Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГПодіїПлавуча насосна станція «Роса-300» - унікальне рішення для забезпечення міста питною водою
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Плавуча насосна станція «Роса-300» - унікальне рішення для забезпечення міста питною водою

Після аварії на ЧАЕС спеціалісти Київводоканалу знайшли унікальне технічне рішення для забезпечення міста питною водою - було збудовано плавучу насосну станцію «Роса-300»
Після аварії на ЧАЕС спеціалісти Київводоканалу знайшли унікальне технічне рішення для  забезпечення міста питною водою - було збудовано плавучу насосну станцію «Роса-300», повідомляє прес-служба підприємства.
 
25 квітня студенти факультету біотехнології та екологічного контролю Національного університету харчових технологій і представники ЗМІ ознайомилися з роботою цієї станції.
 
Начальник Управління експлуатації Дніпровської водопровідної станції «Київводоканалу» Анатолій Фурса показав присутнім комплекс споруд насосної станції та обладнання у машинному залі, де встановлено 6 насосних агрегатів.
 
Він розповів, що станція «Роса-300» збудована у 1986 році у зв’язку із аварією на Чорнобильській атомній електростанції і була запущена у роботу 17 червня, а її унікальність полягає не тільки в інженерному рішенні, а й в оперативності з якою вона була побудована.
 
«Основна функція насосної станції «Роса-300» - перекачка води з річки Десна на технологічні споруди Дніпровської водопровідної станції в зв’язку з можливими технологічними катастрофами та забрудненнями у Київському морі. Дніпровська водопровідна станція забезпечує водою 30% жителів Києва, які проживають у таких районах як Поділ, Виноградар, Кільцева дорога та інші», - зазначив Анатолій Фурса.
 
Він додав, що на даний момент станція знаходиться в резерві бо в її функціонуванні немає необхідності, оскільки вода у Київському морі та річці Дніпро на сьогоднішній день відповідає усім нормам.
 
Востаннє плавуча насосна станція використовувалась у 2010 році з 16 березня по 16 квітня, коли критичне зниження  рівня кисню  під  кригою  у Київському водосховищі спричинило  масовий мор риби і забруднення води.
 
В той же час, Анатолій Фурса запевнив, що насосна станція «Роса-300» діюча і у випадку надзвичайних ситуацій може бути запущена протягом 6-8 годин.
 
«Водозабірний комплекс можливо використовувати для забору води з р. Десна і дотепер. У холодну пору року станція знаходиться в законсервованому стані. Та щовесни, напередодні водопілля, проводиться перевірка та підготовка «Роси-300» до роботи у випадку нештатних ситуацій на Дніпрі», – зазначив він.
 
26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства. Вибух реактора на четвертому енергоблоці призвів до людських жертв, радіаційного забруднення повітря, ґрунту  та річкових вод.
 
Проблема чистої води для Києва в ті тривожні  дні постала  надзвичайно гостро: водопостачання потрібно було не лише для  потреб  населення і промислових  об’єктів, а й для миття фасадів будинків, автошляхів  та  тротуарів,  поливу  зелених насаджень. На той час місто на власні потреби споживало біля 1 млн 520 тис. м3 води на день. При цьому Дніпровська станція давала майже третину цієї води. І в разі її виключення з процесу водопостачання через  радіонуклідне  забруднення, місто могло постраждати від нестачі води.
 
За такої  безпрецедентної  ситуації спеціалісти Київводоканалу віднайшли  унікальне  технічне рішення – прокласти  водогони для подачі води з річки Десна до Дніпровської водопровідної станції. Забір води з Дніпра  припинили, а за допомогою  новозбудованої  плавучої  насосної станції «Роса-300» та двох водоводів  Д=900  та 1400 мм  вода з  Десни   подавалась на Дніпровську водопровідну станцію. Таким чином, безперебійне централізоване водозабезпечення  столиці  здійснювалося в повному обсязі з Десни та незабруднених підземних джерел.
 

Наприкінці 1986 року, в зв’язку зі стабілізацією в межах  безпечних норм   радіонуклідного забруднення  води з  Дніпра,  роботу плавучої  насосної  станції  «Роса-300» призупинили. 

 
Коментарі (0)