Рус Укр
ГоловнаКиївські будніВодопостачанняКияни бойкотують сплату за воду
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Кияни бойкотують сплату за воду

«Київводоканал» розцінює дії 234 ЖБК та ОСББ, що не розраховуються за послуги водопостачання, як цілеспрямовану кампанію проти підприємства, і готує звернення до правоохоронних органів.
У столиці назріла чимала проблема, що пов’язана з динамікою зростання кількості будинків, що не сплачують за послуги холодного водопостачання та водовідведення, у тому числі, і за воду на підігрів.
 
Про заходи, які планує вжити «Київводоканал», вчора під час круглого столу «Кому належить гаряча вода?», ініційований ІА «Україна Комунальна», розповів директор розрахункового департаменту ПАТ «АК «Київводоканал» Станіслав Каплуненко:
 
- Хоча у столиці невизначений виробник послуги гарячого водопостачання, проте, сумлінному споживачеві є куди звернутися з претензіями з приводу неякісних поставок послуги гарячого водопостачання, у разі, якщо в абонента є відповідний договір з житлово-експлуатаційною організацією (виконавцями послуги). У 2011 році адміністрація міста провела кампанію з підписання таких договорів з киянами, і, наскільки мені відомо, близько 80% жителів міста їх підписали. Зрозуміло, що в основному такі договори укладено з киянами, які проживають у будинках комунальної власності. 
 
Сьогодні велика проблема як наша, так і споживачів, сформувалася в тих будинках, якими управляють житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) та об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). «Київводоканал» обслуговує 1117 таких будинків, з якими у підприємства укладено договори на постачання холодної води, у тому числі, і холодної води, що подається нами в центральний тепловий пункт (ЦТП) для підігріву, а також на послуги водовідведення. На початок поточного року, з них за поставлену воду на підігрів з нами не розрахувалися 194 будинку. На жаль, за перше півріччя до списку неплатників приєдналося ще 40 будинків. Таким чином, зараз нашими боржниками є 234 житлових будинки, що знаходяться в управлінні ОСББ та ЖБК. Їх сумарна заборгованість становить 32 мільйони гривень.
 
Примітно, що ця проблема неплатежів носить локальний характер, зокрема, будинки-боржники сконцентровані у двох районах столиці - Деснянському та Оболонському районах. При цьому, феномен неплатежів дуже швидко поширюється: ОСББ та ЖБК, які мають заборгованість перед нами, радять не платити іншим будинкам.
 
Ми розцінюємо такі дії як цілеспрямовану кампанію недобросовісних житлових організацій проти «Київводоканалу». Боржники користуються тим, що у нас немає можливості припинити постачання холодної води на підігрів для окремо взятого будинку, оскільки, технічно, ми можемо припинити постачання води для всього центрального теплового пункту (ЦТП). Але тоді можуть постраждати ті будинки, які справно оплачують послугу.
 
При цьому, за нашою інформацією, кияни оплачують наші послуги, але ці кошти зараховуються на поточні рахунки кооперативів та ОСББ. Що далі роблять керівники житлових організацій з цими грошима - ми не знаємо, до нас ці кошти і не доходять, ні за воду на підігрів, ні за холодну воду, ні за послуги водовідведення.
 
Ми не можемо і далі перебувати в такому положенні. «Київводоканал» вже підготував відповідні документи і має намір звертатися до правоохоронних органів для боротьби з боржниками. 
 
Крістіна Болотова
 
Коментарі (0)