Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Буде дефіцит палива і енергії - доведеться розраховувати виключно на власні сили» - Геннадій Рябцев
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Буде дефіцит палива і енергії - доведеться розраховувати виключно на власні сили» - Геннадій Рябцев

Чи очікувати Україні «проміжної» ціни на російський газ, яким може бути рішення Стокгольмського арбітражу та чи перезимує країна без додаткових поставок газу? - своїми думками поділився замдиректора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев

Наближається дата чергових «газових» переговорів (26 вересня) між Україною, Росією і ЄС. Єврокомісія пропонує «Газпрому» і «Нафтогазу» підписати на них проміжний контракт на постачання «блакитного» палива до винесення рішення Стокгольмським арбітражним судом. Ціна на газ - теж «проміжна». Чи буде такий «проміжний» компроміс? Яке рішення може винести арбітраж? Чи переживе Україна цю зиму без додаткових поставок газу? На ці питання «Обозревателю» відповів заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

- Як ви дивитесь на таку пропозицію?

- Якщо без попередніх умов і якщо за ринковою ціною - тоді позитивно.

- Яка ціна сьогодні влаштує український уряд?

- Ціна імпортного паритету. Ця ціна - комерційна таємниця компаній, які купують газ у Словаччині та Польщі.

- Наскільки це поширена практика - висновок проміжних контрактів до рішення суду?

-Мені не відомі інші такі випадки.

- Якщо такий проміжний контракт буде укладено між «Газпромом» і «Нафтогазом», як бути з домовленостями про реверсні поставки газу з Європи?

- Зараз не існує реверсних поставок. Існує декларація про наміри, яка підтверджує можливість декількох європейських операторів при наявності вільного ресурсу поставляти на український ринок. Підкреслюю - це не реверс, оскільки поставки йдуть не по основній трубі, а за інтерконнекторами, які з'єднують магістральні труби та які не підпадають під дію угод між «Газпромом» і європейськими операторами.

Це вільний об'єм, який існує наразі на спотовому ринку. До квітня наступного року цей обсяг становить 3 мільярди кубометрів. Крапка. Більше ніяких реверсів немає. Більше ніяких контрактів немає.

- Тобто у разі укладення контракту ми не будемо потребувати цих 3 мільярди кубометрів?

- Хто вам таке сказав? А навіщо купувати у «Газпрому» більший обсяг, ніж нам потрібно?

- Який обсяг нам сьогодні потрібно?

- Прем'єр-міністр говорив про те, що нам не вистачає 5 мільярдів кубометрів. Я цілком згоден.

- Яким може бути рішення Стокгольмського арбітражу і коли?

- Я думаю, що рішення буде прийняте не раніше, ніж через рік. Яким воно буде? Я думаю, не на користь України. Оскільки дуже складно очікувати позитивного рішення для сторони, яка хронічно не платить за контрактом за вже спожите паливо. Якщо б Україна заплатила борг за вже спожитий газ - той, який був спожитий у минулому році, зокрема, в серпні і грудні, - а також той, який був спожитий за три місяці нинішнього року, за ціною 268,5 доларів за кубометр, тоді можна було б говорити про позитивное рішення суду.

Щодо боргів після 1 квітня - тут у України проглядаються дуже хороші перспективи, оскільки там явне викручування рук, завищення цін, неврахування ринкової кон'юнктури.

- Скільки часу в запасі у «Нафтогазу» для оплати цього боргу з тим, щоб вплинути на рішення Стокгольма?

- Як з'являться гроші, варто було б і заплатити. Його взагалі слід було заплатити ще в квітні місяці. Але у нас чомусь хтось вирішив, що грошей немає.

- Насправді гроші були?

- Справа в тому, що такі борги сплачуються за рахунок позикових коштів, які потім реструктуризуются і, врешті-решт, списуються через бюджет. НАК «Нафтогаз» - повністю державна компанія, так що можна було б якимось чином це питання вирішити.

- Припустимо, що у нас не підписаний проміжний контракт, у нас 3 мільярди газу, який ми отримуємо з Європи і свій власний. Ми переживемо цей опалювальний сезон?

- Так. Нам не вистачає 5 мільярдів кубометрів газу, але сезон ми переживаємо.

- На кому будуть економити?

- На нас з вами.

- Ми можемо очікувати холодних батарей у квартирах?

- Само собою. І не тільки холодних батарей, але й відсутності гарячої води, відсутність газу в невеликих дачних селищах, селах - там, де є паралельне постачання теплом. Віялові відключення електроенергії промислових об'єктів та юридичних осіб. Але я не скажу, що нас чекають проблеми гірші, ніж, наприклад, у середині 1990-х.

У цьому плані мене більше турбує Донецька і Луганська області. Там можуть виникнути дуже великі проблеми. Там не тільки зруйнована інфраструктура, там зруйновані і будинки. Розмістити людей ніде. Правда, ніби як Росія збирається поставляти туди газ за ціною 150 доларів за тисячу кубометрів. Тим не менш, в районах, постраждалих від військових дій, виникнуть великі проблеми в цей опалювальний сезон.

А ми це переживемо. Ніякого енергетичного колапсу, ніякого замерзання не буде. Буде дефіцит палива і енергії, тому доведеться розраховувати виключно на власні сили. Тому, якщо є можливість утеплитися, якщо є можливість застосувати якісь альтернативні пристосування для генерації електричної і теплової енергії, якщо економити, то це все матиме набагато більший ефект, ніж допомога уряду.

 
Коментарі (0)