Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Треба дивитися правді в очі - від газу важко повністю відмовитися» - Олег Проценко
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Треба дивитися правді в очі - від газу важко повністю відмовитися» - Олег Проценко

Через енергетичні суперечки з Росією держава спонукає українців скорочувати своє газоспоживання. У чому перевага «негазових» котлів та як скористатися державною допомогою при їх купівлі? - розповідає генеральний директор ATON GROUP Олег Проценко.

Через енергетичні суперечки з Росією Україна взяла курс на зменшення газоспоживання. У минулому році, за інформацією Мінрегіону, на ці цілі з різних джерел було залучено 1,3 млрд грн. Цьогоріч країна продовжить рухатися у відповідному напрямку, адже за підсумками квітневих газових переговорів сподівається на те, що в Україні з'являться додаткові обсяги газу, марно. Так, при підготовці до нового опалювального сезону 2015/2016 років актуальним буде забезпечення житлового фонду будинковими засобами обліку та регулювання теплової енергії, технічне переоснащення за теплогенеруючих потужностей, спрямовані на скорочення споживання природного газу та виконання робіт по переведенню котелень на альтернативні види палива. Закликати переходити на «негазові» котли будуть і населення, в тому числі за державною програмою кредитування. У чому перевага твердопаливних котлів, як скористатися державною допомогою при їх купівлі і, власне, які котли пропонуються в рамках державної програми кредитування? - «Україна Комунальна» вирішила запитати безпосередньо у виробників. Зокрема, нам вдалося поспілкуватися з генеральним директором ATON GROUP Олегом Проценком.

- Через зрозумілі причин сьогодні Україна намагається максимально відмовитись від російського газу, тому особливо актуальною стає тема економії енергоресурсів. Чи може продукція ATON допомогти або наблизити українців до зменшення енергоспоживання?
 
В умовах сьогоднішньої необхідності тотального енергозбереження продукція ATON в першу чергу спрямована на економію. Два роки тому фірма освоїла новий для себе напрямок - виробництво твердопаливних котлів. У перший рік ця продукція відправлялася на ринок Польщі, зараз у зв'язку з економічною необхідністю, наша продукція має великий попит на внутрішньому ринку України. У більшій частині попитом користуються твердопаливні котли, електричні котли на сьогодні користуються меншою популярністю, все-таки вартість електроенергії досить висока в порівнянні з іншими видами палива. Наші фахівці постійно досліджують ринок і прогнозуємо, що збільшення попиту на електричні котли буде в наступному році, коли після підвищення тарифів на природний газ, населення змушене буде економити, і в першу чергу, в якості альтернативи газовому котлу - на купівлю твердопаливного котла, а потім вже і електричного. 
 
- Ви говорите про економічність твердопаливних котлів, але чи є конкретні цифри?
 
Без конкретних цифр розмови про економію були голослівними. У себе на заводі, ми встановили котельню в якості палива, на якій використовуються пелети. Ось останні показники за 4 місяці. Якщо раніше на опалення газом адмінбудівлі площею 10 тис. м. кв. за 4 місяці йшло 98 тис. грн, то при переході на пелети витрати на паливо впали до 48 тис. грн. Цифри самі говорять за себе. 
 
- З цифрами не посперечаєшся. Але, готуючись до інтерв'ю, переглянули діапазон цін на твердопаливні котли та прийшли до висновку, що ціни «кусаються». Компанія бачить якесь рішення?
 
Не повірите, але рішення є. Компанія ATON, у співпраці з АТ «Ощадбанк», бере участь у реалізації урядової програми енергозбереження, тобто придбання котлів, що працюють на будь-яких видах палива і енергії, крім газу. Ми є основним партнером в реалізації цієї програми. 
 
 
Програмою передбачається кредитування «Ощадбанком» з відшкодуванням частини суми кредиту в розмірі 20% від суми кредиту, але не більше 5 тис. грн. Умови отримання кредиту наступні: процентна ставка - 25 % річних; мінімальний початковий внесок - 10%; термін кредитування: до 3 років; мінімальна сума кредиту - 1 тис. грн; максимальний розмір кредиту 30 тис. грн. Для отримання відшкодування частини суми кредиту, отриманого на придбання котла необхідно зробити шість простих кроків: 
 
Крок 1: Вибрати котел в магазині. 
Крок 2: Надати документи до установи банку для отримання кредиту. 
Крок 3: Отримати згоду від банку про видачу кредиту. 
Крок 4: Сплатити початковий внесок у розмірі 10% від вартості котла і подати в банк відповідні підтвердні документи. 
Крок 5: Отримати кредит і надати в банк документи, що підтверджують придбання котла. 
Крок 6: Отримати перераховане від Держенергоефективності відшкодування на поточний рахунок, відкритий в банку.
 
У минулому році ATON у рамках дії цієї програми було реалізовано значну кількість продукції, за якої громадяни, які оформили кредит в «Ощадбанку» вже отримали компенсацію за придбане обладнання.
 
- Які котли фірма пропонує для купівлі за урядовою програмою?
 
В першу чергу хочу розповісти про нашу гордість - твердопаливний котел ATON Multi - 12-38 кВт. Свою назву «Multi» він отримав за можливість використання широкого спектру палива: антрацит, буре і кам'яне вугілля, деревина, торф'яні брикети і фрезерний торф. Теплообмінник виконаний з котлової сталі 4 мм Використання якісної сталі дає змогу «подолати конкуренцію в цьому сегменті, оскільки котел не прогорає як у наших конкурентів, які знижують вартість котлів за рахунок використання менш міцної сталі в конструкції. Ще одна перевага цього котла - водоохолоджуючі колосники дозволяють досягти високого коефіцієнта корисної дії (ККД) 78%. Котел комплектується механічним регулятором тяги, можлива комплектація блоком автоматичного керування та вентилятором, що дозволяє досягти повільного горіння палива - до 12 годин.
 
Крім цієї лінійки котлів ще є твердопаливні котли TRADYCJA - 8-38 кВт. В якості палива використовується традиційні види палива деревина і кам'яне вугілля, звідси і назва котла. Теплообмінник виконаний з ще міцнішої сталі товщиною 6 мм, хочу ще раз підкреслити, що використання товстої сталі продовжує термін служби котла. Знову ж таки, у котла високий ККД до 78%.
 
Є в продуктовому портфелі і твердопаливні чавунні котли з автоматичної подачею палива EcoMatic 8-40 кВт. Вони можуть використовуватися разом із газовими котлами з бойлером непрямого нагріву, якщо необхідне гаряче водопостачання. Цей котел можна підключити до домашнього термостату, в автоматичному режимі працює до 6 днів (в залежності від якості палива). Також можна відключити пелетну подачу і перейти на опалення дровами, вугіллям або іншими видами твердого палива.
 
 
Не відмовилися ми і від виробництва електричних котлів. Котел ATON Electro - 3,8-22 кВт настінний, з багатоступеневим регулюванням потужності. Розробляючи котел, ми не забули приділити увагу дизайну і компактному виконанню. При установці ці котли не вимагають додаткового обладнання, все необхідне для роботи та керування встановлено в корпусі, є можливість працювати від напруги ~ 380В, так і ~ 220В. Для збільшення потужності, можливе підключення котлів у каскад, Цим котлом можна керувати дистанційно, наприклад, як телевізором на кухні. 
 
При цьому, хотілося б зазначити, що треба дивитися правді в очі - від газу важко повністю відмовитися. В цьому випадку ми пропонуємо якісний європейський продукт - конденсаційний котел Kombi Kompakt HRЕ - 22-42 кВт. Він дозволяє споживачеві при правильній системі опалення економити на споживанні газу до 20%. Але, зрозуміло, що реалізується в обхід урядової програми. 
 
Примітно, компанія ATON створена в далекому 2003 році. Лідируючі позиції в продуктовому портфелі займають парапетні котли ATON Compact і підлогові димохідні котли ATON Atmo, що працюють на газу.

Модельний ряд димохідних підлогових котлів ATON Atmo представлений одноконтурними і двоконтурними котлами потужністю від 8 до 50 кВт з відкритою камерою згоряння.

Котли ATON Compact - це апарати з закритою камерою згоряння. Лінійка потужності представлена одноконтурними і двоконтурними котлами від 7 до 16 кВт. Особливістю котлів цього типу є універсальність їх підключення, що забезпечує додаткову зручність при проведенні проектно-монтажних робіт та коаксиальна система відводу продуктів згоряння.

Котли ATON Atmo і Compact, використовуються для опалення і гарячого водопостачання з застосуванням італійської автоматики захисту, регулювання і забезпечення економічного використання газоподібного палива.
 
- Промислова група котлів представлена чи Компанія орієнтована лише на побутового споживача?
 
Ми випускаємо продукцію, як для побутових, так і для промислових споживачів. Можу констатувати, що якщо ще в минулому році в цьому сегменті відчувався «відкладений попит», то на сьогодні це «підвищений попит». Загалом ми пропонуємо таке промислове обладнання, яке дозволяє замовнику повністю використовувати наявний ресурс сировини з мінімальними вкладеннями на переобладнання з газових установок на альтернативні - це допомагає пережити кризу і зменшити тиск на великі підприємства по статті витрат на опалення. Безпосередньо, вирішити проблему опалення та гарячого водопостачання підприємств, громадських закладів (лікарні, школи) можна швидко за допомогою котла на твердому паливі, потужністю від 120 до 1500 кВт. В якості палива для твердопаливних котлів використовують пелети, тирсу, щепу або деревину вологістю до 40%, торфобрикети. Окрім цього, зараз активно розвивається напрямок пелетних котлів, які дозволяють власнику повністю автоматизувати котельну установку, економлячи на енергоносіях як мінімум 50% свого бюджету на опалення. 
 
Таким чином, можемо стверджувати, що ми соціально відповідальна компанія, яка впроваджує альтернативні технології на українському ринку. 
 
Як бачите, продуктовий портфель містить широкий вибір продукції для будь-якого споживача. Залишається справа за малим - споживачу треба прийти до наших офіційних дилерів у своєму регіоні, поставити питання, подивитися, помацати продукцію і зробити вибір.
 
Спілкувалися Олена Бульбас
 
Коментарі (21)
Михаил8
08 Квітня 2015 p. 12:56
А не будут ли пелеты, брикеты или дровишки обходиться дороже газа? А то получится, что купили такой всеядный котел, а пользуемся опять газвым, ибо другим топливом либо дорого либо не удобно...
Сергей Светлов10
08 Квітня 2015 p. 13:14
Это будет однозначно дешевле, чем газ, особенно, когда тариф поднимут еще на процентов 50. А закупка брикетов или пелетов - как заказать питьевую воду в дом.
Владимир10
08 Квітня 2015 p. 15:06
Есть такое понятие - "диверсификация энергоносителей " суть проста , чем больше предложения на рынке темь больше конкуренция и соответственно меньше стоимость , по сему ставьте котлы "полигамные " . Выросли пеллеты в стоимости , перешли на уголь и т.д.
Ri4ard Richardson8
08 Квітня 2015 p. 22:10
Конкуренція на ринку не завжди призводить до зменшення ціни виробниками, частіше за все - знижається кість.
Олена10
08 Квітня 2015 p. 13:20
Еще бы понимать ценовую политику на эти котлы.
Albina Artemieva9
08 Квітня 2015 p. 21:55
Действительно. Нужно хоть немного сориентироваться по ценам. Не хватает инфографики.
ATON Group6
09 Квітня 2015 p. 11:33
Добрый день, Елена! С ценами на продукцию ATON Вы можете ознакомиться на сайте фирменного интернет-магазина: http://shop.aton.ua/
Катя10
08 Квітня 2015 p. 13:29
а что ее понимать? она же тоже женщина. в любом случае нужно деньги готовить, да за твердотопливным котлом идти)
Anton Pirogov10
08 Квітня 2015 p. 21:23
Если бы их еще можно было в квартире установить...
Anton Pirogov10
08 Квітня 2015 p. 21:22
Интересная и познавательная статья. Спасибо) В таких условиях в стране, переход на альтернативные виды отопления - лучшее решение. Следующее статья - экскурсия на завод и фото, как устроен котел ,уверен пользователям УК будет интересно такое почитать.
Albina Artemieva9
08 Квітня 2015 p. 21:54
Мне было бы интересно, плюсую.
Владимир9
08 Квітня 2015 p. 21:34
Ага и дисконтную карту на 50 % !
Ri4ard Richardson8
08 Квітня 2015 p. 22:07
Я читав, що є електричне автономне опалення, яке у ночі нагріває воду, а в день ії віддає, тим самим сплачує користувач за зниженими тарифами (якщо встановлено двухзонний прилад обліку), є такі? Чи є це більш економічним ніж твердопаливні?
ATON Group6
09 Квітня 2015 p. 15:34
Доброго дня! Так,у такий спосіб будівлю опалювати можна, тільки потрібно встановити буферну ємність, яка буде накопичувати горячу воду в нічну годину, та віддавати необхідну кількість горячої води в денний час. Це дійсно дозволить зекономити на споживанні ел. енергії, при умові встановленного двохзонного лічильника.
Terror7
09 Квітня 2015 p. 08:42
Чому не забезпечити бюджетні установи такими котлами? Адже це була б більш доцільна реформа. Наразі ми маємо ситуацію, коли діти мають йти на канікули, тому що платити за опалення школа не в змозі. Чи були круглі столи с представниками влади, чи було порушено хоча б схоже питання?
Владимир4
09 Квітня 2015 p. 16:34
Для этого должны существовать гос. программы , что в наших условиях не реально !
Sergey Turovskiy6
09 Квітня 2015 p. 11:08
У нас 9-ти этажный многоквартирный дом. Всего 144 квартиры. Скажите, а есть решения для такого большого дома?
ATON Group6
09 Квітня 2015 p. 15:15
Добрый день. Решение есть. Мы производим отдельно стоящие блочно-модульные котельные мощностью от 100 кВт, как газу, так и твердом топливе. Для многоэтажного жилого дома можно предложить отдельно стоящую блочно-модульною котельную на твердом топливе для производства воды для системы отопления и ГВП согласно технического задания.
Sergey Turovskiy6
11 Квітня 2015 p. 09:48
А есть примеры? И сколько в среднем стоит такое удовольствие?
Arsen5
11 Квітня 2015 p. 10:27
Имеется 3-этажный дом, площадью 450 кв. м. Хочу купить хороший твердотопливный котел на дровах. Стоит? Лучше может искать другие решения как альтернативу дровам
ATON Group2
21 Квітня 2015 p. 14:05
Стоит! Все зависит от бюджета, который Вы готовы потратить на приобретение котла. Как альтернативу можно рассматривать пеллетный котел, но стоимость его на порядок выше.