Рус Укр
ГоловнаПублікаціїАналітика Голова КМДА «проковтнув» шкільні сніданки
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Голова КМДА «проковтнув» шкільні сніданки

Глава КМДА Володимир Бондаренко вирішив урізати витрати, абсолютно забувши про опрацювання більш дієвого механізму боротьби з «роздутими дохідними статтями».

Голова КМДА Володимир Бондаренко офіційно схвалив зміни до бюджету Києва на 2014 рік. Поки теоретичні додаткові субвенції з держбюджету «нагорі» ще не затверджені, глава адміністрації вирішив урізати витрати, абсолютно забувши про опрацювання більш дієвого механізму боротьби з «роздутими дохідними статтями».

Голосуйте за мене - дам грошей

Голова КМДА Володимир Бондаренко 7 квітня підписав розпорядження КМДА №385, яким схвалив проект рішення Київради про внесення змін в міський бюджет на 2014 рік. Департаменту фінансів доручено подати проект на розгляд Київради.

Нагадаємо, що бюджет столиці на 2014 рік був прийнятий із запізненням. Коли пан Бондаренко прийшов у КМДА, він заявив, що хоча міськрада є нелегітимною, депутати повинні будуть провести засідання, щоб внести в цей документ істотні зміни. Мовляв, дохідна частина штучно роздута, виконана не буде, і її потрібно максимально наблизити до реалій.

При цьому схвалений главою КМДА проект рішення міськради чомусь особливо не змінює дохідну частину «роздутого» міськбюджету. Зате в ньому є збільшення субвенції Києву з держбюджету з 3 млрд грн до 6,2 млрд грн! Таким чином, загальний обсяг доходів Києва в 2014 році Володимир Бондаренко визначив на рівні 23,5 млрд грн (раніше було 20 млрд грн).

Ймовірно, «БЮТівець» Бондаренко вирішив не винаходити велосипед, а, як водиться, «випросити» у однопартійців у Верховній Раді додаткових грошей. Схожа ситуація була і у Володимира Макеєнко, якого в «революційний» час на посаду голови КМДА визначив тодішній Президент Віктор Янукович. Тобто, нічого особливо не змінюється: кожен голова КМДА, який мітить у мери, нарощує свій рейтинг обіцянками додаткових мільярдів.

У КМДА розуміють, що, якщо субвенція не прийде, в Києві під ризиком виявляться навіть «захищені статті» витрат (зарплати бюджетникам, харчування в лікарнях, купівля медикаментів тощо). Але постанови Кабміну про збільшення на зазначену суму київського бюджету ще немає, і вона навряд чи з'явиться. За словами фінансового експерта Святослава Швецова, він не розуміє, звідки у дефіцитному державному бюджеті візьмуться додаткові 3 млрд грн на збільшення субвенції Києву.

Ось і член бюджетної комісії Київради Андрій Странніков (від фракції «УДАР») повідомив, що минулого тижня бюджетна комісія розглядала зовсім інший проект щодо внесення змін до бюджету Києва. «Мови про додаткові три мільярди в ньому не було», - зазначив пан Странників.

Голодний школяр врятує армію

При цьому, не дивлячись на те, що грошей у Києва, на думку Володимира Бондаренка, точно стане набагато більше, він все ж вирішив забрати сніданки у школярів. Згідно з документом, який він схвалив, 31,7 млн грн на сніданки учням 5-11 класів загальноосвітніх шкіл столиці з міськбюджету повинні бути «вирізані» з казни.

Скоротити витрати пропонується також скасуванням пільг по сплаті земельного податку чотирьом компаніям: національному комплексу «Експоцентр України», ДП «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал», ДП «Санаторій «Конча-Заспа» та підприємства Дитячо-юнацький учбово-спортивний центр профспілок Києва «Авангард». Однак крім цих підприємств, пільги отримають інші 108, серед яких і КП «Плесо», КП Міжнародний аеропорт «Київ», і КП «Київпастранс», у якого на балансі більше 20 автопарків і депо, тощо.

Додаткові 3 млрд грн субвенції з держбюджету пан Бондаренко вирішив направити на погашення заборгованості з різниці в тарифах на тепло, водопостачання та водовідведення, яка виникла у Києві через занижених тарифів на ці послуги.

Крім того, пан Бондаренко хоче, щоб Київ тепер спонсорував українську армію. Правда, в невеликому обсязі. У проекті схваленого ним нового бюджету Києва сказано, що 0,9 млн грн з бюджету Києва буде направлено в бюджет країни на виконання Програми з підготовки громадян до військової служби.

Скарбниця поповниться влітку

У будь-якому випадку легалізувати будь-які зміни до бюджету Києва рішенням міськради до оголошення результатів виборів нових міських депутатів у пана Бондаренко навряд чи вийде.

Член бюджетної комісії Володимир Філіппов (від Партії регіонів) заявив, що якщо пленарне засідання Київради будуть збирати, він на нього піде, так як вважає себе «відповідальним депутатом». Щоправда, він додав, що, на його думку, навіть додаткові 3 млрд грн субвенції з держбюджету не врятують Київ. «Дохідна частина міського бюджету столиці явно виконана не буде», - пророкує пан Філіппов.

У свою чергу Андрій Странніков каже, що позиція фракції з приводу легітимності нинішньої Київради залишається незмінною: у пленарному засіданні, якщо воно відбудеться до оголошення результатів виборів у Києві, його однопартійці участь приймати не будуть.

«Формально, Київрада могла б зібратися для того, щоб визначити нарізку округів для проведення виборів в Києві, затвердити перед виборами новий кількісний склад депутатів Київради. Але, наскільки я знаю, ці питання буде вирішувати Верховна Рада і ЦВК...», - каже пан Странніков.

Святослав Швецов вважає, що новій владі треба не тільки готувати популістські зміни в міськбюджет Києва, а змінювати бюджетну систему.

«Я б порадив готувати стратегію щодо зміни бюджетної системи в Києві товаришам, які балотуються на мера Києва. 50% податку на доходи фізичних осіб продовжує вилучати з бюджету Києва до державного. Що стосується нинішнього бюджету столиці, то його можна і потрібно привести у відповідність до реальних дохідних можливостей і у відповідності з цим скорочувати витрати»,- вважає пан Швецов. 

Джерело: http://kievvlast.com.ua/

 
Коментарі (2)
Михаил2
14 Квітня 2014 p. 13:55
Сначала съел завтраки, а потом съест школьников. И вообще, судя по габаритам главы, расходы на питание администрации грозят уничтожить киевский бюджет.
Олена1
14 Квітня 2014 p. 14:11
У него дети, наверное, уже выросли с школьного возраста. А чужих кормить не нужно, это же чужие дети. И вообще, ему самому на диету нужно, а не у детей завтраки отбирать.