Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«НАК «Нафтогаз» у нинішньому вигляді – це чорна діра, в якій можуть пропадати мільярди» - Олексій Кучеренко
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«НАК «Нафтогаз» у нинішньому вигляді – це чорна діра, в якій можуть пропадати мільярди» - Олексій Кучеренко

Україна на порозі чергових підвищень тарифів на газ та опалення. Наскільки це доцільно зараз, про реструктуризацію НАК «Нафтогазу України» та роботу Мінрегіону – розповідає Міністр ЖКГ України (2007-2010 рр.) Олексій Кучеренко.
Початок нового року не приніс українцям омріяної економічної стабільності: досі залишаються невирішеними енергетичні питання, не вщухають «пристрасті» за прийнятим у ніч з 28 на 29 січня минулого року Державним бюджетом на 2015 рік. До всього, днями в Україні завершила роботу місія МВФ. Уряд запевняє, що перемовини були довгими і складними, особливо у питаннях тарифів та скорочення видатків із державної скарбниці, але пройшли успішно, і наразі очікується рішення Ради директорів МВФ щодо надання кредиту в сумі  25 млрд. дол. Однак, радіти цьому не випадає, оскільки вже зараз йде мова про чергове підвищення тарифів на газ та опалення для населення в 5-7 разів, починаючи з 1 квітня.
 
«Україна Комунальна» вирішила запитати у експертів, зокрема Міністра житлово-комунального господарства України (2007-2010 рр.) Олексія Кучеренка, наскільки це доцільно зараз, поговорити загалом про реструктуризацію НАК «Нафтогазу України» та галузь житлово-комунального господарства.
 
- Україна націлилася на реформування газового сектору. Одним з кроків є впровадження ринкового ціноутворення та створення конкурентного оптового ринку газу. У НАК «Нафтогаз України» вже говорять про підвищення тарифів на «блакитне» паливо для населення у 5-7 разів, переведення підприємств теплокомуненерго на систему передоплати та так званий «вільний» ринок газу. Ваше ставлення до такої перспективи?
 
По-перше, перед тим, як говорити про якісь «ринкові» ціни на газ, чи підвищення цін на газ для населення, потрібно цей ринок газу створити. На сьогодні ринку не існує. Створюючи ринок потрібно, у першу чергу, мати розуміння, як він буде регулюватись. Створити відповідний регулятор, оскільки це ринок монопольний, і зробити ще низку першочергових речей, котрі не були зроблені. Закону про оптовий ринок газу зараз немає. Більше того, наразі Міжнародний валютний фонд змусив переписати той закон, який був підготовлений у надрах НАК «Нафтогазу України». Хочу наголосити, що не може сам суб’єкт господарювання для себе готувати закони. Тож, про яку ринкову ціну наразі можна говорити без ринку? Створіть ринок – потім піднімайте ціни. Точніше ринок сам відрегулює ціну. 
 
Друге, передоплата для теплокомуненерго – це якась «хотілка». Нехай у НАК «Нафтогазі» розкажуть звідки теплокомуненерго мають взяти цю передоплату. Нехай вийдуть до населення і скажуть, що вони (населення – ред.) повинні наперед заплатити за тепло, за ще ненадану послугу, а теплокомуненерго має розплатитися за газ. Що вони почують у відповідь, самі знаєте. 
 
Мені здається, що основною проблемою у цій ситуації є те, що у країні немає дієздатного регулятора. НКРЕКП не виконує, на жаль, цих функцій. І за таких обставин монополісти намагаються самі під себе писати закони та підганяти ситуацію. Це недієво. А головне, чого не можуть зрозуміти чергові менеджери НАК «Нафтогазу», це те, що на кінці цього ланцюга «тепло», яке так і не набуло ознак товару. Є не дуже зрозуміла послуга централізованого опалення, без обліку, без можливості регулювання її споживання, без реальних механізмів суттєвого зменшення або переходу на альтернативу. Я б поки що назвав цю послугу «соціальною». Мова йде, безумовно, виключно про стосунки теплокомуненерго.
 
- Наскільки тоді є прозорим наразі формування тарифів та ефективною система субсидіювання населення за таких умов?
 
На сьогодні вони усі непрозорі і саме тому, що регулятор не зробив їх такими. Немає процедури доступу до всіх первинних документів в тарифах природних монополій і первинних ринках. Все законспіровано. І це створює атмосферу тотальної недовіри до тарифів.
 
Що стосується системи субсидіювання населення. Прем’єр-міністр лише нещодавно заявив, що через кілька тижнів він презентує нову, більш досконалу систему субсидіювання, тому що ті субсидії, які пропонували брати за нинішньою системою практично ніхто не зміг отримати. Тобто начебто усе робиться, але ніхто до кінця не розуміє, яким буде результат.
 
 
Як на мене, сьогодні є дві найголовніші проблеми. Перше, це те, що люди вимушені проїдати свій маленький «основний капітал» на оплату послуг ЖКГ, а друге, це те, що ніхто не дав відповіді на питання: якщо люди без субсидій не зможуть заплатити за тепло та воду, то звідки у них візьмуться гроші на термомодернізацію і капітальний ремонт, і що ми будемо робити з тими, у кого ці кошти не знайдуться.
 
- Вже довгий час ведуться розмови щодо реструктуризації НАК «Нафтогазу» та модернізації української ГТС, однак досі суттєвих зрушень у цьому напрямку мало. Наскільки це взагалі реально?
 
Я думаю, що питання реформування НАК «Нафтогазу» політично принципово вирішене. Це питання давно вже стоїть на порядку дня і як ключова умова, адже наші кредитори розуміють, що НАК «Нафтогаз» у нинішньому вигляді – це чорна діра, в якій можуть мільярди пропадати без вітання, без прощання. Напрям реформування зрозумілий – у відповідності з третім енергопакетом, розділення за видами діяльності. Інше питання, чому це не робиться, не можу зрозуміти. Ми втратили рік. Чому не можна було цю процедуру готувати починаючи з березня минулого року? Я не знаю, чому втрачено стільки час на порожні декларації. 
 
Щодо модернізації ГТС - перш за все, потрібно пройти реструктуризацію, а потім шукати інвесторів. Так, я цілком гадаю, можна знаходити інвестора, але знову ж – інвестор не піде у мутну непрозору систему. Інвестиції потрібні, але для цього потрібні реформи. Все обговорене – переговорене. Тут вже лише робити потрібно.
 
- Ви були довгий час Міністром із питань житлово-комунального господарства України. Як на Вашу думку, до чого наразі йде українське ЖКГ? Як Ви оцінюєте нову політику Мінрегіону, зокрема у частині припинення відкритих діалогів із громадськістю? Чим це може бути зумовлено?
 
Стан зрозуміло, що не покращується. Особливо наразі всіх тривожить ріст кредиторської заборгованості. Але найстрашніше інше. Я особисто, наприклад, не розумію, що зараз відбувається з українським житлово-комунальним господарством. Я не розумію, які орієнтири у Міністерства, чи взагалі є вони. Я не розумію, чи є хоч якийсь комплексний план та стратегія виходу з кризи в ЖКГ.
 
Як на мене, то основна помилка двох постмайданівських Міністрів полягає в тому, що не було зроблено професійного, деполітизованого аудиту виконання Програми реформування ЖКГ на 2010-2014 роки. Його просто необхідно зробити. Перед тим, як рухатися далі, потрібно проаналізувати, що зроблено в тій Програмі, а що ні. Вона як закон була прийнята ще у далекому 2009 році, беруся стверджувати, що значна частина її положень актуальна й сьогодні, її просто відверто і примітивно проігнорували.
 
Щодо відкритості, то скажу відверто і жорстко - мені не зрозумілі принципи і методи формування так званих громадських рад при Мінрегіоні та Агентстві по енергозбереженню. Як на мене, то створилися вони явно не для дискусій. Хотів би помилитися (усміхається – ред.).
 
Але головне, що я б порадив нинішньому Міністру - усвідомити те, що за 5 років Міністерство, за своєю суттю, знаходиться в достатньо розібраному стані, регіональні десанти кожного нового Міністра практично повністю знищили інституційну пам'ять і фаховий рівень спеціалістів. Міністерство, на жаль, не є сьогодні, м’яко кажучи, «гарніром інтелектуальної думки». 
 
Якщо хоча б з цього виходити і налагодити нормальний діалог з різними експертними групами, можна починати щось робити, але ще раз наголошую, що перше з чого потрібно починати - з повного аналізу провалу реформування галузі.
 
Спілкувалися Катерина Ляшевська
 
Коментарі (16)
Читатель12
18 Лютого 2015 p. 12:56
вот кто бы сомневался про Нафтогаз!!! хоть кто-то не боится называть вещи своими именами.
Владимир11
18 Лютого 2015 p. 13:12
Нафтогаз как Нафтогаз , контора для распила денег , вышки Бойка , модернизация ГТС длящаяся с 2000 года ,кто же от этого откажется ?
Санечка В.0
18 Лютого 2015 p. 13:24
с НАКом все понятно. Но там хоть керують люди знающие матчасть. Им Яценюк сказал, бежим туда, они и бегут, но делают это профессионально. Коболева в телеке посмотреть и послушать приятно. А вот НКРЕКУ - полный пиз-ц. Там же крикнешь, а в ответ тишина. Ихний и.о. Волка, разве большой специалист в тарифообразовании? Стыдно!!!
Софи Кремен10
18 Лютого 2015 p. 15:35
А чего стыдно ? Профессионал с большой буквы - "Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк до останнього часу працював менеджером кондитерської корпорації Roshen."
Sergiy0
18 Лютого 2015 p. 15:05
Можливо і передоплата! Але, перша умова- вертикаль договорів по типу затведженого КМУ ,,газ- тепло- споживач тепла,,.Друга - розподільчі рахунки для всіх ,так для всіх ,,тепло- вода- товар(послуги),,.Третя-нарахування при авансових платежах мають зменшуватися на відсотки за користування кредитами на закупівлю газу.
Владимир9
18 Лютого 2015 p. 15:53
Если под вертикалью ,,тепло- вода- товар(послуги),, подразумевается предоплата за товар(услуги) последними ,то при нынешней массовой нищете населения страны (и перспективе повышения стоимости энергоресурсов ) ,это путь в никуда ," ляжет " вся цепочка ! А с учетом потуг НАК Нефтегаза рассмотреть всю процедуру в рамкам УК , становится страшно ...
Anton Pirogov6
18 Лютого 2015 p. 21:27
"Нефтегаз Украины" давно лежит мертвым грузом. Давно пора принять меры к этому монополисту - самописцу.
Albina Artemieva10
18 Лютого 2015 p. 21:34
Работаю на ТКЕ в Новамосковске. Что хочу сказать, что благодаря этим невероятным коефициентам распределения денежных средств, зарплаты стали задерживать по два - три месяца, у меня дома дети, как их кормить - непонятно. Что будет после ОС вообще боюсь думать. Надеюсь, что хоть что-то сделают с этой ситуацией и примут меры касательно НАК "Нафтогаз". Редакции спасибо за интервью, очень интересная инфа. Видно и бывший министр того же мнения, как и большинство людей, работающих в ЖКХ.
Ri4ard Richardson9
18 Лютого 2015 p. 21:51
В прошлом году бюджет профинансировал посредством выпуска ОВГЗ дефицит "Нафтогаза" на сумму 110 млрд грн. В этом году за 31,5 млрд грн на покрытие разницы в ценах на газ депутаты уже проголосовали. Дотации обусловлены тем, что у нас разница в цене для населения и промышленности, и цене, по которой мы покупаем и импортируем газ, у нас в десятки раз больше. Если мы приведем цены к единому уровню, тогда у нас будет наполнение бюджета. Только к чему это приведет?
Terror6
19 Лютого 2015 p. 14:12
Найбільші добувні компанії світу демонструють скорочення витрат на видобуток нафти і газу. Це дозволить залишатися на плаву світовим гігантам. У «Нафтогазі», навпаки, «задрали» собівартість видобутку до небес і чекають приходу міфічного іноземного інвестора. Не замислюючись над тим, що інвестор, швидше, буде вкладати гроші в проекти з відносно низькою собівартістю видобутку.
SERGEY6
19 Лютого 2015 p. 14:37
у "Нафтогаза" основные газовые ,газоконденсатные и нефтяные месторождения разрабатываются с 60-х годов прошлого века и практически на 80% исчерпали свой извлекаемый ресурс , повышение себестоимости единицы товарного продукта позволит как минимум сохранить добычу на текущем уровне и даст возможность хоть как то ее прирастить , особенно это актуально в текущих условиях для газовой группы !
Aleksandr Poltavec8
19 Лютого 2015 p. 06:56
"Нехай у НАК «Нафтогазі» розкажуть звідки теплокомуненерго мають взяти цю передоплату. Нехай вийдуть до населення і скажуть, що вони повинні наперед заплатити за тепло, за ще ненадану послугу, а теплокомуненерго має розплатитися за газ." Красивее и не скажешь. В остальном полностью согласен с бывшим Министром. Нахрен "Нафтогаз".
Viktoria Dombrovskaya7
19 Лютого 2015 p. 08:52
Я вважаю що, якщо не змінюється нормативно-правова база, не змінюються правила гри на внутрішньому ринку. Нам необхідно реформувати внутрішній ринок, нам необхідно реформувати житлово-комунальне господарство, яке є одним з основних споживачів, нам треба переглядати систему дотацій і субсидій, розробити програму перегляду тарифів. НАК останнім часом говорить про собівартість, яка у нього виросла з 80 доларів до 320 по їх новими розрахунками. Не треба робити такі ляпи і говорити, що чим вище собівартість, тим більше прийде інвесторів. Уряд всіляко намагається сьогодні обгрунтувати, що потрібно підняти тарифи в 3-5 разів. Це неправда. Тарифи треба піднімати, але не можна робити це одномоментно в першому кварталі тільки тому, що НАКу не вистачає грошей - простіше тоді НАК ліквідувати і вже потім розбиратися з його боргами.
Sergiy0
19 Лютого 2015 p. 08:55
Якщо мені принесуть договір на теплопостачання(як товар- теплову енергію) і в договорі напишуть, що від сьогоднішніх 500 грн. за опалення ,я зобовязуюся заплатити 60 відсотків(тобто 300 грн). А щоб не брало ТКЕ кредит , мою суму мені зменшать на відсоток обслуговування кредиту та пені перед НАКом. Я заплачу.А залишок в кінці місяця.
Sergiy6
19 Лютого 2015 p. 09:02
Повністю згодний з О.Ю. щодо регіональних десантів- це шля в нікуди. Міністр має переступити через себе. Зібрати актив асоціацій ТКЕ,Жит,Вод. вони точно знають у кого ще збереглася інституційна память і повага до них в галузях. Та призначити тих фахівців на ключові посади в Міністерстві.
Terror6
19 Лютого 2015 p. 14:15
Ось теж інтересний комментар американського експерта: «Подсчет затрат в условиях высокой инфляции – дело безнадежное. Компоненты затрат имеют противоположную динамику. Например, расходы на оплату труда снижаются, а затраты на обслуживание займов быстро растут», – пояснил Михаил Корчемкин, гендиректор консалтинговой компании East European Gas Analysis (США). Он считает, что «Нафтогаз» в своих расчетах специально завысил себестоимость добычи газа для сокращения налоговой базы и обеспечения внутренней доходности инвестиций в добычу. Госбюджет на текущий год предусматривает для них 55%-ный налог на недропользование, хотя правительство обещало с января снизить его до 28%, как было до августа 2014 года."