  2. Збирати та сортувати лише чисту сировину, тип якої ви зможете впевнено визначити – необхідно знайти на ній маркування (код переробки у трикутнику).
  3. Всі побутові відходи слід ущільнювати, щоб вони займали менше місця.
  4. Розмістити декілька компактних контейнерів для різного роду відходів вдома: скло – метали – полімери – упаковка типу Tetra Pak – папір.   
  5. Важливо знати, що небезпечні відходи у складі побутових відходів потребують окремого поводження.
Небезпечні відходи збираються окремо від інших видів побутових відходів, а також мають відокремлюватися на етапі збирання чи сортування та передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.
 
Рекомендований перелік товарів (виробів, пристроїв, приладів), що вміщують небезпечні компоненти (складові): 
 
  • ртутні лампи, термометри, тонометри;
  • малі побутові хімічні джерела струму ємністю до 7 ампер-годин (побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів, що не перезаряджаються, у побуті – батарейки);
  • перезаряджувальні побутові хімічні елементи живлення стандартних типорозмірів (акумулятори);
  • акумулятори нестандартних типорозмірів, що використовуються в годинниках, у тому числі наручних, мобільних телефонах і смартфонах, кишенькових і портативних комп’ютерах, побутових радіостанціях, побутовій портативній фото- та відеоапаратурі, іграшках, інших побутових приладах;
  • товари, що вміщують або забруднені органічними розчинниками, фарбами, лаками (фарби та лаки на водній основі, фарби та лаки на розчинниках), клеями, мастиками, смолами тощо;
  • товари, що вміщують або забруднені органічними та неорганічними хімікатами (кислотами, лугами);
  • товари побутової хімії;
  • товари фармацевтичної промисловості та гігієнічні засоби тощо.
 
ІІ. Укладання договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами з виконавцем такої послуги.
 
Наступним етапом у поводженні з побутовими відходами є укладання договору з виконавцями послуг. 
 
Відповідно до статті 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку або інша уповноважена особа, яка укладає колективний договір про надання комунальних послуг, має право на вибір серед визначених виконавців послуг з поводження з побутовими відходами.
 
Взаємовідносини між споживачами житлово-комунальних послуг та виконавцями комунальних послуг, управителями багатоквартирних будинків здійснюються відповідно до умов укладених договорів.
 
Згідно зі статтею 35-1 Закону України «Про відходи» власники або користувачі джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують їх  роздільне збирання.
 
ІІІ. Переробка побутових відходів.
 
Виконавець послуг, що здійснює вивезення побутових відходів, зобов’язаний укласти договір з компанією, що надає послуги з їх переробки та захоронення відповідно до правил благоустрою території населеного пункту. Договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами, що укладаються між споживачами та виконавцями, обов’язково мають містити інформацію про такі договори.
 
Станом на 2019 рік завдяки впровадженню в 1462 населених пунктах роздільного збирання побутових відходів, роботі 34 сміттєсортувальних ліній, 1 сміттєспалювального заводу і 3 сміттєспалювальних установок в Україні було перероблено та утилізовано близько 6,1 % побутових відходів, з них: 2 % спалено, а 4,1 % побутових відходів потрапило на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні лінії. Однак, решту українських побутових відходів (94%) захоронено.
 
За 2019 рік в Україні утворено майже 53 млн. м3 побутових відходів, або понад 10 млн тонн, які було розміщено на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею майже 9 тис. га.
 
Отже, на сьогодні найбільш поширеним способом переробки побутових відходів є захоронення, не спрямоване на отримання додаткової енергії чи сировини.
 

Ефективне та свідоме поводження громадян з побутовими відходами знижує рівень забруднення довкілля, робить чистішим повітря та покращує екологію держави. Громадяни стають більш відповідальними у роздільному збиранні побутових відходів, та мають шанс особисто впливати на якість довкілля. 

 
Коментарі (0)