Рус Укр
ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГ«Газові» борги загрожують відключеннями електрики взимку
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Газові» борги загрожують відключеннями електрики взимку

Неповні розрахунки енергопостачальних компаній перед газовим монополістом за «блакитне» паливо можуть спричинити введення графіків аварійних відключень електрики взимку. Тож основним завданням влади на сьогодні має бути врегулювання законодавства.
Енергопостачальні компанії отримують від газового монополіста непомірні штрафи за прострочені платежі за «блакитне» паливо, які в свою чергу породженні заборгованістю з боку населення. Така ситуація – неповні розрахунки енергопостачальних компаній за газ можуть спричинити введення графіків аварійних відключень електроенергії. Про це повідомила фінансовий директор ПАТ «Київенерго» Тетяна Грязнова, передає прес-служба компанії.
 
«Від рівня розрахунків ТКЕ залежить обсяг газу, який може закупити «Нафтогаз» для проходження опалювального сезону. Чим менше газу, тим складніше витримувати температурний режим і забезпечувати потреби ринку електроенергії. Чим менше газу, тим вище ймовірність браку виробленої потужності в енергосистемі і як результат – висока ймовірність введення графіків аварійних відключень електроенергії взимку. Власне, це і відчули українці в минулому році. У Києві нам вдалося утримати ситуацію під контролем і не допустити відключень в житловому фонді», - пояснила вона.
 
Крім того, за її словами, законодавчі колізії щодо регулювання енергоринку також поглибила і ліберизація ринку газу.
 
«Після вступу в силу нового газового закону підприємства ТКЕ то і справа стикаються з різними правовими колізіями з спецрахунками на тепло. Наприклад, після вступу 1 жовтня в силу нового газового закону, ТКЕ опинилися в ситуації, за якої їх існування в ланцюжку генерації і дистрибуції виявилося поза фінансування. Тому що відповідні зміни не були вчасно внесені пов'язані нормативи і алгоритми. Ситуацію врегулювали швидко – допоміг опалювальний сезон і вибори. Але галузь отримала колосальний стрес. І це лише один із численних прикладів законодавчих нестикувань і прогалин, з-за яких галузь постійно лихоманить», - сказала пані Грязнова.
 
Фіндиректор «Київенерго» зауважила, що врегулювання дебіторської заборгованості стало однією з основних завдань енергопостачальних компаній. Однак, проблема полягає в тому, що основні боржники ТКЕ – це соціальні групи споживачів, по відношенню до яких, згідно з чинним законодавством, не застосовують ні штрафні санкції, ні інші важелі впливу у вигляді припинення постачання тепла, яке не оплачується. До прикладу, 95% боржників «Київенерго»  – це дитячі садочки, школи, пологові будинки, лікарні, державні установи, населення.
 
 
«Зараз основне завдання законодавчої і виконавчої влади, безпосередньо зацікавленої в стабільної і безперебійної роботи енергокомпаній, гармонізувати законодавче поле по всій ланцюжку енергопостачання – від закупівель газу до розрахунків кінцевих споживачів за послуги тепло - і електроенергії. Забезпечити рівноправність і баланс інтересів всіх учасників енергоринку. В інших умовах гостро необхідна модернізація галузі задля підвищення її енергоефективності буде просто неможливою. І кожен раз опалювальний сезон ми будемо починати не заради, а всупереч», - зазначила Тетяна Грязнова.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, ПАТ «Київенерго» розробило та оприлюднило на своєму сайті інфографіку, яка відображає процес виробництва та постачання електроенергії у будинки киян. Таким чином, у простій та доступній формі можна ознайомитися з схемою виробництва та подачі електрики до споживачів. Сервіс дозволяє простежити за розподілом кожної гривні, оплаченої побутовим споживачем у прив'язці до тарифу на електроенергію.
 
Коментарі (0)