Рус Укр
ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГНа ЖКГ столиці пошкодували коштів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

На ЖКГ столиці пошкодували коштів

Київрада прийняла до розгляду проект міськбюджету на 2016 рік. Паралельно ще декілька днів триватиме прийом зауважень до нього від громадськості. На що ж збирається витрачати кошти столиця і чого чекати галузі ЖКГ? – спробуємо розібратися.

У перші дні грудня Київська міська рада прийняла до розгляду проект рішення про бюджет м. Києва на 2016 рік. За ухвалення відповідного рішення проголосували 93 депутати. 

Невдовзі Бюджетна комісія Київради презентувала документ і представникам громадськості. Зокрема, 9 грудня, в рамках відкритого засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку з ними було обговорено питання фінансування галузі освіти на наступний рік (серед основних зауважень — нестача дитсадочків та ремонт шкіл), благоустрою міста (увага була зосереджена на облаштуванні скверів та парків, очищенні озер), спорту в розрізі створення відкритих спортивних майданчиків та ЖКГ в розрізі відсутності опалення в окремих житлових будинках, роботи бюветних комплексів, питання гарячого водопостачання, ремонт старого житлового фонду та ремонт мереж, тощо.
 
За словами Голови Постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрія Страннікова, такий вид роботи над проектом міськбюджету гарно зарекомендував себе у минулому році. «В минулому році ми запровадили процедуру, яка дозволяє громадськості впливати на бюджет міста, надаючи свої пропозиції, і бюджет 2015-го року був прийнятий Київрадою після широких обговорень і врахувань пропозицій громадськості до головного фінансового документу столиці», - зауважив він під час презентації.
 
Тож, наразі обговорення проекту міськбюджету триває. З метою покращення ефективності цього процесу пропозиції до документу прийматимуться до кінця цього тижня. Сам же міськбюджет планують ухвалити 24 грудня. «У цьому році ми можемо самостійно прийняти бюджет. Не залежачи від Верховної Ради. Єдине, що рівень державних субвенцій ми заплануємо на рівні цього року. Але це ми можемо скорегувати й у першому кварталі 2016-го. Ми плануємо ухвалити бюджет 24 грудня» - прокоментував пан Станніков.
 
За якою ж «фінансовою мапою» пропонують жити у наступному році киянам загалом та скільки коштів чекати на розвиток житлово-комунального господарства міста зокрема?!
 
За словами Голови Постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрія Станнікова, новий бюджет міста буде профіцитний і, як мінімум, збалансованим. «Як показав 2015 рік, Київ може заробляти, Київ вміє заробляти і заробляє більше від запланованого» - підкреслив він.
 
Так, згідно з проектом рішення, доходи столичного бюджету на 2016 рік передбачаються на рівні 26,5 млрд грн (загальний фонд — 25,162 млрд грн, спецфонд — 1,334 млрд грн), а видатки — 25 млрд грн (загальний фонд — 21,789 млрд грн, спецфонд — 3,207 млрд грн). Таким чином, профіцит бюджету у наступному році становитиме 1,5 млрд грн. Це дещо менше, аніж передбачалося у 2015 році, не зважаючи на те, що доходи і видатки зросли, порівняно з цьогорічними показниками. 
 
 
Нагадаємо, бюджет міста на 2015 рік був затверджений 29 січня 2014 року із доходами у 22,2 млрд грн та видатками у 20,3 млрд грн. Профіцит становив – 1,9 млрд грн.
 
Усі ці кошти в кінцевому буде спрямовано на погашення заборгованості.
 
Поповнювати міську скарбницю у 2016 році мають намір традиційно, за рахунок податкових надходжень: від податку на дохід фізичних осіб — 7,985 млрд грн, від податку на прибуток підприємств — 1,365 млрд грн, від податку на майно — 2,692 млрд грн (з яких плата а землю — 2,407 млрд грн), єдиний податок — 1,9 млрд грн, акцизний податок з роздрібної торгівлі — 955 млн грн.
 
Також передбачається надходження субвенцій із державного бюджету на суму 9,6 млрд грн, з яких 2,1 млрд грн. – освітня субвенція, 3,032 млрд грн. - медична, 4,236 млрд грн. – субвенція на соціальний захист населення та 292,245 млн грн. – на підготовку кадрів.
 
Примітно, самі видатки міськбюджету по вище зазначених галузях більші: фінансування галузі «Освіта» на 2016 рік передбачено на рівні 6,363 млрд грн; по галузі «Охорона здоров'я» - 4,728 млрд грн; по галузі «Соцзахист та соцзабезпечення» - 4,954 млрд грн.
 
У поточному році на освіту передбачалося понад 5 млрд грн., на охорону здоров’я - майже 3,8 млрд, на соціальний захист - понад 3,8 млрд грн.
 
Що стосується витрат, то у проекті бюджету на 2016 рік, окрім вже згаданих освіти, медицини і соціального захисту, заплановано фінансування:  культури – у сумі 778 млн грн., фізичної культури і спорту - 231 млн грн, транспорту - 1,1 млрд грн. У 2015 році на ці напрямки передбачалося 628,6 млн грн, 164,6 млн грн та 1,1 млрд грн відповідно.
 
Поряд з цим на житлово-комунальне господарство пропонується виділити 752 млн грн, левова частина яких піде на утримання, поточний та середній ремонти вулично-дорожньої мережі та споруд на них, капітальний ремонт шляхової мережі; благоустрій та утримання зелених насаджень у місті. На житлове господарство передбачається лише 84,97 млн грн. Більшість з них будуть спрямовані на виконання робіт із  капітального ремонту покрівель, фасадів, сходових клітин, електромереж, інженерних мереж, тощо та на конкурс енергоефективних проектів (співфінансування ОСББ/ЖБК).
 
За словами голови комісії ЖКГ Київради Володимира Бондаренка, цієї суми не вистачить на те, щоб підтримувати житлово-комунальне господарство міста в нормальному стані. Вондочас голова Постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Станніков зауважив журналістам, що для приведення ЖКГ столиці в повний порядок необхідно близько 100 млрд грн.
 
Нагадаємо, у поточному році на житлове господарство столиці планувалося направити 372,8 млн грн, на комунальне - 702,9 млн грн.
 
Разом з тим у загальному фонді міськбюджету на будівництво не заплановано жодної гривні, при тому що у 2015 році відповідні витрати склали 1 млн грн. Капітальні видатки спеціального фонду проекту бюджету встановлено на рівні 1,5 млрд грн.
 
Як бачимо, у проекті бюджету м. Києва на 2016 рік, порівняно із бюджетом поточного року, є як свої суттєві плюси, так і відверті мінуси. Чи зміниться щось до його прийняття? – буде залежати від громадськості та експертів, які ще мають декілька днів, аби внести свої пропозиції.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (0)