Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїБлагоустрійСтанція метро «Золоті ворота» одна з найгарніших у Європі
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Станція метро «Золоті ворота» одна з найгарніших у Європі

Щоденна британська газета Daily Telegraph оприлюднила на своєму сайті фотографії найгарніші станцій метро у Європі, 15-ту позицію зайняла станція київського метрополітену «Золоті ворота»

Станція була відрита 31 грудня 1989. Початковий проект передбачав створення досить стриманої, утилітарної станції, виконаної у білих тонах. Однак дане стилістичне рішення було визнано занадто слабким для однієї з центральних станцій столиці. Тому,  вже через два тижні було створено новий проект, згідно з яким станція повинна стати ілюстрацією храмової архітектури Київської Русі.

Таким чином була збільшена висота центрального залу станції, замість пілонів використані порівняно невисокі циліндричні потужні колони, облицьовані білим мармуром. З такого ж мармуру зроблені лекальні капітелі. Біла стеля центрального залу розділена діаметральними мозаїчними смугами із смальти з цегляними розшивками. У просвітах між смугами встановлено бронзові дворівневі люстри з 12 світловими групами в кожній, покриті орнаментами.

Склепіння проходів на платформи підкреслені цегляною окантовкою, між якою – мозаїчні зображення князів Київської Русі, церков Києва та складних орнаментів.

Жодна з цих мозаїк не повторюється. Таким чином, якщо увійти на станцію метрополітену з вулиці та пройти по платформі за годинниковою стрілкою заглядаючи у арки, то можна простежити історію стародавнього Києва.

Колійні стіни платформ облицьовані комбінованими елементами з біло-жовтого мармуру, а букви назви станції, зроблені з ухилом у давньоруський стиль. З боку платформи над капітелями колон зроблені круглі цегляні вставки, в яких розміщені світильники-канделябри, в тому ж стилі, як і люстри центрального залу.

Джерело: Дзеркало тижня

 
Коментарі (0)