Рус Укр
ГоловнаКоментаріБлагоустрійСтолиця засвітиться на чотириста мільйонів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Столиця засвітиться на чотириста мільйонів

Програма передбачає реалізацію комплексного підходу до зовнішнього освітлення міста, повну заміну освітлювальних приладів та опор, що мають наднормовий термін служби та централізацію управління архітектурно-декоративним освітленням та ілюмінацією міста.

На пленарному засіданні 5 квітня депутати Київради підтримали проект рішення «Про затвердження міської цільової програми зовнішнього освітлення міста Києва «Яскраве місто» до 2014 року». Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Київради.

Загальний обсяг фінансування програми становитиме 387,7 млн грн. При цьому з міського бюджету планується залучити 347,7 млн грн, та 40 млн грн – за рахунок коштів інших джерел.

Як зазначила на брифінгу заступник міського голови – секретар Київради Галина Герега, необхідність затвердження подібної програми визріла вже давно. «Суттєва заміна мереж зовнішнього освітлення відбувалась ще за радянських часів. Починаючи з 1998 року, місто постійно проводить капітальні ремонти, але в цілому вони не вирішують проблеми застарілого оснащення. Свідченням цього є постійні звернення мешканців міста до «Call-центру». З кожним роком кількість скарг на незадовільний стан мереж зовнішнього освітлення зростає. Тому логічно підходити до вирішення питання не локально, а глобально, затверджуючи відповідну міську програму», - підкреслила Галина Герега.

Програмою передбачені реалізація комплексного підходу до зовнішнього освітлення міста, освоєння покинутих мереж з повною заміною освітлювальних приладів та опор, що мають наднормовий термін служби, централізація управління архітектурно-декоративним освітленням та ілюмінацією міста. До її розробки були залучені вітчизняні фахівці та провідні іноземні компанії в сфері зовнішнього освітлення.

Читайте також: Світло та тіні українських міст

У перспективі впровадження сучасних технологій в освітленні міста дозволить зменшити витрати на споживання електричної енергії на 30% та експлуатаційне обслуговування мереж зовнішнього освітлення прибудинкових територій та малоповерхової забудови (приватної) на 25%.

Як повідомив «У.К.» голова комісії з питань ЖКГ та ПЕК Київради Юрій Бондар (фракція "Громадський актив Києва") на засіданні Київради було також прийнято рішення стосовно вирішення питання освітлення фасадів будівель міста в рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. «В програмі йдеться про освітлення фасадів будівель, що не належать до комунальної власності. Фінансуватися освітлення комерційних будівель повинно за рахунок їх власників. Це не означає, що ми будемо їх примушувати вкладати в якісь технології великі кошти. Йдеться, насамперед, про те, що фасади будівель в місті не повинні бути темними. Як зазначив сьогодні на сесії міськради перший заступник КМДА Олександр Мазурчак це відповідатиме статусу столиці», - зазначив депутат.

Заміна ламп

Як повідомлялось раніше, на початок року в столичних дворах замінили 3,3 тис ртутних ламп на енергозберігаючі, оновили 2,4 тис. опор - замість старих і аварійних з'явилися сучасні металеві стовпи. Також було замінено 105,5 кілометрів електромереж і 40 шаф управління. Державною цільовою науково-технічною програмою «Розробка та впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі» передбачено, що до 2020 року 80% вуличних ліхтарів в Україні буде замінено на  світлодіодні. Минулого року прем’єр-міністру Миколі Азарову вже презентували перші українські світлодіодні світильники поки що з імпортними світлодіодами. Але вже до вересня 2012 року виробники пообіцяли налагодити випуск перших повністю вітчизняних світлодіодних світильників.

Втім, не дивлячись на те, що свтлодіодні лампи довговічні, економічні та екологічні, у світі до них підходять з обережністю через їх величезну вартість. Крім того, згідно показнику світловіддачі, вони поступаються недорогим натрієвим лампам, які, до речі, виробляються у Полтаві.

Автоматизація вуличного освітлення

Окрім ефективності ламп експерти звертають увагу на можливість своєчасного регулювання систем вуличного освітлення. Це дозволяє забезпечити стабільність роботи пристроїв і підвищити оперативність регулювання у разі позаштатних ситуацій.  

В цьому контексті цікавим є проект з автоматизації вуличного освітлення в рамках підготовки України до чемпіонату з футболу ЄВРО-2012. Сьогодні така система введена в експлуатацію у вісьмох містах: Київ, Черкаси, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Львів, Сімферополь, Ялта. Управління вуличним світлом у цих містах було автоматизовано за рахунок бездротових технологій – ліхтарі вмикаються і вимикаються автоматично відповідно до встановленого графіку.

У шафи вуличного освітлення встановлено термінали виконавчого пункту з sim-картами мобільного оператору. В Києві диспетчерські пульти під’єднанні до послуги «Мобільний менеджер» від «Київстар», завдяки якому світло у всьому місті включається менше ніж за одну хвилину. До впровадження системи управління освітленням для цього витрачалося 20-30 хвилин.

Читайте також: Ненажерливі ліхтарі

Раніше міським освітленням керували за допомогою дротів, фотоелементів чи механічних годинників. Кожен з цих варіантів мав свої недоліки. Наприклад, механічні годинники могли відставати чи випереджати час включення приблизно на 15 хвилин, тому була потрібна регулярна корекція. З використанням бездротового GSM/GPRS-мікропроцесору став можливим всебічний контроль системи вуличного освітлення, зокрема, можливість проводити постійний моніторинг всієї системи та стану кожного окремого вузла.

Відтепер, диспетчери у вісьмох містах України мають можливість дистанційно управляти освітленням будь-якого відрізку системи вуличного освітлення місту та контролювати показники лічильників електроенергії, а також здійснювати постійний моніторинг систем щодо технічної несправності. Завдяки впровадженню нової системи автоматизації з використанням мобільних технологій кількість звернень з боку населення зменшилось у 10 разів.

 

Сергій Купін

 
Коментарі (0)