Рус Укр
ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГТеплова енергія з відходів досі «живе» без тарифів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Теплова енергія з відходів досі «живе» без тарифів

На виробництво теплової енергії з твердих побутових відходів має бути введено стимулююче тарифоутворення. Це підштовхне галузь до більш динамічному розвитку, призведе до зниження газової залежності та позитивно відіб'ється на міській екології.
Однак нинішнє українське законодавство не відповідає на питання, як встановлювати тарифи на теплову енергію, вироблену з відходів. При цьому Україна стає на європейський шлях поводження з відходами і питання тарифоутворення у сфері виробництва теплової енергії з альтернативних джерел актуальні як ніколи. Зокрема, такої думки дотримується директор правового забезпечення ПАТ «Київенерго» Ольга Ієвлева.
 
«На сьогодні в законодавчому полі немає єдиного підходу до формування вартості теплоенергії, виробленої з твердих побутових відходів. Разом з тим країна відчуває гострий дефіцит енергоносіїв і в буквальному сенсі тоне у смітті. У суспільстві і політикумі все чіткіше простежується прихильність до європейської моделі поводження з твердими побутовими відходами, яка передбачає їхнє раціональне використання. Наприклад, сміттєспалювальні заводи виробляють тепло- і електроенергію. У Голландії цілі міста опалюються і забезпечуються гарячою водою за теплоенергії, виробленої сміттєспалювальні заводи», - зазначила Ольга Ієвлева в коментарі «У. К.» після круглого столу при Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
 
Ольга Ієвлева пояснила, що зараз компанія «Київенерго» керує єдиним сміттєпереробним підприємством в Україні (столичний завод «Енергія»). «У минулому році «Київенерго» побудувало перемичку, за допомогою якої можемо за рахунок теплоенергії, яка генерується підприємством, забезпечити гарячою водою близько 300 будинків на Позняках. Модернізація заводу дозволила виробляти тепло і в майбутньому може виробляти електроенергію. У планах компанії - створення повноцінної теплоелектроцентралі на базі заводу «Енергія». Але за відсутності чіткої схеми тарифоутворення розрахувати тарифи на цю енергію проблематично, оскільки на законодавчому рівні це питання не врегульоване», - розповідає Ольга Ієвлева.
 
На думку експерта, стимулююче тарифоутворення на виробництво теплової енергії з альтернативних джерел повинно бути. Це дозволить залучити в галузь інвестиції, створити принципово новий для України вид генерації тепло- та електроенергії, тим самим знижуючи екологічні ризики і залежність від поставок газу.
 
Нагадаємо, зараз у комітетах Верховної Ради знаходиться близько восьми законопроектів, які стосуються сфери поводження з відходами, однак жодним з них не пропонується врегулювати питання формування тарифів на теплову енергію, що виробляється з відходів.
 
Коментарі (0)