Рус Укр
ГоловнаПублікаціїВодопостачанняЩо потрібно знати про промивку водопровідних мереж?
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
27 Березня 2024 p.
26 Березня 2024 p.
25 Березня 2024 p.
22 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Що потрібно знати про промивку водопровідних мереж?

Підприємство, яке постачає питну воду у місто, якщо поважає свого споживача, інколи припиняє подачу води й робить промивку та дезінфекцію водопровідних мереж.
Підприємство, яке постачає питну воду у місто, якщо поважає свого споживача, інколи припиняє подачу води і робить промивку та дезінфекцію водопровідних мереж. Звісно, використовуючи «якщо поважає» ми жартуємо. Насправді, планове припинення  подачі питної води це не примха підприємства, а його обов'язок.
 
Дезінфекція водопровідних мереж  потрібна для попередження негативного впливу  стану водопровідних мереж на якість води та для забезпечення надійного функціонування водопровідних та каналізаційних мереж.
 
Що таке промивка мереж й навіщо водоканал робить її двічі на рік?
 
Промивка – це знезараження та дезінфекція (водопровідних) мереж міста. Протягом року в них накопичується осади та залишки експлуатації технічних вузлів (іржа тощо), тому для профілактики і покращення якості води потрібно проводити промивку. ЇЇ основна мета — попередження негативного впливу стану водопровідних мереж на якість води. Водночас, для забезпечення протягом року надійного функціонування водопровідних та каналізаційних мереж, відбудеться виконання великої кількості ремонтних робіт та заміна запірної арматури. Такі ремонтні роботи неможливо виконати без зупинки водопостачання на місто.
 
В неділю вода подекуди з’являтиметься, але нею користуватися не можна, вона технічна, з підвищеним вміст хлору. В неділю вночі буде відновлено подання води вже хорошої якості, якою можна користуватися без побоювань.
 
Часто виникає питання, чому промивку мереж проводять саме в вихідні дні?  Вихідні дні вибрані для того, щоб не паралізувати роботу підприємств та соціальних об’єктів.
 
Як відбувається процес промивки?
 
Перед тим як почати промивку відключаються насоси, які подають воду на місто. Після цього відкриваються випуски по місту, де  стоять засувки для випуску води у каналізацію, щоб звільнити трубопроводи від води. Потім з водоочисних споруд подається хлорована вода у центральні мережі. Тобто, випустивши чисту воду з мереж, їх заповнюють хлорованою водою. У міських трубах вона стоїть протягом 5-6 годин. В цей час відбувається дезінфекція водопровідних мереж: дезінфікуючий розчин роз’їдає осад, який накопичився у водоводі, та знищує збудників інфекційних захворювань. Далі, по черзі, починають відкривати засувки для спуску води в каналізацію.  Спочатку в одному районі… Від цього вода починає колихатися і текти протягом години  в ту частину міста, де відкрили випуски. Після цього спуск закривається і відкривається інший. Відповідно вода змінює напрям і тече вже в іншу частину міста. Таким чином, переганяючи воду по водопроводах, прочищаються мережі. Поступово хлор починає виходити з труб. Коли залишається незначна його концентрація, у міський трубопровід подається вже чиста вода. Хлорована вода, якою здійснювалася очистка, зливається лише в каналізацію, звідки вона потрапляє на каналізаційні очисні споруди. Там вона проходить всі етапи очистки і вже безпечна скидається у річку. Такий процес займає 1-2 доби.
 
Іноді споживачі скаржаться на погіршення якості води після промивки. В чому може бути причина?
 
1.Потрапляння в воду іржі. На мережах перед будинками стоять різні технічні засоби: пожежні гідранти, засувки, які з часом ржавіють. Вода під час промивки може їх збурити, а відповідно іржа піде у мережі. Щоб позбутися цієї проблеми необхідно просто спустити воду.
 
2.Старі внутрішні мережі в будинках. Аналогічна ситуація. Мережі ржавіють і засмічуються. Під час промивки відбувається очищення наслідків ржавіння. Їх потрапляння у крани споживачів можливе, якщо  недостатньо спущено воду.
 
3.Так звані тупикові мережі. Більшість мереж по місту є закільцьовані, тобто вода постійно рухається. Проте, за Радянською союзу до деяких будинків проводили відгалуження, які не мають кільцевого з’єднання з основними мережами. Відповідно, в таких місцях вода не циркулює. В таких ситуаціях воду теж необхідно просто спустити, проте, в більших кількостях. Тому, переважно, на такі випадки виїжджає бригада і зливає воду з мережі через випуски і технічні засоби.
 
4.Пориви на мережах. Така причина можлива, проте, таких проблем майже не виникає. Підприємства намагаються реагувати превентивно, тобто заздалегідь здійснювати ремонти на критичних мережах.
 
Зараз більшість споживачів мають лічильники, і з метою економії ніхто не зливає воду. Саме тому виникають подібні ситуації. Бригади максимально намагаються зменшити їх кількість, спускаючи воду через випуски. Але, навіть попри це, певний процент забруднень залишиться у внутрішніх мереж споживача. Цього неможливо уникнути.
 

Згідно правил технічної експлуатації систем водопостачання, дезінфекція і промивка водопровідних мереж проводиться до зовнішнього зрізу будинків, але у більшості будинків заміна труб не проводилась із моменту будівництва (за обслуговування внутрішньобудинкових мереж відповідає управитель – ЖЕК або ОСББ), тому для поліпшення якості води після закінчення промивки водопровідних мереж міста та для промивки внутрішньобудинкових мереж необхідно почергово відкривати крани у мийках, раковинах і ваннах.  

 
Коментарі (5)
Коля Пухов
29 Липня 2020 p. 14:01
Якщо споживач не встановив у своїй квартирі лічильники води (звісно, за свій рахунок і на свій власний ризик, оскільки будинковим проектом лічильники води не передбачені), то плата за воду для сім"Ї з 4-ох осіб становить приблизно 2500 грн. за місяць. Дві з половиною тисячі тільки за воду!-------------------- А усі казки про субсидії - це неправда, бо субсидій немає вже більше двох років.
Коля Пухов
29 Липня 2020 p. 14:24
Отже, допоки постачальник не встановить квартирні лічильники води, плата за воду для квартир без лічильників має нараховуватись згідно норм споживання, а не за так званим будинковим лічильником.------------------Бо будинковий лічиильник рахує також і усі побічні витоки води і навіть ту воду, яка потім перетворюється у пар; і за усі ці побічні витрати води потім платять квартири, не обладнані індивідуальними лічильниками.
Коля Пухов
29 Липня 2020 p. 14:26
Вимірювання кількості проданого кожному покупцеві товару ( а ком. послуга - це товар) покладається на продавця, а не на покупця. Тобто, лічильники води у квартирах має встановлювати надавач ком. послуги, а не споживач.
Коля Пухов
12 Листопада 2020 p. 18:56
Для пересічної сім"ї з 4-ох осіб , які мешкають у малогабаритній квартирі, щомісячна плата за воду становить у середньому 2000 грн.(!)--------------------------Для порівняння: плата за газ - 100 грн.; плата за електроенергію - 250 грн.; плата за опалення - 1000 грн.; тобто, плата за воду є найбільшою.
Коля Пухов
14 Листопада 2020 p. 21:15
2000 грн. - це за холодну і гарячу воду разом.