Рус Укр
ГоловнаКоментаріБудівництвоМораторій на будівництво «законсервує» галузь
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Мораторій на будівництво «законсервує» галузь

Проти законопроекту, який накладає мораторій на будівництво на певних територіях столиці, крім представників будівельної галузі, виступили і експерти Верховної Ради. На думку останніх, прийняття документа лише погіршить стан галузі.

Проект Закону України №2629 «Про мораторій на будівництво об’єктів на окремих земельних ділянках в м. Києві» негативно вплине як на будівельні компанії, так і на громадян, які можуть залишитись без даху над головою після консервування об’єктів будівництва. Таку думку висловили експерти головного науково-експертного управління Верховної Ради.

Зокрема, на думку експертів, перелік тих об’єктів, на будівництво яких вводиться мораторій не відповідає меті законодавчого документа.

«Крім цього, при прийнятті рішення слід також врахувати, що мораторій на будівництво таких об'єктів буде мати негативні економічні наслідки не тільки для будівельних організацій, які змушені будуть консервувати відповідні об'єкти або відмовлятися від їх будівництва, але і для громадян, які не отримають житло, в тому числі і те, яке вони фінансували за свій рахунок, або житлово-комунальні послуги належної якості», — йдеться у висновку експертів.

Крім цього, як зауважують спеціалісти, прийняття цього законопроекту може сприяти корупції у сфері будівництва. Тож, найкращим рішенням, на думку експертів Верховної Ради є повернення документа на доопрацювання.

«Зазначене (в законопроекті, — ред.) призведе до виникнення правової колізії між нормами (оскільки внесення змін в чинне законодавство в проекті не передбачено), що, в свою чергу, може призвести до зростання кількості відповідних правопорушень, в тому числі корупційних. Крім того, заборона будівництва у прибережних захисних смугах у ЗК України має постійний характер, а в законопроекті діє тільки до затвердження нового «Генерального плану Києва», що створює загрозу формальної легітимізації забудови відповідних земельних ділянок після прийняття зазначеного плану. Не зовсім зрозуміло віднесення до земельних ділянок, на які запроваджується мораторій по будівництву, прибудинкових територій з зеленими насадженнями, оскільки чітко не визначено, які саме насадження повинні бути на цих територіях», — відзначають експерти.

Читайте також: Незаконне будівництво: столиця виходить на новий рівень

Не оминули спеціалісти і запровадження мораторію на самовільне будівництво, адже вирішення таких питань лежить лише в площині судових розглядів.

«Сумнівним  є  запровадження зазначеного мораторію і щодо об‘єктів самовільного будівництва та тих, законність видачі дозвільних документів на які викликає певні сумніви. Річ у тому, що вирішення зазначених питань  знаходиться у площині судових розглядів, виявлення правопорушень на різних стадіях містобудівної діяльності та притягнення винних до юридичної відповідальності у кожному конкретному випадку», - наголосили спеціалісти.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Києві можуть незаконно призупинити будівництво майже 200 об’єктів. До цього може призвести прийняття законопроекту №2926-1 «Про мораторій на будівництво об’єктів на окремих земельних ділянках міста Києва». На думку представників будівельної галузі столиці, законопроект суперечить нормам чинної Конституції, положенням закону України «Про містобудівну діяльність».

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
21 Травня 2015 p. 21:40
Думаю, що чим менший строк служби житлового будинку, особливо у великих містах, тим вигідніше для держави, адже звільнене від старого будинку місце можна знову продати під нову забудову. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Мабуть усі пам"ятають, як у 2010-2013 роках усі державні свята супроводжувались у Києві грандіозними по кількості та потужності вибухів святковими салютами, дію яких можна було порівняти з дією невеликого землетрусу. Люди, у тому числі і ветерани , неодноразово скаржилися до колл-центру, що результатами цих салютів стають пошкодження будівельних конструкцій внаслідок ударної хвилі, а саме: утворення тріщин в стінах, особливо у хрущовках, аварії водопроводу і каналізації. Натомість, колл-центр навіть не реєстрував ці звернення, пояснюючи ветеранам, що ці вибухи у їх честь. Мешканці багатоповерхівок можуть підтвердити, що взимку навіть при добре розігрітих батареях у їх квартирах було холодно , оскільки тепло виходило назовні через утворені вибухами мікротріщини у стінах будинків. Ви думаєте, що режим Януковича, який масово позбавляв найбідніших українців їх робочих місць з мінімальними зарплатами, витрачався би просто так на ці грандіозні салюти?