Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’юТепломережі Києва не залишаться без модернізації
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Тепломережі Києва не залишаться без модернізації

Про те, яких змін варто очікувати киянам з приходом на столичні підприємства теплової енергетики приватного капіталу, з кореспондентом ІА «Україна Комунальна» поділився президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас

Для України 2011 рік був непростим, у тому числі в питаннях житлово-комунальної політики. Киянам, зокрема, з приходом весни довелося пережити зростання тарифів на холодне і гаряче водопостачання, а з 1 квітня набуло чинності рішення Нацкомісії регулювання ринку електроенергетики про підвищення вартості електроенергії для побутових споживачів. Невдоволення киян викликає і той факт, що зі зростанням цін на послуги ЖКГ їхня якість не змінюється, незважаючи на обіцянки влади. Особливої​​впевненості в цьому питанні не додали і минулі приватизаційні торги з продажу 25% акцій компанії «Київенерго».

Про те, яких змін варто очікувати киянам з приходом на столичні підприємства теплової енергетики приватного капіталу, з кореспондентом ІА «Україна Комунальна» поділився президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас.

- У грудні компанія ДТЕК стала власником 25% акцій «Київенерго». Сергію Валерійовичу, як Ви прокоментуєте цю подію?

- Справді, приватизаційні торги Фонду держмайна відбулися 9 грудня. На покупку 25-типроцентной частки «Київенерго», крім ДТЕК, претендувала також і компанія «Полтаваобленерго». ДТЕК виграв у конкурсі, запропонувавши за держпакет акцій 450,5 млн грн, що на 4,5 млн грн більше пропозиції конкурента. У результаті, холдинг консолідував у власності 71,82% активів «Київенерго». Таке завершення конкурсу я вважаю успішним, і відношу до найбільш значущих подій року, що минає. Приватний власник буде ефективніше керувати своїм майном. А для комунального сектора теплоенергетики Києва це означає залучення значних інвестицій, яких він уже давно потребує. Взагалі, в житлово-комунальному господарстві відчутні реформи почнуться лише тоді, коли в цю галузь прийде бізнес.

- Але залучення приватного капіталу за допомогою приватизації автоматично спричинить підвищення тарифів на теплову енергію та послуги гарячого водопостачання...

- Приватизація як факт не означає автоматичного підвищення вартості ресурсів для споживачів. Треба розуміти, що ні «Київенерго», ні ДТЕК, ні будь-які інші компанії тарифи самостійно не встановлюють. Для цього в країні діє національний регулятор, у відомстві якого знаходяться питання тарифоутворення. Хоча, треба визнати, що певною мірою лобіювання в бік збільшення комунальних тарифів ДТЕК проводити буде. До цього власника підштовхує кон'юнктура ринку і здорова логіка. Сьогодні багато хто розуміє, що тарифи для населення, в тому числі на тепло та гаряче водопостачання, зараз є збитковими для комунальних підприємств. Власник не може вести збиткову діяльність, і при цьому здійснювати інвестування в модернізацію систем генерації та транспортування теплової енергії. Але ще раз підкреслю, що жодна компанія не в змозі підвищити тарифи без відповідного рішення регулятора.

- Чи існує альтернативний шлях розвитку комунального сектора?

- Якщо тарифи для населення не підвищуватимуть, тоді необхідно приймати рішення про компенсацію різниці для підприємств. І тут вже залежить від держави, наскільки вона зможе «згладити» ці нюанси, всі необхідні механізми для цього є. Бюджетний запит Мінрегіону на 2012 рік передбачає 7,8 млрд грн на пільги та субсидії, в тому числі і для покриття тарифної різниці. Однак шлях субсидування галузі за рахунок бюджетних коштів не завжди дозволяє підприємствам впоратися зі збитками і провести модернізацію.

- Справді, понад 50% теплових мереж потребують реконструкції. Чому до цих пір «Київенерго» не займалося їх модернізацією?

- Технічний стан тепломереж – катастрофічний. Для того щоб не доводити інфраструктуру підприємства до такого стану, щорічно необхідно міняти близько 80 км труб. Але тут є одне «але»... Справа в тому, що модернізація – це інвестиції в основні фонди, які є винятковим правом власника, а тепломережі в Києві належать місту. Але, на жаль, в останні роки власник не виділяв коштів на реконструкцію тепломереж. І саме тому замість того, щоб прокладати нові труби, «Київенерго» тільки «латає дірки». І кияни бачать це.

- Як Ви вважаєте, приватний власник усвідомлює необхідність значних вкладень в основні фонди «Київенерго»?

- Упевнений, що в компанії не тільки усвідомлюють, але головне – реально оцінюють ситуацію, що склалася. Зокрема, мова йде про те, що хронічне недофінансування «Київенерго» протягом останніх років призвело до того, що Київ значно відстав від європейських столиць за якістю надаваних послуг електро- і теплопостачання, рівнем використовуваних технологій і станом мереж. З огляду на це, рівень необхідних інвестицій може скласти не менше 15 млрд грн.

- Чому ДТЕК буде зацікавлений в таких вкладеннях, адже їх власником і раніше залишається місто?

- Думаю, що без цього компанії не обійтися. Практика показує, що комунальна інфраструктура, швидше за все, буде взята в концесію. Це і є тією гарантією, що тепломережі не залишаться без модернізації. При нинішньому стані теплових мереж йдуть колосальні втрати ресурсів при їх транспортуванні, а їх реконструкція дозволить уникнути цього. Правда, компанії доведеться знаходити компроміс з Київською міською державною адміністрацією для того, щоб виробити механізми інвестування і повернення вкладених коштів.

- Якими можуть бути ці механізми?

- Одним із способів повернення вкладених коштів для підприємства частково може бути тариф на надану споживачеві послугу. Але варто розуміти, що тариф для населення буде знижуватися одночасно зі зменшенням частки природного газу у вартості тепла і гарячої води. На сьогодні, вона становить 60%. А модернізація дасть можливість власнику перейти на енергозберігаючі технології і тим самим здешевити тариф.

- Як довго буде проходити модернізація?

- Сьогодні складно говорити про якісь конкретні терміни. Упевнений, що цей процес буде тривалим. Програма модернізації напевно буде передбачати не менше 10 років.

Розмовляв Микола Бойко

 
Коментарі (0)