Рус Укр
ГоловнаПублікаціїПолітикаКиєву загрожує посилення фінансової кризи
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
18 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
14 Березня 2024 p.
13 Березня 2024 p.
12 Березня 2024 p.
08 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Києву загрожує посилення фінансової кризи

Останнє засідання Кабміну потрясло Київ. Замість вирішення фінансових проблем міста, урядовці прийняли за основу норму про збільшення вилучень ПДФО з міськбюджету до 75%. Це фактично унеможливить виконання столицею своїх функцій.

Уряд взявся за латання «дірок» у державному бюджеті за рахунок місцевих бюджетів, зокрема, міста Києва. Так, на засіданні 9 грудня поточного року було прийнято за основу норму про збільшення вилучень податку на дохід фізичних осіб (ПДФО) з міського бюджету столиці на користь держбюджету до 75%. Зокрема, на цьому наголосив під час засідання Київради секретар Київради Олексій Резніков.

Зауважимо, досі місто відраховувало до державної казни 50% надходжень від ПДФО, що у грошовому виразі становить 8,5-9 млрд грн щорічно. Такий рівень відрахувань зі столичного бюджету на користь державного утримується впродовж останніх чотирьох років.
 
Примітно, ще у 2011-му, коли парламентарії приймали відповідну норму, столична влада «била на сполох», що місто не зможе за таких умов фінансувати лікарні, дитячі садки, освітні установи, у нього не буде коштів на подолання існуючих проблем та подальший розвиток інфраструктури. Однак, під час представлення документа тодішній Міністр фінансів Федір Ярошенко звернувся з проханням до народних депутатів не переживати за Київ, оскільки столиця знаходиться під постійним контролем всього уряду. Тож, місцеву владу не почули.
 
 
Так, повз повсякденні та нагальні потреби Києва за цей час пройшло понад 30 млрд грн. «Попередній уряд запровадив абсурдні механізми бюджетних відносин між столицею та центральною владою. І нинішній уряд цим користується… Сьогодні дефіцит бюджету столиці – близько 2-х мільярдів гривень. Гроші, зароблені столицею, вилучають можна сказати «з кінцями». Понад 9 мільярдів тільки в цьому році. А за останні роки з бюджету Києва вилучено 33 мільярди. Тобто, уряд тримає столицю на голодному пайку» - підкреслив на одному з засідань Київради голова КМДА Віталій Кличко.
 
За інформацією КМДА, на сьогодні столична медицина фінансується лише на 58% від потреб, зарплата бюджетників – на 78%, закупівля медикаментів – на 48%. Критичною є і ситуація з харчуванням хворих, дітей у школах та дитячих садках. Поряд з цим, місто не доотримує кошти на компенсацію пільгового проїзду у громадському транспорті: субвенція з держбюджету на ці витрати здійснюється лише на третину від потреб. Також існує заборгованість перед «Київпастрансом» і «Метробудом».
 
Збільшення вилучень ПДФО з міського бюджету до державної казни на рівні 75% лише загострить без того складну ситуацію у соціальній та бюджетній сферах міста, переконані у відомстві, адже цього разу мова йде про ймовірне відрахування 12,5-13 млрд грн. 
 
Для порівняння, місцева влада розраховує, що бюджет Києва на 2015 рік буде ухвалений на початку наступного року та складатиме 20 млрд грн. При цьому вперше було ініційовано процес громадського обговорення проекту бюджету: усі розрахунки (джерела доходів, витрати) оприлюднили, та запропонували експертам і громадськості висловити свою думку, аби було більш зрозуміло, яким сферам потрібно приділити особливу увагу. Так, згідно з опублікованим на офіційному сайті відомства Прогнозом надходжень до бюджету м. Києва, податок на доходи фізичних осіб залишається одним із основних джерел наповнення столичної казни. За попередніми напрацюваннями та з урахуванням зарахування до бюджету міста 50% від надходжень ПДФО, дохідна частина столичного бюджету на 2015 рік становить 13,5 млрд грн (з них 8,2 млрд грн – ПДФО), однак, при вилученні 75% вона скоротиться до 11,5-12 млрд грн (6,2 млрд грн – ПДФО відповідно).
 
Між тим, столична влада продовжує звертатися до урядовців з проханням врятувати місто від фінансової кризи. Найперше, до чого апелюють, це грошова дискримінація. Якщо у Києва планується вилучення 75% надходжень від ПДФО, з інших регіонів країни ймовірно відраховуватиметься 40%. Підкреслимо, досі всі збори податку на доходи фізичних осіб надходили в розпорядження місцевих бюджетів, з державним бюджетом «ділилася» лише столиця. Це, на думку столичних посадовців, порушення статті 7 Бюджетного Кодексу, яка встановлює єдність бюджетної системи і рівність суб'єктів бюджетного процесу. Друге, на що звертається увага - не відповідність прийнятої урядом за основу норми вимогам і умовам коаліційної угоди, а також деклараціям президента Петра Порошенка, Кабінету Міністрів і Верховної Ради про децентралізацію та реформу державного управління.
 
 
Київ переконаний, що новий уряд і парламент мав, у першу чергу, ухвалити закон про скасування вилучення ПДФО у столиці. «Нехай прийде хтось і покаже мені як можна ефективно розподілити на життєдіяльність столиці цифру нуль... Податки киян мають залишатися в столиці. Києву необхідно повернути право розпоряджатися зібраними в ньому коштами»,– заявляв раніше мер міста.
 
Хоча Віталій Кличко наприкінці листопада вже просив Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка доручити Міністерству фінансів знайти вирішення проблеми фінансування столиці, і це не дало бажаних результатів, наразі у КМДА ініціюють підписання колективного звернення на адресу Міністра фінансів Наталії Яресько.  Які шанси у столиці домогтися свого, сказати важко. Однак, зрозуміло, що якщо обсяг вилучень на користь держбюджету не буде переглянуто, Київ у 2015 році буде змушений жити за схемою 1/12 від бюджету 2014 року.
 
 
Коментарі (0)