Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«У реформі ЖКГ головне - змінити ставлення співробітника ЖЕКу до своєї праці», - Юрій Курінний
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«У реформі ЖКГ головне - змінити ставлення співробітника ЖЕКу до своєї праці», - Юрій Курінний

Чому нашій комунальній системі потрібні термінові зміни? Чи справді в сфері ЖКГ кадри вирішують все? Чи з'являться конкуренти у комунальних ЖЕКів і чому жителі бояться створювати ОСББ?
Про це та багато іншого ми розмовляли з новим главою Голосіївського району столиці Юрієм Курінним.
 
- Юрій Юрійович, ви порівняно недовго знаходитесь на чолі району. Як відчуваєте себе в новому амплуа і чи не жалкуєте, що погодились обійняти цю посаду?
 
Головною мотивацією для мене була самореалізація. На той час я реалізував себе в роботі та в родинному житті. Захотілось спробувати щось нове. І головне - хотілося бачити справжній результат своєї роботи. В Голосіївському районі я отримав цю можливість. Але це командна гра, тут один в полі не воїн. З перших же днів роботи в районі переді мною постала проблема створення управлінської команди. І можу пишатися тим, що я її успішно вирішив. Хто б що не говорив, а кожен кваліфікований управлінець підбирає команду під власний світогляд. Так вчинив і я. Об'єднав навколо себе перевірених людей, яких знаю вже років по двадцять. Вважаю цей підхід правильним. Політичні мотиви в цій справі себе дискредитували і повторювати помилки минулого ми не маємо права. Нова команда в районі сповідує нові підходи в роботі. Для нас немає нерозв'язних проблем. Завжди шукаємо рішення і знаходимо його. В цьому плані мені подобається діючий склад КМДА. Там працюють справжні господарники які знають свою справу. У себе в Голосіївському районі при формуванні команди я застосовував той же принцип. 
 
- Мешканці вже змогли відчути на собі ці нові підходи в управлінні районом? 
 
Змінилась навіть зовнішня сторона спілкування з людьми. Я скасував приймальні години в адміністрації. Тепер чиновники зобов'язані приймати мешканців в будь-який робочий час. А ще працівники адміністрації не сидять по кабінетах, а працюють на території. Це моя принципова вимога. Я сам намагаюся в цьому слугувати за приклад. Регулярно зустрічаюсь з мешканцями, відвідую прийоми в ЖЕКах. На перших порах бував там інкогніто і слідкував чи якісно працівники виконують свою роботу. Це реально працювало. І одного директора ЖЕКу навіть так впіймав на несумлінності та звільнив з посади. 
 
- Наскільки пріоритетним для вас як голови району є питання реформування ЖКГ?
 
Для районної влади це найважливіше питання. Я за швидку реформу ЖКХ, за те, щоб не відкладати проблему в довгий ящик. Та й відкладати вже нікуди. Ще десяток років і на місто чекає комунальна катастрофа. І починати треба не з труб, а з людей. Мешканець спілкується не з якимсь абстрактним ЖЕКом, а з людьми, які там працюють. З двірником, слюсарем, електриком, диспетчером, директором. І якщо якість цього спілкування погана, то винні управлінці, які не можуть її налагодити. 
 
- Як можна покращити ситуацію в галузі?
 
Я попрацював у свій час в приватних ЖЕКах. Тому знаю про що говорю. Порівняно з комунальними експлуатаційними конторами, це небо і земля. Там зовсім інше ставлення до роботи. Наприклад, сантехніку або електрику, щоб прибути в квартиру, після того як надійшов дзвінок у диспетчерську, дають сім хвилин. Звичайний сантехнік чи електрик, працюючи в приватному ЖЕКу, ставав зовсім іншою людиною. Якість його праці виростала в рази. І справа не тільки в зарплаті. Ще важливу роль грає контроль начальства, повага з боку мешканців, страх втратити робоче місце. На цьому прикладі ми бачимо, що у реформі ЖКГ головне - змінити ставлення співробітника ЖЕКу до своєї праці.
 
- Як ви ставитеся до ОСББ і якими темпами вони створюються в Голосіївському районі?
 
Я обома руками за ОСББ. Сьогодні це єдиний вихід з комунального глухого кута. Так, держава повинна і буде допомагати мешканцям, але вони повинні взяти на себе відповідальність за стан і майбутнє власних будинків. Адже квартири знаходяться в приватній власності. Потрібно швидше позбуватися від радянського стереотипу, що держава комусь щось винна. Рано чи пізно постане питання - чому, наприклад, держава повинна перекривати дах у приватному будинку? З таким успіхом власник маєтку в Києві може зажадати перекрити своє житло черепицею. І чому перекривають дах саме цього будинку, а не сусіднього? І чому гроші беруть з податків людей, які жодного відношення до цих будинків не мають? Звичайно, влада розуміє, що люди сьогодні обмежені у фінансових ресурсах. Тому вона реалізує програми на підтримку створення ОСББ. І в разі створення такої організації, жителі гроші на ремонт даху отримають, завдяки такій програмі. Але багато людей, на жаль, цього не розуміють. Інертність породжує безініціативність, страх відповідальності і як наслідок створення ОСББ в районі йде з великими труднощами.
 
- Коли у комунальних ЖЕКів з'являться реальні конкуренти?
 
Ці конкуренти вже з'явилися. Є чимало компаній, що надають комунальні послуги. Якщо створено ОСББ, цими послугами можна скористатися. І, як правило, користуватися ними досить вигідно для мешканців. Наприклад, навіщо утримувати і платити прибиральниці в під'їзді. Набагато дешевше раз на три місяці найняти працівників клінінгової компанії, які приберуть під'їзд і сходи. Потім там треба просто не смітити. З цим, правда, у нас теж великі проблеми. Адже це не працівники ЖЕКів і не чиновники адміністрації зривають лінолеуми в ліфтах, пишуть там гидоту і підпалюють кнопки. Очевидно, що це роблять жителі тих же будинків. І влада безсила з цим боротися.
 
- Як не допустити зловживань з боку керівництва ОСББ?
 
Тут потрібні жорсткі каральні заходи. Наприклад, в Москві існує аналог нашого ОСББ - ТСЖ (товариства співвласників житла). Жителі обирають голову, який на рік встановлює тарифи. Але наприкінці року від нього вимагають докладний звіт про використання коштів. І якщо мешканці заплатили більше ніж потрібно, наступного року суму тарифу зменшать. А якщо голова крав ці гроші, він прямою дорогою піде у в'язницю. Це найпростіший, елементарний спосіб контролю. Але, як правило, те, що елементарно, працює ефективно.
 
- У Голосіївському районі найбільший приватний сектор. Які проблеми виникають при його обслуговуванні?
 
Приватний сектор дійсно найбільший, але не найбідніший. Одна Конча-Заспа чого варта. Тому до надання послуг потрібно підходити діференцііровано. Наприклад, чому держава повинна витрачати свої гроші на проведення каналізації у двір небідного маєтку? Незважаючи на це, ми в цьому році закінчуємо централізоване каналізування і водозабезпечення декількох мікрорайонів приватного сектору. Певні проблеми виникають з вивезенням сміття. Ми запропонували провести експеримент і закупити жителям спеціальні сміттєві пакети (68 грн. на рік), щоб вивозити сміття не з контейнерів, а безпосередньо від воріт кожного будинку. Але ініціатива не мала успіху. Багато порахували, що це дорого. А тим часом люди часто вивозять сміття в зелені зони і з цією проблемою потрібно серйозно боротися на рівні міста. Аж до встановлення високих штрафів. 
 
 Розмовляв Олександр Петренко
 
Коментарі (6)
Михаил-1
22 Серпня 2013 p. 12:43
Зима уже скоро, посмотрим на этого любителя алгоритмов...
Олена3
22 Серпня 2013 p. 13:36
почему все такие пессимисты? с чего-то нужно же начинать!!!
Сергей Светлов-1
22 Серпня 2013 p. 12:46
Каждый новый глава района заверяет, что у него есть гениальный план, только не каждый этот план воплощает в жизнь
Софи Кремен3
29 Серпня 2013 p. 22:25
Дайте человеку шанс реализовать свои планы , потом критика !
Владимир0
10 Вересня 2013 p. 14:36
По лицу вижу - воровать будет!
Олена1
10 Вересня 2013 p. 14:50
Владимир, Вы по всем лицам видите? Расскажите о своем)))