Рус Укр
Новини ЖКГ
27 Березня 2024 p.
26 Березня 2024 p.
25 Березня 2024 p.
22 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
18 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Україна марнує тепло

Кияни змушені платити за тепло, яке їм не потрібне у період потепління. Температуру опалення регулюють теплоенергетики, втім вони не поспішають економити енергію. Експерти упевнені – киянам допоможуть тільки лічильники тепла.

Столичні квартири опалюються попри високу температуру. Кияни скаржаться на спеку в помешканнях і змушені відчиняти вікна. ЖЕКи та «Київенерго» не можуть порозумітися, хто ж має регулювати температуру. А чиновники обіцяють вирішити це питання. Між тим, на думку декого з експертів, виробникам тепла невигідно зараз відключати опалення, оскільки мешканці за нього все одно заплатять. Про це пише «Радіо Свобода».

Кияни скаржаться, що після того, як у квартирах увімкнули опалення, у помешканнях стало неймовірно жарко. У ЖЕКах людям радять скаржитися до «Київенерго», утім там назад відправляють у ЖЕК.

Температуру теплоносія і справді має регулювати «Київенерго», пояснює голова наглядової ради цієї компанії Іван Плачков.

«Температура на джерелах витримується в залежності від температури повітря, – відзначає пан Плачков. – Якщо тепло, вона знижується до 60 градусів, якщо ж вона мінусова, то збільшується до 95. Цю температуру регулює «Київенерго». – зазначив пан Плачков.

Наразі це питання має бути вирішене на рівні «Київенерго» та ЖЕКів, запевняє перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко, проте для цього потрібна їхня спільна робота.

«Спочатку всі кричали холодно – включайте, а тепер, жарко – виключайте, – говорить пан Голубченко. – Ми не можемо зараз відключити повністю. Якщо ми це зробимо, то система має дуже велику інерцію, і нам потрібно буде знову два тижні для підключення. Тому вийдемо із ситуації тільки за рахунок зниження температури теплоносія. Не тільки за рахунок засувки, яки стоїть у підвалі, але і за рахунок зниження температури у котлі самого носія. Зараз там 60 градусів за графіком, а ми хочемо знизити десь до 50 градусів» - зазначає чиновник.

Читайте також: У столиці можуть запровадити сезонні тарифи на тепло

Разом з тим, говорить Анатолій Голубченко, комплексно цю проблему можна вирішити лише якщо у кожній квартирі встановити вентилі на батареях. У такому випадку мешканці самі можуть регулювати температуру. І технічна можливість встановити це є у кожній квартирі, наголошує Голубченко.

Так, зараз середня добова температура вища, ніж 8 градусів тепла, відтак за нормативами, опалення мало б бути вимкнене, зазначають експерти. Але, наголошують, тут є низка технічних складнощів, йдеться про зношеність обладнання, що унеможливлює безпроблемне регулювання теплоносія. З іншого боку, не можна виключати і людський фактор, оскільки «Київенерго» просто невигідно відключати чи зменшувати тепло.

Якщо ж мешканці встановлюватимуть вентилі на своїх батареях, це дасть можливість лише регулювати температуру у їхніх помешканнях, але без встановлення лічильників тепла, платити доведеться повну ціну.

 
Коментарі (1)
Sergiy
22 Жовтня 2013 p. 10:56
Ї так 22 роки самостійності продовжуємо отримувати підтвердження хибного висновку ,що регульований будинковий вузол обліку поставить теплопостачальник та ще й завдяки адміністративному стимулюванню. Встановлювати облік та впливати на власне споживання енергоносіїв мають власники(співвласники) будинків. Адже тільки вони зацікавлені у зменшенні споживання енргоносіїв при збереженні комфорту.