Рус Укр
ГоловнаКиїв та кияниМіські проектиІсторичний вигляд і майбутнє столиці очима киян
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Історичний вигляд і майбутнє столиці очима киян

«Україна Комунальна» продовжує стежити за соціологічними проектом «Київ і кияни». Сьогодні його автори розкажуть, яким бачать в майбутньому своє місто мешканці столиці, та що, на їхню думку, має статися з Майданом.

Комфортно почуваються в Києві 61% киян (71% корінних, 52% некорінних). Подіями, що відбуваються у столиці, цікавиться 84% киян (91% корінних і 79% некорінних).

Асоціативний ряд «Що є Київ?» досить передбачуваний - «Обличчя України» для всіх респондентів в рівній мірі. Дім і родина - для 20% корінних киян і 10% некорінних. Квітучі каштани - для 14% корінних і 10% некорінних. Майдан - для 11% корінних і 4% некорінних, Хрещатик для 9% корінних і 3% некорінних. Стародавнє місто, Києво-Печерська Лавра і Дніпро - для всіх респондентів в рівній мірі (4-6%) .

Для 33% киян місто за останні 20 років змінилося в кращу сторону, для 22% - в гірший, 45% змін не помітили. Серед корінних киян більше респондентів, які помітили зміни на краще (36%) і до гіршого (26%). Серед некорінних - менше (відповідно 30% і 19%).

«Симптоми поліпшення» - розвиток інфраструктури (23%), будівництво нових мікрорайонів (21%), розвиток транспортного сполучення (16%). Але тільки для 4% - це реставрація історичних будівель.

«Симптоми погіршення» - бруд, сміття (19%), забудова історичного центру (13%), стан доріг (10%), шум, тіснота (9%), потворні новобудови (9%), забудова схилів (7%), вирубка насаджень, понівечені каштани (7%).

Кияни б хотіли, щоб їхнє місто розвивалося як європейська столиця формату Праги чи Відня (37% всіх респондентів) або європейського мегаполісу формату Берліна чи Парижа (38% корінних, 31% некорінних). Варіант світового мегаполісу а-ля Москва або Нью-Йорк набагато менш привабливий.

Більшість (41%) киян хотіли б відновлення Майдану Незалежності в тому вигляді, в якому він був станом на листопад 2013 року. 20% прагнуть нового архітектурного рішення, 14% - повернення до архітектурних рішеннь 80-х, 14% - будівництво меморіалу жертвам протистояння. Причому на меморіал згодні 17% некорінних киян, і тільки 10% корінних. 51% киян хочуть вирішувати, яким бути Майдану Незалежності на загальноміському референдумі. 18% можуть делегувати ці повноваження Київраді, 14% чиновників від архітектури. І тільки 5% готові враховувати думку центральної влади. В якості джерела фінансування реставрації Майдану 28% назвали міський бюджет, 27% - державний бюджет, 21% - благодійні внески, 11% - бюджети міст, які брали найбільш активну участь у протестах.

Більшість киян не підтримують ідею знесення пам'ятників радянської епохи - 55% корінних киян, 49% некорінних. Прихильників цього підходу - 30% серед корінних киян і 40% серед некорінних.

Олена Дерев'янко

 
Коментарі (0)