Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’юІпотека для бюджету важка, але це необхідно для громадян
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Іпотека для бюджету важка, але це необхідно для громадян

Забезпечення українців доступним житлом - одна з недавно задекларованих соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича.

Очільник Мінрегіону стверджує, що «досконалості немає меж»: програма дешевої іпотеки життєздатна, а число її учасників у майбутньому зросте. Забезпечення українців доступним житлом - одна з недавно задекларованих соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича. У березні глава держави доручив уряду розробити спеціальну програму і план реалізації. А в кінці квітня Кабмін своєю постановою затвердив порядок та обсяги забезпечення доступним житлом громадян, які перебувають на квартирному обліку. 

Читайте також: Іпотека спіткнулася об регіони

Механізм здешевлення іпотечних кредитів вартістю не більше 16% річних, наданих на строк до 15 років у гривнах для придбання житла в об'єктах незавершеного будівництва, передбачає часткову компенсацію позичальнику фактично сплачених відсотків до рівня 3% річних за рахунок коштів держбюджету. До кінця року на ці цілі виділено один мільярд гривень. В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ заявляють, що програма стартувала 15 травня. Міністр Анатолій Близнюк в інтерв'ю прокоментував старт ініціативи Президента і розповів, хто зможе зараз і в майбутньому претендувати на пільгову іпотеку. 

- На кого в першу чергу розрахована нова пільгова іпотечна програма, і які її основні критерії? 

Програма розрахована на громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у яких є можливість взяти іпотечний кредит. Встановлено верхня і нижня межі платоспроможності. Для різних регіонів вона різна, залежить від рівня економічного розвитку. Нижня межа - середній мінімальний дохід сім'ї з трьох осіб в 5-8 тис.грн, верхня межа - 30-40 тис.грн. Затверджений урядом порядок чітко забезпечує соціальний захист позичальника: перший внесок - не більше 25%, сума місячного платежу не повинна перевищувати 40% сукупного сімейного доходу, а сума, що залишається після сплати, не повинна бути менше прожиткового мінімуму на кожного члена сім'ї. Передбачена можливість кредитних канікул для позичальника, який потрапив у скрутне становище. Також забезпечуються житлові права і майнові інтереси дітей. 

- Очевидно, що офіційні доходи більшості черговиків, що бажають стати учасником пільгової іпотеки, значно нижче встановленої межі. Що робити цим людям? 

Держава створює для всіх рівні умови. На сьогодні в черзі на житло стоять 1 млн 136 тис. українців, у минулому році квартири отримали близько 11 тис. черговиків. Скільки нам потрібно років, щоб вирішити проблему? Уряд, прийнявши відповідну постанову, запропонував один з варіантів вирішення житлової проблеми. Очевидно, що на сьогодні не всі, хто стоїть в черзі, відповідають критеріям пільгової іпотечної програми, але на даний момент прийнято таке рішення. У майбутньому воно обов'язково буде коригуватися, щоб розширити коло бажаючих придбати пільгове житло, і це стосується не тільки черговиків. Немає межі досконалості... 

- Але українці, яким платять зарплату в конвертах, не зможуть довести банку свою платоспроможність, адже у них офіційна зарплата - 1,5-2 тис.грн. 

Я не можу заперечувати, що така проблема існує. Ми ж говоримо про легальні доходи і додаткові законні джерела заробітку. Зараз розглядаються всі ці моменти. Зокрема, запропоновано залучити до вирішення житлових проблем соціально-відповідальний бізнес. Наприклад, для свого хорошого працівника роботодавець може компенсувати 5-10% іпотеки? Може. Держоргани можуть своїм цінним кадрам компенсувати кілька відсотків? Можуть. Ми шукаємо, яким чином цей процес запустити. 

- Чи зможуть громадяни оформити кредит на придбання житла в столиці, якщо вони зареєстровані в інших регіонах? 

У постанові Кабміну немає заборони на придбання людиною, зареєстрованому в іншому регіоні, житла, наприклад, в Києві. Також не заборонено киянину купити квартиру або будинок в іншому населеному пункті. Це ваші гроші, ваше право. Обмежень немає. 

- На даний момент, наскільки відомо, тільки державний «Ощадбанк» дав позитивну відповідь щодо участі в програмі. Чому немає активності серед інших 36 банків, яким запропоновано до неї долучитися? 

Всі вони хочуть гарантій. Банкіри кажуть: де гарантії, що кожного року в бюджеті будуть закладені ці кошти, потрібно це питання врегулювати на законодавчому рівні, щоб ця норма бюджету була захищена. Мінфін гроші обіцяє. Я хочу підкреслити, що схема максимально проста. Людина буде підписувати договір з банком, банк - із забудовником, чиновників в цьому процесі не буде. А Мінрегіон і місцеві органи влади будуть виступати в ролі помічників. Наша роль в цьому процесі - надати банкам інформацію про черговиків. Тобто чиновники позбавляються функцій, які можна використовувати в корупційних схемах. Є ще одна пропозиція. У кожного з найбільших банків на сьогодні є заставне майно (житло). Ми пропонуємо банкам використовувати цю схему для вирішення цієї проблеми. Таким чином, люди зможуть повернути житло, а банки - свої гроші. 

- Можете назвати банки, окрім «Ощадбанку», які вже згодні брати участь в програмі? 

Згодні «Укргазбанк», «Брокбізнесбанк»... У цьому напрямку робота ведеться. Наприклад, днями керівництво найбільшої будівельної компанії «Київміськбуд» заявило, що компанія готова долучитися до програми. У них є банк-партнер, який готовий з ними співпрацювати, у них є досвід участі в подібних програмах.

Читайте також: Ілюзорна іпотека

Ми запропонували банкам типові договори, вони допрацюють свої умови і я впевнений, що найближчим часом вже розпочнеться робота з клієнтами. Зрозуміло, що з 36 банків першої та другої категорій не всі будуть брати участь в цьому процесі, але коли вони побачать, що схема реально працює, бажаючих буде набагато більше. 

- Днями губернатор Сумської області підписав перший в Україні договір по компенсації відсоткової ставки позичальникові в рамках цієї програми. Яка роль місцевої влади в цьому процесі? 

Вона не обмежується формальною послідовністю дій. Для повноцінної реалізації програми необхідно провести активну роботу із забудовниками. Далі - подати на розгляд міжвідомчої комісії, утвореної Мінрегіоном, об'єкти будівництва, в яких може бути придбане житло. Також саме місцеві адміністрації забезпечують координацію співробітництва банків і громадян. І вже на завершальному етапі - це контроль за своєчасним введенням в експлуатацію об'єктів, в яких купуються квартири. Що стосується фінансування, Мінрегіон - головний розпорядник коштів. Ми передаємо гроші облдержадміністраціям, а вони визначають розпорядників нижчого рівня. Місцева влада буде отримувати від нас кошти і платити компенсацію. У Сумах було підписано три договори: перший - з банком на отримання кредиту в пілотному варіанті, другий - на отримання квартири, третій - на отримання компенсації. 

- 15 травня вважається стартом програми. У цей день журналісти провели експеримент: спробували оформити позику, але безуспішно. На гарячій лінії в «Ощадбанку» відмовилися надати яку-небудь інформацію по іпотечній програмі, пославшись на те, що схема ще не розроблена, і попросили зателефонувати до кінця місяця... 

Думаю, що коректніше звертатися до керівництва банку, а вже керівництво і розповість, і проконсультує. 

- Столичні забудовники заявляють, що не будуть продавати квартири по 7 тис.грн за квадратний метр, як це передбачає програма іпотеки. За їх оцінками, ціна повинна бути не менше 9 тис.грн. 

Ми знаємо собівартість квадратного метра в Києві. Сьогодні держава поставила такі умови. Не хоче забудовник брати участь в цьому процесі - будь ласка. Але у них же квартири ніхто не бере, не дає за них по 7 тис. за квадратний метр! До речі, у переліку об'єктів житлового будівництва, затвердженого міжвідомчою комісією, вже є київські об'єкти. 

- Є думка, що на забудовників і банкірів будуть тиснути з метою затягнути в програму... 

Ніхто нікого нікуди затягувати не буде. Механізм закладений абсолютно прозорий і ринковий. 

- Наскільки зміняться умови участі в програмі в майбутньому? 

Я впевнений, що на наступний рік постанову Кабміну з урахуванням усіх реалій буде вдосконалено. Ми надамо можливість і іншим категоріям громадян брати участь в програмі. 

- Як відомо, в Україні вже є програма «Доступне житло». Як йдуть справи з нею? 

Вона працює не один рік, я особисто ці програми не поділяю. Це всі соціальні ініціативи Президента.

- Мінрегіон наполягатиме на збільшенні в держбюджеті на 2013 рік фінансування під ці проекти? 

Ми повинні побачити реальне співвідношення попиту і пропозиції. Щоб механізм працював, пропозиція повинна перевищувати попит. Ми будемо розширювати цю програму за рахунок будівництва нового житла. У зв'язку з цим, я впевнений, наступного року ця програма буде поширюватися не тільки на черговиків. 

- Опоненти влади та ряд експертів кажуть, що так звана дешева іпотека - передвиборний популізм, і що вона приречена на провал. 

Скептики завжди були і будуть. Інше питання, а які у них підстави для таких заяв? Так, програма для бюджету важка, але це необхідно для громадян. Президент задачу поставив, а ми її виконуємо.

За матеріалами ЛігаБізнесІнформ

 
Коментарі (0)